Rogaliki serowe
- Ser twarogowy tłusty (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier (100 g)
- Cukier waniliowy (10 g)
- Proszek do pieczenia (15 g)
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Sól - szczypta (2 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Mleko 3,2% - 2 łyżki (20 ml)
- Cukier puder (100 g)
Przepis na rogaliki serowe krok po kroku
Ser twarogowy zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia.
Do zmielonego twarogu dodaj cukier, cukier waniliowy i jajko. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj olej do twarogu i ponownie wymieszaj.
W drugiej dużej misce wymieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia.
Do mokrych składników dodawaj po łyżce suchych i mieszaj. Po pewnym czasie zacznij ciasto ugniatać, aż będzie gładkie.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, tak by miały kształt koła.
Kółka podziel nożem na 12 "trójkątów".
Każdy trójkąt zwiń w rulon, zaczynając od najszerszej części.
Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 18-20 minut w 180 st. C.
Zostaw do ostygnięcia.
W miseczce wymieszaj 2 łyżki mleka i cukier puder, aż powstanie lukier.
Lukrem polej ostudzone rogaliki.
Więcej informacji na temat rogalików serowych
Rogaliki serowe to pyszny i szybki wypiek idealny do niedzielnej, popołudniowej kawy. Te smaczne i łatwe w przygotowaniu rogaliki równie świetnie pasują na drugie śniadanie.
Prosty przepis na rogaliki serowe wykonasz w kilka chwil. Na początku ser twarogowy zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia. Do zmielonego twarogu dodaj cukier, cukier waniliowy i jajko. Dokładnie wymieszaj. Dodaj olej do twarogu i ponownie wymieszaj. W drugiej dużej misce wymieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Do mokrych składników dodawaj po łyżce suchych i mieszaj. Po pewnym czasie zacznij ciasto ugniatać, aż będzie gładkie. Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, tak by miały kształt koła. Kółka podziel nożem na 12 "trójkątów". Każdy trójkąt zwiń w rulon, zaczynając od najszerszej części. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 18-20 minut w 180 st. C. Zostaw do ostygnięcia. W miseczce wymieszaj 2 łyżki mleka i cukier puder, aż powstanie lukier. Lukrem polej ostudzone rogaliki. Możesz pominąć ostatni punkt, ale z lukrem są zdecydowanie najlepsze.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rogaliki serowe z marmoladą to wystarczy przed zwinięciem rogalików wyłożyć na szerszą część łyżeczkę dowolnej marmolady i dopiero teraz zwinąć. Tak przygotowane rogaliki to świetny pomysł na pyszne „małe co nieco”.
Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To za to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Z tego też względu dzieci powinny spożywać twaróg półtłusty i tłusty zamiast chudego.
Alergeny w rogalikach serowych
Lista alergenów dla rogalików serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze rogalików serowych
Twaróg to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.
Energia i białka
(44g)
Węglowodany
(44g)
Tłuszcze
(44g)
Składniki mineralne
(44g)
-
twaróg,
jajka,
cukier,
cukier,
mąka pszenna,
olej rzepakowy,
mleko,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.