Risotto z pieczarkami i cukinią
- Ryż do risotto (300 g)
- Pieczarki (500 g)
- Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
- Cukinia - 1 duża sztuka (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% - niepełne pół szklanki (100 g)
- Masło (30 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Grana padano (50 g)
Przepis na risotto z pieczarkami i cukinią krok po kroku
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim grzyby do miękkości. Następnie przełóż je do miseczki.
Na patelni roztop pozostałe masło i podsmaż na nim cukinię do miękkości. Cukinię również przełóż do miseczki.
Na patelnię przełóż podsmażone pieczarki, dodaj do nich ryż i smaż na małej mocy palnika przez około minutę, cały czas mieszając składniki.
Na patelnię stopniowo dodawaj po szklance bulionu, wymieszaj składniki i całość smaż do całkowitego wchłonięcia bulionu. Czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania bulionu.
Gdy ryż będzie miękki, na patelnię dodaj cukinię, śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ser Grana Padano zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Gotowe risotto przełóż do talerzy i posyp je startym serem.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta z pieczarkami i cukinią
Risotto z pieczarkami i cukinią to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Risotto z pieczarkami możesz podać również kolację. Przepis na risotto z pieczarkami i cukinią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, pieczarki, bulion warzywny, cukinia, śmietanka 30%, masło, natka pietruszki, ser grana padano, sól i pieprz.
A jak zrobić risotto z pieczarkami i cukinią? Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim grzyby do miękkości. Następnie przełóż je do miseczki. Na patelni roztop pozostałe masło i podsmaż na nim cukinię do miękkości. Cukinię również przełóż do miseczki. Na patelnię przełóż podsmażone pieczarki, dodaj do nich ryż i smaż na małej mocy palnika przez około minutę, cały czas mieszając składniki. Na patelnię stopniowo dodawaj po szklance bulionu, wymieszaj składniki i całość smaż do całkowitego wchłonięcia bulionu. Czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania bulionu. Gdy ryż będzie miękki, na patelnię dodaj cukinię, śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe risotto przełóż do talerzy i posyp je startym serem.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując: smaczne risotto z pieczarkami i cukinią to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania risotto, dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w risotcie z pieczarkami i cukinią
Lista alergenów dla risotta z pieczarkami i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
- Grana padano
Wartości odżywcze risotta z pieczarkami i cukinią
Risotto z pieczarkami i cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe lub wykwintną kolację. Pieczarki wzbogacą danie w składniki odżywcze oraz wzbogacą jego walory smakowe.
Energia i białka
(580g)
Węglowodany
(580g)
Tłuszcze
(580g)
Witaminy
(580g)
Składniki mineralne
(580g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.