Przepis na risotto z grzybami leśnymi krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Grzyby oczyść, opłucz i pokrój na małe kawałki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Dodaj pokrojone na kawałki grzyby. Podsmaż. Dodaj drobno posiekany czosnek i ryż. Całość smaż przez 1 minutę. Następnie zalej 1 szklanką bulionu.

Gdy ryż wchłonie bulion dolej kolejną szklankę bulionu, a później następną.

Duś całość przez 20 minut do całkowitej miękkości ryżu.

Na koniec dopraw danie solą, pieprzem i ziołami.

Risotto z grzybami leśnymi podane w ozdobnej miseczce.
risotto z grzybami leśnymi
Koszt przygotowania dania
29.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
272 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
79

Risotto z grzybami leśnymi - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o risotcie z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi to świetny pomysł na naprawdę pyszny i aromatyczny posiłek. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka produktów, a całość jest naprawdę bardzo szybka. Najlepiej smakuje bez dodatków. Będzie dobrą opcją na kolację czy obiad. Jest niezwykle kremowe i bardzo sycące. To wspaniała opcja dla miłośników grzybów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić risotto z grzybami leśnymi, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest smaczna, a przy tym niezbyt trudna. Wystarczy zaledwie kilka chwil, by stworzyć to niezwykle pyszne i sycące danie. By stworzyć idealnie kremowe risotto przyda się odpowiedni ryż. Najlepszy wybór to odmiana arborio, która pod wpływem duszenia staje się bardzo kremowa i gęsta.

To naprawdę dobre danie, które jest świetną opcją dla miłośników zwłaszcza śródziemnomorskiej kuchni. To właśnie tam króluje ta ryżowa potrawa, która zachwyca swoją kremową konsystencją. Zwykle jej odwzorowanie w warunkach domowych przysparza nieco problemu, gdyż po dodaniu zwykłego ryżu danie nie będzie tak gęste. Do przygotowania najlepiej użyć specjalnego ryżu, warto również pamiętać o stopniowym dolewaniu bulionu. Dodanie całego płynu na raz może skutkować zbyt płynną konsystencją.

To bardzo smaczne danie. Jego smak budowany jest dzięki dodatkowi grzybów, które czynią je naprawdę aromatyczne. Najlepiej skorzystać ze świeżych grzybów, by potrawa była bardzo smaczna. Jednak można również użyć suszonych i mrożonych. Do tego dania wspaniale nadają się borowiki, które wspaniale komponują się z ugotowanym, kremowym ryżem.

Przepis na risotto z grzybami leśnymi jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Całość zabiera maksymalnie kilka minut, dlatego będzie wspaniałym wyborem na awaryjny posiłek. Dodatkowo, choć niezbyt pracochłonne, prezentuje się oszałamiająco.

Będzie idealną opcją na obiad, ale również na kolację. Jest dość lekkostrawne, dlatego może być zjadane nawet późną porą. Ten prosty przepis będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy chcą stworzyć wspaniały posiłek.

Wartości odżywcze risotta z grzybami leśnymi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kalorie)
87.91 kcal
272.52 kcal
Białko
1.98 g
6.14 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w risotcie z grzybami leśnymi

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany
14.26 g
44.21 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz
2.73 g
8.46 g
Tłuszcze nasycone
0.57 g
1.77 g
Tłuszcze nienasycone
2.16 g
6.69 g
Tłuszcze wielonasycone
0.28 g
0.88 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na risotto z grzybami leśnymi

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina E
0.38 mg
1.17 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na risotto z grzybami leśnymi

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód
226.80 mg
703.08 mg
Potas
64.39 mg
199.60 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń
6.12 mg
18.98 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo
0.15 mg
0.46 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z grzybami leśnymi 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w risotcie z grzybami leśnymi

Lista alergenów dla risotta z grzybami leśnymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania risotta z grzybami leśnymi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
200 g
2 woreczki
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Świeże leśne grzyby
150 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 150 g
Bulion drobiowy
750 g
3 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
88.20
Jak oceniasz przepis na risotto z grzybami leśnymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób