Risotto z kurczakiem i cukinią

Opublikowano: 11.02.2022 r., 15:02 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z kurczakiem i cukinią podane w miseczce, w tle deska do krojenia z piersią kurczaka, cukinią i nożem
Risotto z kurczakiem i cukinią
Wypróbuj najlepszy i sprawdzony przepis na risotto z kurczakiem i cukinią. Pyszne, wyjątkowe kremowe risotto to idealna propozycja na wykwintną czy romantyczną kolację.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 40 min
400 kcal
Kcal w porcji
347 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto 1 szklanka (220 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (36 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 sztuka (200 g)
  • Cukinia 1 mała sztuka (100 g)
  • Bulion warzywny 3 szklanki (750 ml)
  • Masło 1 łyżka (15 g)
  • Ser parmezan 2 łyżki (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
garnek, chochelka, patelnia głęboka

Przepis na risotto z kurczakiem i cukinią krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Dodaj drobno posiekaną cebulę.

Cukinię pokrój w plasterki lub kostkę.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukinię oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.

Całość szybko podsmaż i dodaj po szczypcie tymianku, oregano oraz sporej szczypcie soli i pieprzu.

Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.

Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.

Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.

Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.

Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu.

Patelnie zdejmij z gazu.

Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na risotto z kurczakiem i cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat risotta z kurczakiem i cukinią

Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio vialone nano, baldo, roma i carnaroli. Najpopularniejszym i popularnie dostępnym ryżem w Polsce jest odmiana Arborio. Kształt takiego ryżu jest owalny, z wyraźnie zaokrąglonymi końcami. Taki kształt pomaga w równomiernym jego gotowaniu. Jego szczególną cechą charakterystyczną jest duża zawartość skrobi, dzięki temu risotto jest kremowe, a ryż nie jest ani sypki, ani posklejany jak rozgotowany ryż długoziarnisty. Pamiętaj aby ryżu do risotto nigdy ani nie płukać, ani nie moczyć, wymywa się skrobię, przez co potrawa jest mniej kremowa a ryż bardziej sypki. Ryż ten jest bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza i witaminy E, zawiera także witaminy z grupy B, cynk i potas. Pomimo wysokiej zawartości amylopektyny, która jest nierozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby będące na diecie o niskim i średnim indeksie glikemicznym powinny jeść risotto z dodatkiem dobrej oliwy, pełnowartościowego źródła białka, jak na przykład pierś z kurczaka czy indyka oraz z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.

Risotto z kurczakiem i cukinią jest kolejną, pyszną propozycją podania klasycznego risotto. Dzięki dodatkowi piersi z kurczaka oraz cukinii danie zyskuje dodatkowych wartości odżywczych. Kurczak jest łatwostrawną skarbnicą łatwo przyswajalnego białka przy niskiej zawartości cholesterolu i tłuszczu. Jest także źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B3 oraz B6, a także składników mineralnych takich jak cynk, selen, magnez i fosfor. Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę C, witaminę K , witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością cukinii jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Risotto możesz wykonać także z papryką lub pomidorami, dodadzą one nie tylko wartości odżywczych, ale także wyjątkowego smaku. Przepis na risotto z kurczakiem i cukinią może wydawać się skomplikowany jednak w miarę z kolejnym przygotowaniem tego dania, przepis staje się coraz prostszy i łatwiejszy w wykonaniu. A jak zrobić risotto z kurczakiem i cukinią dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Risotto z kurczakiem i cukinią to fajne i smaczne danie, które możesz podać na uroczysty rodzinny obiad, wykwintną kolację ze znajomymi czy romantyczną kolację we dwoje.

Alergeny w risotcie z kurczakiem i cukinią

Lista alergenów dla risotta z kurczakiem i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze risotta z kurczakiem i cukinią

na 100g gotowej potrawy

Risotto z kurczakiem i cukinią to fajna propozycja przygotowania klasycznego dania. Aby stworzyć pełnowartościowe danie podaj risotto z sałatką ze świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(347g)
Energia (kcal)
115.50
400.78
Białko (g)
5.13
17.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(347g)
Węglowodany (g)
13.63
47.29
Węglowodany przyswajalne (g)
0.72
2.49
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
1.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(347g)
Tłuszcz (g)
4.49
15.57
Tłuszcze nasycone (g)
1.57
5.44
Tłuszcze nienasycone (g)
2.92
10.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.43
8.42
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.36
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.15
49.09
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(347g)
Witamina A (µg (mcg))
18.98
65.85
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.49
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.17
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.56
5.42
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
1.77
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.28
39.14
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.54
5.33
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.26
11.31
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
73.80
256.10
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(347g)
Sód (mg)
188.99
655.79
Potas (mg)
81.54
282.94
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.04
62.62
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
44.96
156.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.64
23.06
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.14
0.49
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.18
0.61
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z kurczakiem i cukinią 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z kurczakiem i cukinią

Koszt składników
86.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
220 g
1 szklanka
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Cukinia
100 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Ser parmezan
16 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 16 g
Koszt składników
86.70