Rogaliki drożdżowe z nutellą
- Krem czekoladowy typu nutella - 32 łyżeczki (480 g)
- Drożdże świeże - 1/3 opakowania (33 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (125 ml)
- Mąka pszenna typ 550 - 4 szklanki i 1 łyżka (555 g)
- Cukier - 1/4 szklanki i 1 łyżka (62 g)
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
Przepis na rogaliki drożdżowe z nutellą krok po kroku
Do miski rozkrusz drożdże i posyp je 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Następnie wlej 1/2 szklanki (125 ml) letniego mleka i całość dobrze wymieszaj. Rozczyn zostaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Roztop 1/2 kostki (100 g) masła i odstaw do ostygnięcia.
Do dużej miski przesiej 4 szklanki mąki, a potem dodaj 1/4 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj suche składniki i dodaj 2 jajka, 1/2 szklanki (125 ml) mleka, ostudzone masło i rozczyn. Wstępnie połącz składniki za pomocą szpatułki, a potem zagnieć ciasto na stolnicy (ok. 10 minut). Ugniecione ciasto umieść w misce i przykryj ściereczką, a potem odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Gotowe ciasto podziel na 4 w miarę równe części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na okrąg pierwszy kawałek. Rozwałkowane ciasto podziel na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nałóż łyżeczkę Nutelli, a następnie zwiń ciasto w rogaliki, zaczynając do strony z nadzieniem. Z pozostałymi kawałkami postąp w ten sam sposób.
Pamiętając o odstawach, rozłóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia (na ok. 25 min).
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzanie góra-dół).
Zdejmij folię z rogalików i piecz je ok. 18-20 min (do przyrumienienia).
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Chałka drożdżowa
-
Babka drożdżowa
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Proste ciasto drożdżowe
-
Makowiec drożdżowy
-
Ciasto drożdżowe z dżemem
-
Wilgotne ciasto drożdżowe
-
Rozczyn z drożdży
-
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Placek drożdżowy bez wyrabiania
-
Ciasta drożdżowe bez wyrabiania
Więcej informacji na temat rogalików drożdżowych z nutellą
Te pyszne rogaliki drożdżowe z Nutellą znikają błyskawicznie, ale samo ich przygotowanie niestety nie jest już takie szybkie. Znaczenie ma tutaj czas wyrabiania ciasta, a potem jego wyrastanie (podwójne!). Warto wziąć to pod uwagę, jeśli szykujemy te rogaliki na podwieczorek lub na wizytę gości.
Jak zrobić rogaliki z Nutellą? Jeżeli decydujesz się na drożdże świeże, wyciągnij je wcześniej z lodówki, ponieważ muszą być w temperaturze pokojowej, ale te rogaliki wyjdą też bardzo smaczne z suchych drożdży. Pamiętaj o tym, aby drożdże rozkruszać do letniego, a nie gorącego mleka. Jeśli mleko będzie zbyt ciepłe, zabije się drożdże i rozczyn będzie trzeba robić od nowa.
Bardzo ważne jest to, aby dobrze wyrobić ciasto. Zazwyczaj jest to kwestia co najmniej 10 minut ciągłego zagniatania. Ostatecznie ciasto powinno być bardzo miękkie i jednolite. Na początku może się trochę lepić. W razie potrzeby dodaj mąki, ale po chwili zagniatania ciasto powinno już odchodzić od rąk. Później wyrobione ciasto trzeba odstawić na godzinę, aby mogło dobrze wyrosnąć.
Ten przepis na rogaliki drożdżowe z Nutellą możesz zmodyfikować. Ciasto drożdżowe to uniwersalna baza, która pasuje z różnymi dodatkami. Jako nadzienie mogą posłużyć konfitury, marmolady, musy, inne czekoladowe kremy, a także owoce. Do rogalików drożdżowych dobrze pasują jabłka z cynamonem.
Możesz pokusić się na przygotowanie rogalików kruchych, a wtedy nieco skraca się czas przygotowywania tych pyszności. Nie trzeba odczekiwać, aż zrobi się rozczyn ani jak ciasto drożdżowe będzie ponownie wyrastać (po zawinięciu w rogaliki). Jednak ciasto kruche tuż po wyrobieniu należy dobrze schłodzić w lodówce (ok. 1 h). Do przygotowania rogalików kruchych potrzebne będą: mąka, masło, cukier, cukier wanilinowy, śmietana i jajka.
Rogaliki z czekoladą idealnie nadają się dla dzieci, ale dorośli także je uwielbiają. Te rogaliki można podać na podwieczorek, zabrać ze sobą na wycieczkę lub poczęstować nimi gości. Możesz być pewien, że rogaliki z Nutellą znikną bardzo szybko!
Alergeny w rogalikach drożdżowych z nutellą
Lista alergenów dla rogalików drożdżowych z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rogalików drożdżowych z nutellą
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.