Risotto z pieczarkami i cukinią

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto w białym talerzu
Risotto z pieczarkami i cukinią
Risotto z pieczarkami i cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na risotto.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 25 min
400 kcal
Kcal w porcji
580 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ryż do risotto (300 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
  • Cukinia - 1 duża sztuka (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - niepełne pół szklanki (100 g)
  • Masło (30 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Grana padano (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, miseczka

Przepis na risotto z pieczarkami i cukinią krok po kroku

Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.

Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim grzyby do miękkości. Następnie przełóż je do miseczki.

Na patelni roztop pozostałe masło i podsmaż na nim cukinię do miękkości. Cukinię również przełóż do miseczki.

Na patelnię przełóż podsmażone pieczarki, dodaj do nich ryż i smaż na małej mocy palnika przez około minutę, cały czas mieszając składniki.

Na patelnię stopniowo dodawaj po szklance bulionu, wymieszaj składniki i całość smaż do całkowitego wchłonięcia bulionu. Czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania bulionu.

Gdy ryż będzie miękki, na patelnię dodaj cukinię, śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Ser Grana Padano zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Gotowe risotto przełóż do talerzy i posyp je startym serem.

Jak oceniasz przepis na risotto z pieczarkami i cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat risotta z pieczarkami i cukinią

Risotto z pieczarkami i cukinią to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Risotto z pieczarkami możesz podać również kolację. Przepis na risotto z pieczarkami i cukinią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, pieczarki, bulion warzywny, cukinia, śmietanka 30%, masło, natka pietruszki, ser grana padano, sól i pieprz.

A jak zrobić risotto z pieczarkami i cukinią? Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim grzyby do miękkości. Następnie przełóż je do miseczki. Na patelni roztop pozostałe masło i podsmaż na nim cukinię do miękkości. Cukinię również przełóż do miseczki. Na patelnię przełóż podsmażone pieczarki, dodaj do nich ryż i smaż na małej mocy palnika przez około minutę, cały czas mieszając składniki. Na patelnię stopniowo dodawaj po szklance bulionu, wymieszaj składniki i całość smaż do całkowitego wchłonięcia bulionu. Czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania bulionu. Gdy ryż będzie miękki, na patelnię dodaj cukinię, śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe risotto przełóż do talerzy i posyp je startym serem.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując: smaczne risotto z pieczarkami i cukinią to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania risotto, dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w risotcie z pieczarkami i cukinią

Lista alergenów dla risotta z pieczarkami i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
    • Grana padano

Wartości odżywcze risotta z pieczarkami i cukinią

na 100g gotowej potrawy

Risotto z pieczarkami i cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe lub wykwintną kolację. Pieczarki wzbogacą danie w składniki odżywcze oraz wzbogacą jego walory smakowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(580g)
Energia (kcal)
69.03
400.36
Białko (g)
2.18
12.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(580g)
Węglowodany (g)
9.70
56.25
Węglowodany przyswajalne (g)
1.30
7.52
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
3.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(580g)
Tłuszcz (g)
2.59
15.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.21
12.81
Tłuszcze nienasycone (g)
0.38
2.23
Cholesterol (mg)
3.76
21.80
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(580g)
Witamina C (mg)
3.96
22.94
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(580g)
Sód (mg)
166.86
967.81
Wapń (mg)
26.85
155.74
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.21
1.23
Brak danych dla: ryż do risotto, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z pieczarkami i cukinią 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z pieczarkami i cukinią

Koszt składników
90.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
300 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 300 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Cukinia
400 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
niepełne pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Grana padano
50 g
19.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
7.60
Za 50 g
Koszt składników
90.20