Risotto z pieczarkami
- Ryż do risotto (350 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (300 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Wino białe wytrawne (240 ml)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (400 g)
- Bulion drobiowy - 4 szklanki (1000 g)
- Ser parmezan (150 g)
Przepis na risotto z pieczarkami krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pokrój w kostkę pieczarki.
W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj ryż.
Smaż, aż ziarna zrobią się przeźroczyste.
Dodaj pieczarki i podsmaż.
Wlej porcję bulionu drobiowego, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie płyn.
Wlewaj bulion partiami i mieszaj risotto, gotując do ponownego wchłonięcia płynu.
Wlej wino białe i gotuj do wchłonięcia płynu.
Dodaj parmezan i wymieszaj.
Podawaj w głębokim talerzu.
-
Risotto
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne risotto z białym winem można podać także jako kolację podczas imprezy ze znajomymi. Do risotto można dodać rozmaite składniki. Przepis na risotto z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż arborio, bulion drobiowy, wino białe wytrawne, liść laurowy, ziele angielskie, pieczarki, cebula, sól, pieprz, parmezan, masło.
Jak zrobić risotto z pieczarkami? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój w kostkę pieczarki. W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj ryż. Smaż, aż ziarna zrobią się przeźroczyste. Dodaj pieczarki i podsmaż. Wlej porcję bulionu drobiowego, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie płyn. Wlewaj bulion partiami i mieszaj risotto, gotując do ponownego wchłonięcia płynu. Wlej wino białe i gotuj do wchłonięcia płynu. Dodaj parmezan i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu.
Podsumowując pyszne risotto to smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Risotto bez mięsa jest daniem dobrym na obiad dla wegetarian. Jeśli chcesz przygotować risotto w wersji wegańskiej, zamień bulion drobiowy na warzywny. Natomiast parmezan zamień na płatki drożdżowe. Risotto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, gdyż bardzo zgęstnieje.
Alergeny w risotto z pieczarkami
Lista alergenów dla risotto z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Risotto zawiera sporą ilość kalorii.
Energia i białka
(520g)
Węglowodany
(520g)
Tłuszcze
(520g)
Witaminy
(520g)
Składniki mineralne
(520g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.