Rogaliki drożdżowe Thermomix
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
- Cukier (45 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Drożdże świeże (50 g)
- Masło (100 g)
- Margaryna do pieczenia (125 g)
- Marmolada - owocowa (200 g)
- Białko jajka (1 szt.)
Przepis na rogaliki drożdżowe z thermomixa krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść żółtko, jajko, mąkę, cukier, śmietanę, pokruszone drożdże, masło i margarynę.
Wyrabiaj 3 minuty / Interwał.
Ciasto wyłóż na blat i jeszcze chwilę zagniataj. Podziel ciasto na 4 części.
Każdą część rozwałkuj na okrągły placek o grubości 3-4 mm.
Pokrój na 12 kawałków (jak pizzę). Na szerszej części trójkąta wyłóż pół łyżeczki marmolady.
Zwijaj trójkąty, zaczynając od szerszej części.
W ten sam sposób zrób 48 rogalików. Wierzch rogalika posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat rogalików drożdżowych z thermomixa
Rogaliki drożdżowe Thermomix to pyszne i łatwe ciasteczka, które wykonasz w kilka chwil. Nie wymagają czasu na wyrastanie.
Aby wykonać przepis na rogaliki drożdżowe z Thermomixa potrzebujesz żółtko jaja, całe jajko, pół kilograma mąki pszennej, 45 g cukru (około 4 łyżki), 100 g śmietany 18%, drożdży oraz po 100 g margaryny do pieczenia i masła. Te wszystkie składniki umieść w naczyniu Thermomixa i wyrabiaj przez 3 minuty z użyciem funkcji „Interwał”. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel na cztery, równe części. Każdą z nich rozwałkuj w kształt okręgu i podziel na 12 kawałków jak pizzę, tworząc trójkąty. Na szerszej części ułóż marmoladę i zwiń. W ten sposób wykonaj 48 rogalików. Teraz wystarczy posmarować je białkiem jaja i posypać cukrem o dużych kryształkach. Pieczenie w 200 stopniach trwa tylko około 15 minut, więc w kilka chwil są gotowe. Warto jednak poczekać, aż dobrze ostygną ponieważ gorąca marmolada jest… naprawdę bardzo gorąca.
Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić rogaliki drożdżowe w Thermomixie przekonały Cię, że są one naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy około godziny i domowe rogaliki będą pięknie prezentować się na Twoim stole.
Jeśli nie masz akurat marmolady, to do środka rogalika możesz włożyć kawałek czekolady, odrobinę powideł śliwkowych lub kremu czekoladowego. Świetnie sprawdzą się również kawałki orzechów czy świeżych owoców takich jak jabłka, gruszki czy maliny. Jeśli chcesz, możesz również z wierzchu udekorować je np. czekoladową posypką zamiast cukru. W każdym wydaniu te rogaliki będą naprawdę dobre w smaku.
Domowe wypieki to nie tylko pewność użytych składników, ale również czas, który możecie spędzić z bliskimi w kuchni. Rodzinna współpraca przy takich słodkościach to świetny czas na rozmowę i oderwanie się od zewnętrznego świata, w tym telefonu czy komputera. A satysfakcja ze świetnie wykonanej pracy, nagrodzona pysznymi rogalikami jest jeszcze większa.
Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis w swojej kuchni. Te pyszne rogaliki z marmoladą np. o smaku różanym na długo zapadają w pamięć i będą świetne nie tylko dla dzieci. No bo czy może być coś lepszego niż kruche ciasto z marmoladą?
Alergeny w rogalikach drożdżowych z thermomixa
Lista alergenów dla rogalików drożdżowych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze rogalików drożdżowych z thermomixa
Zamiast cukru, można użyć erytrolu przez co ciasteczka będą miały mniej kilokalorii.
Energia i białka
(25g)
Węglowodany
(25g)
Tłuszcze
(25g)
Witaminy
(25g)
Składniki mineralne
(25g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.