Risotto z krewetkami i cukinią
- Krewetki (200 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Ryż do risotto (150 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Ser parmezan (40 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Masło (20 g)
- Natka pietruszki (30 g)
Przepis na risotto z krewetkami i cukinią krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Cukinię umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę do zeszklenia i dodaj do niej cukinię.
Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż przez około 2 minuty.
Po tym czasie na patelnię dodaj wino i gotuj, aż odparuje.
Następnie na patelnie dodaj połowę szklanki bulionu i gotuj, aż ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzaj do momentu całkowitego wykorzystania bulionu.
Ryż dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodaj rozmrożone krewetki i smaż przez około 4 minuty.
Krewetki z czosnkiem dodaj na patelnię z ryżem i wymieszaj.
Parmezan zetrzyj na tarce, dodaj do risotto i wymieszaj.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Risotto przełóż na talerze i posyp je posiekaną natką pietruszki. Gotowe danie podawaj na ciepło.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta z krewetkami i cukinią
Risotto z krewetkami i cukinią to doskonały pomysł na obiad. Pyszne, domowe risotto z krewetkami możesz podać również jako romantyczną kolację. Przepis na risotto z krewetkami i cukinią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: krewetki, cukinia, cebula, ryż do risotto, wino białe, bulion warzywny, parmezan, czosnek, oliwa z oliwek, masło, natka pietruszki, sól i pieprz.
A jak zrobić risotto z krewetkami i cukinią? Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę do zeszklenia i dodaj do niej cukinię. Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż przez około 2 minuty. Po tym czasie na patelnię dodaj wino i gotuj, aż odparuje. Następnie na patelnie dodaj połowę szklanki bulionu i gotuj, aż ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzaj do momentu całkowitego wykorzystania bulionu. Ryż dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj rozmrożone krewetki i smaż przez około 4 minuty. Krewetki z czosnkiem dodaj na patelnię z ryżem i wymieszaj. Parmezan zetrzyj na tarce, dodaj do risotto i wymieszaj. Risotto przełóż na talerze i posyp je posiekaną natką pietruszki. Gotowe danie podawaj na ciepło.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. W Polsce jednak najczęściej podawane są krewetki mrożone. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.
Podsumowując smaczne risotto z krewetkami i cukinią to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Najlepsze risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w risotcie z krewetkami i cukinią
Lista alergenów dla risotta z krewetkami i cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Masło
Wartości odżywcze risotta z krewetkami i cukinią
Risotto z krewetkami i cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
-
krewetki,
cukinia,
cebula,
ryż,
ser żółty,
czosnek,
oliwa z oliwek,
oliwki,
masło,
pietruszka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.