Risotto z krewetkami
- Ryż do risotto (400 g)
- Bulion warzywny - 5 szklanek (1200 ml)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Krewetki (600 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Masło (150 g)
- Mascarpone (200 g)
Przepis na risotto z krewetkami krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę i czosnek.
Dodaj ryż i smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się przeźroczysty.
Bulion podziel na 4 porcje i wlewaj je po kolei do ryżu.
Dopiero gdy jedna porcja zostanie wchłonięta, dodaj kolejną.
Risotto mieszaj co jakiś czas podczas gotowania.
Dodaj krewetki do risotto i gotuj przez 3-4 minuty.
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i serek mascarpone.
Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
Podawaj w głębokim talerzu.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotto z krewetkami
Risotto to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Risotto to tradycyjne włoskie danie na bazie ryżu. Ma ono bardzo kremową konsystencję i należy odpowiedniego sposobu przygotowania, aby wyszło perfekcyjne. Przepis na risotto z krewetkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebujesz następujące produkty spożywcze: ryż arborio, bulion warzywny, cebula, krewetki, natka pietruszki, masło, serek mascarpone, czosnek, sól, pieprz.
Jak zrobić risotto z krewetkami? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj ryż i smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się przeźroczysty. Bulion podziel na 4 porcje i wlewaj je po kolei do ryżu. Dopiero gdy jedna porcja zostanie wchłonięta, dodaj kolejną. Risotto mieszaj co jakiś czas podczas gotowania. Dodaj krewetki do risotto i gotuj przez 3-4 minuty. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i serek mascarpone. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Podawaj w głębokim talerzu.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Mascarpone to Włoskiego pochodzenia serek o dużej zawartości tłuszczu. Spożywać go można jako dodatek do deserów oraz dań wytrawnych.
Podsumowując do risotto dodać można świeże lub mrożone krewetki. Smaczne risotto sprawdzi się idealnie na kolację i obiad. Pyszne risotto przygotować można także z dodatkiem warzyw takich jak cukinia lub groszek cukrowy. Risotto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce. To, ile czasu gotować potrawę zależy od rodzaju dodanego ryżu.
Alergeny w risotto z krewetkami
Lista alergenów dla risotto z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
Wartości odżywcze risotto z krewetkami
Risotto z krewetkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Risotto zawiera sporą ilość kalorii, dlatego w ograniczonych ilościach powinny spożywać je osoby będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(560g)
Węglowodany
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Składniki mineralne
(560g)
-
ryż,
cebula,
krewetki,
pietruszka,
masło,
mascarpone,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.