Rogaliki drożdżowe z nutellą

Opublikowano: 19.07.2021 r., 16:11 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rogaliki drożdżowe z Nutellą znajdują się na blacie.
Rogaliki drożdżowe z Nutellą
Rogaliki drożdżowe z Nutellą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Te pyszne rogaliki są proste do przygotowania. Zobacz, jak wygląda przepis na rogaliki z czekoladą!
Przygotowanie 50 min
Pieczenie 20 min
197 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 32 porcji
  • Krem czekoladowy typu nutella 32 łyżeczki (480 g)
  • Drożdże świeże 1/3 opakowania (33 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (125 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 4 szklanki i 1 łyżka (555 g)
  • Cukier 1/4 szklanki i 1 łyżka (62 g)
  • Jajko 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Sól 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Masło 1/2 kostki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska, szpatułka

Przepis na rogaliki drożdżowe z nutellą krok po kroku

Do miski rozkrusz drożdże i posyp je 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Następnie wlej 1/2 szklanki (125 ml) letniego mleka i całość dobrze wymieszaj. Rozczyn zostaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Roztop 1/2 kostki (100 g) masła i odstaw do ostygnięcia.

Do dużej miski przesiej 4 szklanki mąki, a potem dodaj 1/4 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj suche składniki i dodaj 2 jajka, 1/2 szklanki (125 ml) mleka, ostudzone masło i rozczyn. Wstępnie połącz składniki za pomocą szpatułki, a potem zagnieć ciasto na stolnicy (ok. 10 minut). Ugniecione ciasto umieść w misce i przykryj ściereczką, a potem odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Gotowe ciasto podziel na 4 w miarę równe części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na okrąg pierwszy kawałek. Rozwałkowane ciasto podziel na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nałóż łyżeczkę Nutelli, a następnie zwiń ciasto w rogaliki, zaczynając do strony z nadzieniem. Z pozostałymi kawałkami postąp w ten sam sposób.

Pamiętając o odstawach, rozłóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia (na ok. 25 min).

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzanie góra-dół).

Zdejmij folię z rogalików i piecz je ok. 18-20 min (do przyrumienienia).

Jak oceniasz przepis na rogaliki drożdżowe z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat rogalików drożdżowych z nutellą

Te pyszne rogaliki drożdżowe z Nutellą znikają błyskawicznie, ale samo ich przygotowanie niestety nie jest już takie szybkie. Znaczenie ma tutaj czas wyrabiania ciasta, a potem jego wyrastanie (podwójne!). Warto wziąć to pod uwagę, jeśli szykujemy te rogaliki na podwieczorek lub na wizytę gości.

Jak zrobić rogaliki z Nutellą? Jeżeli decydujesz się na drożdże świeże, wyciągnij je wcześniej z lodówki, ponieważ muszą być w temperaturze pokojowej, ale te rogaliki wyjdą też bardzo smaczne z suchych drożdży. Pamiętaj o tym, aby drożdże rozkruszać do letniego, a nie gorącego mleka. Jeśli mleko będzie zbyt ciepłe, zabije się drożdże i rozczyn będzie trzeba robić od nowa.

Bardzo ważne jest to, aby dobrze wyrobić ciasto. Zazwyczaj jest to kwestia co najmniej 10 minut ciągłego zagniatania. Ostatecznie ciasto powinno być bardzo miękkie i jednolite. Na początku może się trochę lepić. W razie potrzeby dodaj mąki, ale po chwili zagniatania ciasto powinno już odchodzić od rąk. Później wyrobione ciasto trzeba odstawić na godzinę, aby mogło dobrze wyrosnąć.

Ten przepis na rogaliki drożdżowe z Nutellą możesz zmodyfikować. Ciasto drożdżowe to uniwersalna baza, która pasuje z różnymi dodatkami. Jako nadzienie mogą posłużyć konfitury, marmolady, musy, inne czekoladowe kremy, a także owoce. Do rogalików drożdżowych dobrze pasują jabłka z cynamonem.

Możesz pokusić się na przygotowanie rogalików kruchych, a wtedy nieco skraca się czas przygotowywania tych pyszności. Nie trzeba odczekiwać, aż zrobi się rozczyn ani jak ciasto drożdżowe będzie ponownie wyrastać (po zawinięciu w rogaliki). Jednak ciasto kruche tuż po wyrobieniu należy dobrze schłodzić w lodówce (ok. 1 h). Do przygotowania rogalików kruchych potrzebne będą: mąka, masło, cukier, cukier wanilinowy, śmietana i jajka.

Rogaliki z czekoladą idealnie nadają się dla dzieci, ale dorośli także je uwielbiają. Te rogaliki można podać na podwieczorek, zabrać ze sobą na wycieczkę lub poczęstować nimi gości. Możesz być pewien, że rogaliki z Nutellą znikną bardzo szybko!

Alergeny w rogalikach drożdżowych z nutellą

Lista alergenów dla rogalików drożdżowych z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rogalików drożdżowych z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
395.91
197.96
Białko (g)
8.65
4.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
53.00
26.50
Węglowodany przyswajalne (g)
51.06
25.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
16.80
8.40
Tłuszcze nasycone (g)
14.52
7.26
Tłuszcze nienasycone (g)
2.28
1.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.04
Tiamina (mg)
0.44
0.22
Ryboflawina (mg)
0.30
0.15
Niacyna (mg)
2.92
1.46
Foliany (µg (mcg))
80.94
40.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
109.26
54.63
Potas (mg)
220.22
110.11
Wapń (mg)
59.57
29.79
Fosfor (mg)
129.38
64.69
Magnez (mg)
37.46
18.73
Żelazo (mg)
3.74
1.87
Cynk (mg)
1.11
0.56
Miedź (mg)
0.24
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików drożdżowych z nutellą 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików drożdżowych z nutellą

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krem czekoladowy typu nutella
480 g
32 łyżeczki
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
15.09
Za 480 g
Drożdże świeże
33 g
1/3 opakowania
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 33 g
Mleko 2%
125 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 550
555 g
4 szklanki i 1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 555 g
Cukier
62 g
1/4 szklanki i 1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 62 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
43.00