Risotto z warzywami

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:00 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z warzywami na talerzu
Risotto z warzywami
Risotto z warzywami jest proste do przygotowania i można je podać na obiad. To danie możesz zrobić z różnymi składnikami. Sprawdź, jak zrobić risotto z warzywami!
Przygotowanie 50 min
218 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
  • Masło - 3 łyżeczki (21 g)
  • Bulion warzywny - 2 i 1/2 szklanki (625 ml)
  • Papryka czerwona - 1/2 papryki (110 g)
  • Papryka zielona - 1/2 papryki (110 g)
  • Papryka żółta - 1/2 papryki (110 g)
  • Cukinia - 1/2 cukinii (150 g)
  • Marchewka - 1 średnia marchewka (70 g)
  • Ryż do risotto - 1/2 szklanki (110 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, miska

Przepis na risotto z warzywami krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Papryki i cukinię pokrój w drobną kostkę.

Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w kosteczkę.

W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i smaż ok. 3-4 min (do przeszklenia), a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i po minucie dodaj 3 łyżeczki masła. Gdy masło się roztopi, dodaj paprykę, cukinię, marchewkę, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i 1/3 łyżeczki tymianku. Smaż przez 5 min, często mieszając. Następnie dodaj ryż i całość smaż jeszcze przez ok. 2-3 min.

Do garnka wlej szklankę bulionu. Gdy ryż go wchłonie, dodaj drugą szklankę, a potem jeszcze pół szklanki.

Gdy ryż wchłonie już cały bulion, dodaj sól i pieprz do smaku.

Podawaj od razu.

Jak oceniasz przepis na risotto z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat risotta z warzywami

Risotto z warzywami jest to proste danie, które można w miarę szybko przygotować i podać na obiad dla całej rodziny. Jest to wegetariańska potrawa. Możesz zdecydować się na wersję łagodną lub ostrą. Ta pierwsza polecana jest dla dzieci.

Jak zrobić risotto z warzywami? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania wszystkich składników. Następnie te wszystkie produkty po kolei trzeba umieścić w garnku. Pamiętaj o tym, aby bulion dodawać stopniowo. Najlepiej wlewaj po ok. 0,5 szklanki bulionu. Dzięki temu w garnku powstanie taki warzywno-ryżowy sos. Jeżeli okaże się, że jest za mało bulionu, dodaj następnie 0,5 szklanki.

Przepis na risotto z warzywami możesz dowolnie zmodyfikować. Risotto będzie też bardzo dobre z marchewką, groszkiem i fasolką szparagową. Odpowiednim dodatkiem będzie również kukurydza. Risotto można też zrobić z różyczkami brokułu. Jeżeli chcesz, aby ta potrawa była ostrzejsza, możesz dodać odpowiednie przyprawy (np. mieloną paprykę ostrą, świeżą papryczkę chili). W wersji łagodnej możesz dodać mniej czosnku.

Cukinii nie musisz obierać ze skórki, jeśli jest młoda. Gdyby jednak skórka okazała się twarda, to warto to zrobić. Jeśli chcesz, to do risotta dodaj całą cukinię. Warto też wydrążyć z niej nasiona. Z kolei do przysmażonej cebulki można dodać pieczarki.

Risotto wegetariańskie można zrobić z warzywami mrożonymi, ale lepiej zdecydować się na te świeże. W przypadku tego risotto wszystko można od razu przygotować w garnku. Nie ma potrzeby, aby część warzyw robić na patelni. Jeśli jednak zdecydujesz się na dodanie grzybów, to warto je dodać na patelnie do przysmażanej cebulki.

Ten prosty przepis jest w miarę szybki do przygotowania. Jest to danie, które można podawać dzieciom. Ta potrawa może być też z jarzynami, które nie zostały wymienione w tym przepisie. Odpowiednim dodatkiem będzie również mięso z piersi z kurczaka, ale wtedy danie przestanie być wegetariańskie. Risotto z warzywami można podawać posypane startym żółtym serem oraz drobno posiekaną natką pietruszki (sprawdzi się też szczypiorek).

Alergeny w risotcie z warzywami

Lista alergenów dla risotta z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze risotta z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
67.23
218.49
Białko (g)
1.16
3.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
9.41
30.59
Węglowodany przyswajalne (g)
2.74
8.89
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
2.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
3.04
9.88
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
3.83
Tłuszcze nienasycone (g)
1.86
6.04
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.56
5.07
Brak danych dla: papryka żółta, ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.82
Brak danych dla: papryka żółta, ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.12
10.15
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
70.70
229.78
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
32.96
107.13
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.43
Brak danych dla: papryka żółta, ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.75
31.69
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.34
1.09
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.04
35.89
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
612.83
1991.69
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
134.14
435.96
Potas (mg)
110.97
360.64
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.52
34.20
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
16.21
52.68
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.45
20.97
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.21
0.70
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.12
0.41
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z warzywami 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z warzywami

Koszt składników
65.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Masło
21 g
3 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 21 g
Bulion warzywny
625 ml
2 i 1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
13.39
Za 625 ml
Papryka czerwona
110 g
1/2 papryki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 g
Papryka zielona
110 g
1/2 papryki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 110 g
Papryka żółta
110 g
1/2 papryki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 110 g
Cukinia
150 g
1/2 cukinii
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Marchewka
70 g
1 średnia marchewka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Ryż do risotto
110 g
1/2 szklanki
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 g
Koszt składników
65.70