Rogaliki drożdżowe
- Drożdże świeże - 1/3 opakowania (33 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka pszenna typ 550 - 4 szklanki i 1 łyżka (555 g)
- Cukier - 1/4 szklanki i 1 łyżka (62 g)
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Marmolada (390 g)
Przepis na rogaliki drożdżowe krok po kroku
Do miski wlej 1/2 szklanki ciepłego mleka. Rozkrusz drożdże, a potem dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.
1/2 kostki masła umieść w miseczce i roztop w mikrofalówce. Pozostał do ostygnięcia.
4 szklanki mąki przesiej do miski. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki cukru i całość wymieszaj. Następnie dodaj rozczyn, ostudzone masło, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 2 jajka. Szpatułką wstępnie połącz składniki, a potem wysyp zawartość miski na stolnicę i zagniataj całość ok. 15 minut. Gdy ciasto będzie już jednolite, schowaj je do miski i przykryj ściereczką. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Ciasto podziel na 4 części. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj pierwszą część na okrąg. Ciasto podziel na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nałóż marmoladę, a następnie zwiń rogaliki, zaczynając od strony z nadzieniem. Powtórz czynność z pozostałymi porcjami ciasta.
Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o odstępach), przykryj folią spożywczą i odstaw na 25 min do wyrośnięcia.
Zdejmij folię. Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 18-20 min.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Muffinki z borówkami
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat rogalików drożdżowych
Rogaliki drożdżowe sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i jako przekąska w czasie podróży. Najlepsze domowe rogaliki są bardzo puszyste i smaczne. Przepis na rogaliki drożdżowe jest prosty i warto go sobie zapisać, bo już niedługo może okazać się potrzebny.
Jak zrobić rogaliki z ciasta drożdżowego? W przypadku tego ciasta należy pamiętać o tym, że musi ono wyrosnąć i to dwukrotnie (po wyrobieniu i po zawinięciu w rogaliki). Dobre ciasto drożdżowe na rogale możesz wyrobić nie tylko ręcznie, ale też w mikserze.
Bardzo ważne jest to, aby mleko nie było gorące. Jeśli dodasz drożdże do zbyt ciepłego mleka, to je zabijesz i rozczyn trzeba będzie zrobić jeszcze raz. Pamiętaj także o tym, aby drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, ponieważ muszą mieć temperaturę pokojową. Rogaliki możesz zrobić także z drożdży suchych.
Ciasto możesz podzielić na 3 części (zamiast 4) i mocniej je rozwałkować. Okrąg możesz rozdzielić na 8 lub 12 trójkątów. Wszystko w zależności od tego, jak duże chcesz zrobić rogaliki i ile chcesz umieścić w nich farszu. Ciasto, które podzielisz na trójkąty, możesz dodatkowo rozwałkować (każdy trójkąt osobno).
Rogaliki umieszczone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia możesz wysmarować żółtkiem lub żółtkiem z mlekiem. Dzięki temu zyskają piękny, brązowy kolor. Ostudzone rogali drożdżowe możesz oprószyć cukrem pudrem, ale będą też smaczne z lukrem. Lukier należy wykonać, gdy rogaliki już wystygną i będzie można je nim posmarować. W przeciwnym razie lukier zastygnie nam w misce i nie będziemy mogli go rozprowadzić po rogalikach. Jeżeli chcesz bardziej orzeźwiający lukier, to wymieszaj 3 łyżki soku z cytryny ze szklanką cukru pudru. Lukier wyjdzie słodszy, jeśli zamiast soku z cytryny użyjesz gorącej wody.
Rogaliki możesz zrobić z przeróżnymi nadzieniami. Mogą to być produkty już gotowe, jak marmolada, powidła śliwkowe czy krem czekoladowy. Jednak możesz też pokusić się na stworzenie własnego farszu do rogalików. Odpowiedni będzie zarówno mus jabłkowy, jak i domowa konfitura z aronii lub malin.
Alergeny w rogalikach drożdżowych
Lista alergenów dla rogalików drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rogalików drożdżowych
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
-
mleko,
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.