Risotto ze szparagami
- Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Szparagi (500 g)
Przepis na risotto ze szparagami krok po kroku
Szparagi umyj i odetnij końcówki, sparz we wrzątku.
Masło rozpuść na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Wrzuć ryż i wlej odrobinę bulionu.
Gdy ryż maksymalnie napęcznieje, dodaj pozostałą część.
Postępuj analogicznie do wyczerpania produktów.
Pod koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotto ze szparagami
Risotto ze szparagami to danie, które przygotujesz w 20 minut. Wybierz swoje ulubione dodatki i postaw na pyszny i aromatyczny obiad dla całej Twojej rodziny.
Mój sprawdzony przepis śmiało możesz przygotować z krewetkami lub gotowaną piersią z kurczaka.
Zatem, jak zrobić risotto ze szparagami?
Zaopatrz się w podstawowe składniki takie jak: ryż, cebula, czosnek, masło, bulion warzywny i szparagi.
Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Mój przepis na risotto ze szparagami będzie całkowicie bezglutenowy, ponieważ wykorzystany ryż, który należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
W pierwszej kolejności szparagi umyj i odetnij końcówki, sparz we wrzątku. Następnie masło rozpuść na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wrzuć ryż i wlej odrobinę bulionu. Gdy ryż maksymalnie napęcznieje, dodaj pozostałą część. Postępuj analogicznie do wyczerpania produktów. Za każdym razem ryż powinien być maksymalnie napęczniały.
Pod koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.
Nasze pyszne, domowe risotto jest dobre do podania. Gotowe danie możesz posypać parmezanem. Moja wersja jest całkowicie wegetariańska, ponieważ nie zawiera mięsa, jeśli jednak masz ochotę, dodaj pierś z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Do risotto idealnie pasuje też dodatek owoców morza np. krewetek.
Będzie to dobry pomysł na rodzinny posiłek np. na obiad.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w risotto ze szparagami
Lista alergenów dla risotto ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze risotto ze szparagami
Risotto możesz przygotować też z dodatkiem kurczaka lub krewetkami.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.