Risotto z kurczakiem i cukinią
- Ryż do risotto - 1 szklanka (220 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (36 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 sztuka (200 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (100 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Masło - 1 łyżka (15 g)
- Ser parmezan - 2 łyżki (16 g)
Przepis na risotto z kurczakiem i cukinią krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę.
Dodaj drobno posiekaną cebulę.
Cukinię pokrój w plasterki lub kostkę.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukinię oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
Całość szybko podsmaż i dodaj po szczypcie tymianku, oregano oraz sporej szczypcie soli i pieprzu.
Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.
Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.
Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.
Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.
Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu.
Patelnie zdejmij z gazu.
Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
- Risotto
- Risotto z pieczarkami
- Risotto ze szparagami
- Risotto z grzybami
- Risotto z kurkami
- Risotto z warzywami
- Risotto z krewetkami
- Risotto z kurczakiem i warzywami
- Risotto z cukinii
- Risotto z cukinią
- Risotto z kurczakiem i pieczarkami
- Risotto pomidorowe
- Risotto z owocami morza
- Risotto z pomidorami
- Risotto z borowikami
- Risotto wegetariańskie
- Risotto ze szpinakiem
- Risotto z mięsem mielonym
- Risotto
Więcej informacji na temat risotta z kurczakiem i cukinią
Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio vialone nano, baldo, roma i carnaroli. Najpopularniejszym i popularnie dostępnym ryżem w Polsce jest odmiana Arborio. Kształt takiego ryżu jest owalny, z wyraźnie zaokrąglonymi końcami. Taki kształt pomaga w równomiernym jego gotowaniu. Jego szczególną cechą charakterystyczną jest duża zawartość skrobi, dzięki temu risotto jest kremowe, a ryż nie jest ani sypki, ani posklejany jak rozgotowany ryż długoziarnisty. Pamiętaj aby ryżu do risotto nigdy ani nie płukać, ani nie moczyć, wymywa się skrobię, przez co potrawa jest mniej kremowa a ryż bardziej sypki. Ryż ten jest bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza i witaminy E, zawiera także witaminy z grupy B, cynk i potas. Pomimo wysokiej zawartości amylopektyny, która jest nierozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby będące na diecie o niskim i średnim indeksie glikemicznym powinny jeść risotto z dodatkiem dobrej oliwy, pełnowartościowego źródła białka, jak na przykład pierś z kurczaka czy indyka oraz z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.
Risotto z kurczakiem i cukinią jest kolejną, pyszną propozycją podania klasycznego risotto. Dzięki dodatkowi piersi z kurczaka oraz cukinii danie zyskuje dodatkowych wartości odżywczych. Kurczak jest łatwostrawną skarbnicą łatwo przyswajalnego białka przy niskiej zawartości cholesterolu i tłuszczu. Jest także źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B3 oraz B6, a także składników mineralnych takich jak cynk, selen, magnez i fosfor. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością cukinii jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Risotto możesz wykonać także z papryką lub pomidorami, dodadzą one nie tylko wartości odżywczych, ale także wyjątkowego smaku. Przepis na risotto z kurczakiem i cukinią może wydawać się skomplikowany jednak w miarę z kolejnym przygotowaniem tego dania, przepis staje się coraz prostszy i łatwiejszy w wykonaniu. A jak zrobić risotto z kurczakiem i cukinią dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Risotto z kurczakiem i cukinią to fajne i smaczne danie, które możesz podać na uroczysty rodzinny obiad, wykwintną kolację ze znajomymi czy romantyczną kolację we dwoje.
Alergeny w risotcie z kurczakiem i cukinią
Lista alergenów dla risotta z kurczakiem i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze risotta z kurczakiem i cukinią
Risotto z kurczakiem i cukinią to fajna propozycja przygotowania klasycznego dania. Aby stworzyć pełnowartościowe danie podaj risotto z sałatką ze świeżych warzyw.
Energia i białka
(347g)
Węglowodany
(347g)
Tłuszcze
(347g)
Witaminy
(347g)
Składniki mineralne
(347g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.