Rogaliki krucho drożdżowe
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło (250 g)
- Drożdże suche (12 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (20 g)
- Śmietana 12% (50 g)
- Powidła śliwkowe (220 g)
Przepis na rogaliki krucho drożdżowe krok po kroku
Śmietanę podgrzej lekko w rondelku. Dodaj do niej drożdże i cukier. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn.
Ciasto zawiń folię spożywczą i chłódź przez godzinę w lodówce.
Ciasto podziel na części i dobrze je rozwałkuj. Z każdego płata wycinaj trójkąty o długich ramionach. Na podstawie umieść dżem i roluj całość do górnego rogu.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odległościach.
Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Więcej informacji na temat rogalików krucho drożdżowych
Rogaliki krucho drożdżowe to wspaniały wybór na pyszny deser, który skradanie serca wszystkich miłośników domowych wypieków. Smakują wspaniale, zwłaszcza podane z dżemem. Na pewno przypadną do gustu również dzieciom.
Przepis na rogaliki krucho drożdżowe jest prosty, a przy tym szybki, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również dla początkujących osób. W tej wersji rogaliki są niezwykle kruche, a ich wnętrze wypełnia słodka konfitura, która pod wpływem ciepła wspaniale się roztapia. To idealny wybór dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Te rogaliki są wspaniałą alternatywą dla produktów sklepowych, gdyż są mniej słodkie i nie zawierają konserwantów, a smakują równie dobrze, a nawet lepiej. Cały proces jest naprawdę bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim osoby początkujące. To idealna receptura również do przygotowywania słodkości z dziećmi, gdyż całość wychodzi niezwykle sprawnie, a ciasto nie jest zbyt brudzące.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki krucho drożdżowe, które będą w pełni domowe, ale również naprawdę pyszne, to ten sprawdzony przepis będzie świetnym wyborem. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie, a również w większości domowych spiżarni. Jeśli zastanawiasz się, ile czasu rogaliki muszą spędzić w piekarniku, by były naprawdę wyjątkowe, to spokojnie wystarczy 20 minut, jednak jest to w pełni uzależnione od posiadanego sprzętu. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie wyrośnięcie nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, rogaliki nie będą tak puszyste i smaczne. Gdy jednak przygotuje się ciasto odrobinę wcześniej, rogaliki są naprawdę szybkie i wspaniale sprawdzą się na ekspresowy deser. Ten prosty przepis sprawdzi się fantastycznie, gdy robi się rogaliki po raz pierwszy. To dlatego, że gwarantuje on, powstanie naprawdę wspaniałych wypieków, wypełnionych po brzegi ulubioną owocową konfiturą. Można ją również zamienić na czekoladę, czy masło orzechowe.
Alergeny w rogalikach krucho drożdżowych
Lista alergenów dla rogalików krucho drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rogalików krucho drożdżowych
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(192g)
Węglowodany
(192g)
Tłuszcze
(192g)
Witaminy
(192g)
Składniki mineralne
(192g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.