Risotto z pomidorami

Opublikowano: 28.06.2021 r., 12:20 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
aromatyczne risotto pomidorowe
Risotto z pomidorami
Miękki, odpowiednio ugotowany ryż i przepyszne, sezonowe, polskie pomidory to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
372 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry - 1 filet (100 g)
  • Cebula - 1/4 sztuki (25 g)
  • Ryż do risotto - 1/2 szklanki (40 g)
  • Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Ser parmezan (10 g)
  • Pomidor - 1 sztuka (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na risotto z pomidorami krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę, dopraw i wymieszaj z łyżeczką oliwy.

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z rozgrzaną łyżką oliwy.

Dodaj kurczak i podsmażaj kilka minut.

Wsyp ryż, wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj bez przykrycia ok. 15 minut.

Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dopraw i wymieszaj.

Podawaj z bazylią i serem.

Jak oceniasz przepis na risotto z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat risotto z pomidorami

Miękki, odpowiednio ugotowany ryż i przepyszne, sezonowe, polskie pomidory to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, również dla dzieci które sprawdzi się zarówno na obiad, jak również kolację. Ryż z pomidorami to także świetne danie do przygotowania jeśli spodziewasz się gości. Pomidory to idealny dodatek do delikatnego risotto. Przepysznie smakuje również z kurczakiem i pieczarkami. Aby danie nie było zbyt mdłe, warto dodać coś, co przełamie jego smak i sprawi, że stanie się on bardziej wyrazisty. Dla osób lubiących pikantne potrawy idealnym dodatkiem jest papryczka chilli. Do risotto można dodać też inne warzywa, na przykład cukinię, szparagi, brokuły lub bakłażana, dzięki którym danie będzie nie tylko ciekawiej smakowało, ale również lepiej się prezentowało, ze względu na różne kolory wykorzystanych warzyw. Nie warto także żałować sobie dodatku świeżych, ani suszonych ziół, do ich dodatku zachęca każdy przepis. Standardową przyprawą do pomidorów jest bazylia - jej dodatek idealnie komponuje się ze smakiem pomidorów. Do risotto najlepiej wykorzystać świeże pomidory lub pomidorki koktajlowe. Z powodzeniem możesz przygotować risotto również z pomidorami z puszki lub passattą pomidorową - czas przygotowania będzie wtedy zdecydowanie krótszy. Do przygotowania risottp z pomidorami najlepiej sprawdzi się specjalny ryż do risotto, dzięki któremu potrawa będzie miała charakterystyczną, kremową konsystencję. Bez obaw można wykorzystać też inne rodzaje ryżu, jednak risotto będzie wtedy bardziej sypkie. Ryż możesza ugotować na bulionie lub wodzie. Gotowanie na bulionie sprawi, że będzie miał on bardziej wyrazisty smak, jednak czas gotowania znacząco się wydłuża. Przepis na risotto z pomidorami możesz urozmaicić podlewając ryż białym, wytrawnym winem, w celu dodatkowego wzbogacenia smaku i zapewnienia delikatności potrawy. Ryż z pomidorami sprawdzi się zarówno jako dodatek, na przykład do pieczonego mięsa lub ryby, ale równie dobrze można je przygotować jako samodzielne danie główne, zarówno na obiad, jak i na kolację. Risotto pomidorowe najlepiej zjeść tuż po przygotowaniu, kiedy ryż jest miękki i lekko klejący, przez co cała potrawa jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach. To danie można zaliczyć do kategorii wykwintnych, dlatego idealnie sprawdzi się na specjalne okazje i uroczystości. Mimo to, jest stosunkowo szybkie i proste w przygotowaniu, nie wiąże się też z dużym bałaganem, wymagającym poświęcenia dużej ilości czasu na sprzątnięcie kuchni. Risotto z pomidorami to danie, które nie może się nie udać!

Alergeny w risotto z pomidorami

Lista alergenów dla Risotto z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze risotto z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Biały ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z insulinoopornością i cukrzycą powinny zwrócić uwagę, aby nie był on głównym produktem zbożowym i źródłem węglowodanów w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
74.41
372.06
Białko (g)
6.99
34.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
9.08
45.39
Węglowodany przyswajalne (g)
1.65
8.25
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
3.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.24
6.18
Tłuszcze nasycone (g)
0.96
4.81
Tłuszcze nienasycone (g)
0.27
1.37
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.30
1.52
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.92
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.29
66.44
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
23.04
115.22
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
1.09
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.63
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.09
25.44
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.28
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
1.03
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.58
27.89
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.17
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.29
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.53
12.66
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.77
38.83
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
182.02
910.11
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
127.49
637.44
Potas (mg)
153.77
768.83
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.67
168.33
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
66.98
334.89
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.48
57.39
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
1.53
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
1.97
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotto z pomidorami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotto z pomidorami

Koszt składników
45.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
100 g
1 filet
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Cebula
25 g
1/4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Ryż do risotto
40 g
1/2 szklanki
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 40 g
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Ser parmezan
10 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 10 g
Pomidor
150 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Koszt składników
45.70