Risotto z cukinią i pomidorami

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z cukinią i pomidorami
Risotto z cukinią i pomidorami
Risotto z cukinią i pomidorami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Risotto możesz podać również na kolację. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
197 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto (150 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
  • Pomidor - 1 mała sztuka (100 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na risotto z cukinią i pomidorami krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski.

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę.

Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż przez 2-3 minuty.

Do ryżu dodawaj po chochli wywaru i mieszaj, aż ryż wchłonie cały bulion. Czynność powtarzaj, aż wykorzystasz c cały bulion.

Następnie na patelnię dodaj wcześniej przygotowane pomidory i cukinię. Składniki dokładnie wymieszaj i duś przez około 15 minut.

Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowe danie przełóż na talerze i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Risotto możesz udekorować natką pietruszki i podać z parmezanem.

Jak oceniasz przepis na risotto z cukinią i pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,9% osób

Więcej informacji na temat risotta z cukinią i pomidorami

Risotto z cukinią i pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszne risotto świetnie sprawdzi się również podane na kolację. Przepis na risotto z cukinią i pomidorami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania Dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, cukinia, pomidory, cebula, oliwa z oliwek, bulion warzywny, sól, pieprz i papryka słodka.

A jak zrobić risotto z cukinią i pomidorami? Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż przez 2-3 minuty. Do ryżu dodawaj po chochli wywaru i mieszaj, aż ryż wchłonie cały bulion. Czynność powtarzaj, aż wykorzystasz c cały bulion. Następnie na patelnię dodaj wcześniej przygotowane pomidory i cukinię. Składniki dokładnie wymieszaj i duś przez około 15 minut. Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe danie przełóż na talerze i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Risotto możesz udekorować natką pietruszki i podać z parmezanem.

Jaki ryż wybrać do przygotowania risotto? Najczęściej wykorzystuje się okrągłe ziarna ryżu białego, które są krótkie lub średnie. Ryż do risotto powinien charakteryzować się wysoką zawartością skrobi oraz niską zawartością amylozy, ponieważ takie ziarna mają zdolność wchłaniania płynów i uwalniania skrobi. Najlepiej sprawdzi się ryż Arborio, Baldo, Carnaroli, Roma oraz Padano.

Podsumowując risotto z cukinią i pomidorami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe lub kolacyjne. Najlepsze risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i doskonale smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania risotto dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, dlatego warto przygotować risotto.

Alergeny w risotcie z cukinią i pomidorami

Lista alergenów dla risotta z cukinią i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze risotta z cukinią i pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Risotto z cukinią i pomidorami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Cukinia oraz pomidory wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
52.63
197.36
Białko (g)
1.08
4.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
9.09
34.07
Węglowodany przyswajalne (g)
1.34
5.04
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
1.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
1.46
5.48
Tłuszcze nasycone (g)
0.31
1.16
Tłuszcze nienasycone (g)
1.15
4.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.94
3.53
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.58
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
11.91
44.67
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.21
15.80
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.89
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.18
0.69
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.38
20.18
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
118.44
444.15
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
191.04
716.42
Potas (mg)
73.42
275.33
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
5.84
21.90
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
10.41
39.05
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.52
16.96
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.13
0.48
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z cukinią i pomidorami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z cukinią i pomidorami

Koszt składników
64.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
150 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Cukinia
250 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Pomidor
100 g
1 mała sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
64.20