Risotto z krewetkami i cukinią

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowe risotto krewetkowo-cukiniowe
Risotto z krewetkami i cukinią
Risotto z krewetkami i cukinią to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Risotto możesz przygotować również na kolację. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
646 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Krewetki (200 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Ryż do risotto (150 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Ser parmezan (40 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Masło (20 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka

Przepis na risotto z krewetkami i cukinią krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Cukinię umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę do zeszklenia i dodaj do niej cukinię.

Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż przez około 2 minuty.

Po tym czasie na patelnię dodaj wino i gotuj, aż odparuje.

Następnie na patelnie dodaj połowę szklanki bulionu i gotuj, aż ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzaj do momentu całkowitego wykorzystania bulionu.

Ryż dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na drugiej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodaj rozmrożone krewetki i smaż przez około 4 minuty.

Krewetki z czosnkiem dodaj na patelnię z ryżem i wymieszaj.

Parmezan zetrzyj na tarce, dodaj do risotto i wymieszaj.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Risotto przełóż na talerze i posyp je posiekaną natką pietruszki. Gotowe danie podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na risotto z krewetkami i cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat risotta z krewetkami i cukinią

Risotto z krewetkami i cukinią to doskonały pomysł na obiad. Pyszne, domowe risotto z krewetkami możesz podać również jako romantyczną kolację. Przepis na risotto z krewetkami i cukinią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: krewetki, cukinia, cebula, ryż do risotto, wino białe, bulion warzywny, parmezan, czosnek, oliwa z oliwek, masło, natka pietruszki, sól i pieprz.

A jak zrobić risotto z krewetkami i cukinią? Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę do zeszklenia i dodaj do niej cukinię. Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż przez około 2 minuty. Po tym czasie na patelnię dodaj wino i gotuj, aż odparuje. Następnie na patelnie dodaj połowę szklanki bulionu i gotuj, aż ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzaj do momentu całkowitego wykorzystania bulionu. Ryż dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj rozmrożone krewetki i smaż przez około 4 minuty. Krewetki z czosnkiem dodaj na patelnię z ryżem i wymieszaj. Parmezan zetrzyj na tarce, dodaj do risotto i wymieszaj. Risotto przełóż na talerze i posyp je posiekaną natką pietruszki. Gotowe danie podawaj na ciepło.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. W Polsce jednak najczęściej podawane są krewetki mrożone. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.

Podsumowując smaczne risotto z krewetkami i cukinią to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Najlepsze risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w risotcie z krewetkami i cukinią

Lista alergenów dla risotta z krewetkami i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Masło

Wartości odżywcze risotta z krewetkami i cukinią

na 100g gotowej potrawy

Risotto z krewetkami i cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
99.54
647.00
Białko (g)
5.19
33.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
10.54
68.48
Węglowodany przyswajalne (g)
1.69
10.97
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
3.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
3.63
23.61
Tłuszcze nasycone (g)
1.66
10.81
Tłuszcze nienasycone (g)
1.97
12.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.65
10.70
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
1.68
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.52
185.40
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A (µg (mcg))
31.34
203.70
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.38
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.24
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.91
44.92
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.09
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
1.77
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.61
101.45
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.16
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.26
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.18
1.16
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.72
56.70
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
176.67
1148.37
Brak danych dla: krewetki, ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód (mg)
163.71
1064.09
Potas (mg)
122.74
797.80
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
54.48
354.10
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
64.96
422.26
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.49
81.19
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
2.46
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.40
2.58
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.51
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z krewetkami i cukinią 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z krewetkami i cukinią

Koszt składników
127.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
200 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
24.44
Za 200 g
Cukinia
250 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ryż do risotto
150 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
127.70