Risotto z warzywami
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
- Masło - 3 łyżeczki (21 g)
- Bulion warzywny - 2 i 1/2 szklanki (625 ml)
- Papryka czerwona - 1/2 papryki (110 g)
- Papryka zielona - 1/2 papryki (110 g)
- Papryka żółta - 1/2 papryki (110 g)
- Cukinia - 1/2 cukinii (150 g)
- Marchewka - 1 średnia marchewka (70 g)
- Ryż do risotto - 1/2 szklanki (110 g)
Przepis na risotto z warzywami krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Papryki i cukinię pokrój w drobną kostkę.
Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w kosteczkę.
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i smaż ok. 3-4 min (do przeszklenia), a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i po minucie dodaj 3 łyżeczki masła. Gdy masło się roztopi, dodaj paprykę, cukinię, marchewkę, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i 1/3 łyżeczki tymianku. Smaż przez 5 min, często mieszając. Następnie dodaj ryż i całość smaż jeszcze przez ok. 2-3 min.
Do garnka wlej szklankę bulionu. Gdy ryż go wchłonie, dodaj drugą szklankę, a potem jeszcze pół szklanki.
Gdy ryż wchłonie już cały bulion, dodaj sól i pieprz do smaku.
Podawaj od razu.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta z warzywami
Risotto z warzywami jest to proste danie, które można w miarę szybko przygotować i podać na obiad dla całej rodziny. Jest to wegetariańska potrawa. Możesz zdecydować się na wersję łagodną lub ostrą. Ta pierwsza polecana jest dla dzieci.
Jak zrobić risotto z warzywami? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania wszystkich składników. Następnie te wszystkie produkty po kolei trzeba umieścić w garnku. Pamiętaj o tym, aby bulion dodawać stopniowo. Najlepiej wlewaj po ok. 0,5 szklanki bulionu. Dzięki temu w garnku powstanie taki warzywno-ryżowy sos. Jeżeli okaże się, że jest za mało bulionu, dodaj następnie 0,5 szklanki.
Przepis na risotto z warzywami możesz dowolnie zmodyfikować. Risotto będzie też bardzo dobre z marchewką, groszkiem i fasolką szparagową. Odpowiednim dodatkiem będzie również kukurydza. Risotto można też zrobić z różyczkami brokułu. Jeżeli chcesz, aby ta potrawa była ostrzejsza, możesz dodać odpowiednie przyprawy (np. mieloną paprykę ostrą, świeżą papryczkę chili). W wersji łagodnej możesz dodać mniej czosnku.
Cukinii nie musisz obierać ze skórki, jeśli jest młoda. Gdyby jednak skórka okazała się twarda, to warto to zrobić. Jeśli chcesz, to do risotta dodaj całą cukinię. Warto też wydrążyć z niej nasiona. Z kolei do przysmażonej cebulki można dodać pieczarki.
Risotto wegetariańskie można zrobić z warzywami mrożonymi, ale lepiej zdecydować się na te świeże. W przypadku tego risotto wszystko można od razu przygotować w garnku. Nie ma potrzeby, aby część warzyw robić na patelni. Jeśli jednak zdecydujesz się na dodanie grzybów, to warto je dodać na patelnie do przysmażanej cebulki.
Ten prosty przepis jest w miarę szybki do przygotowania. Jest to danie, które można podawać dzieciom. Ta potrawa może być też z jarzynami, które nie zostały wymienione w tym przepisie. Odpowiednim dodatkiem będzie również mięso z piersi z kurczaka, ale wtedy danie przestanie być wegetariańskie. Risotto z warzywami można podawać posypane startym żółtym serem oraz drobno posiekaną natką pietruszki (sprawdzi się też szczypiorek).
Alergeny w risotcie z warzywami
Lista alergenów dla risotta z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze risotta z warzywami
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.