Risotto z cukinią i pomidorami
- Ryż do risotto (150 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
- Pomidor - 1 mała sztuka (100 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
Przepis na risotto z cukinią i pomidorami krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę.
Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż przez 2-3 minuty.
Do ryżu dodawaj po chochli wywaru i mieszaj, aż ryż wchłonie cały bulion. Czynność powtarzaj, aż wykorzystasz c cały bulion.
Następnie na patelnię dodaj wcześniej przygotowane pomidory i cukinię. Składniki dokładnie wymieszaj i duś przez około 15 minut.
Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowe danie przełóż na talerze i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Risotto możesz udekorować natką pietruszki i podać z parmezanem.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta z cukinią i pomidorami
Risotto z cukinią i pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszne risotto świetnie sprawdzi się również podane na kolację. Przepis na risotto z cukinią i pomidorami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania Dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, cukinia, pomidory, cebula, oliwa z oliwek, bulion warzywny, sól, pieprz i papryka słodka.
A jak zrobić risotto z cukinią i pomidorami? Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż przez 2-3 minuty. Do ryżu dodawaj po chochli wywaru i mieszaj, aż ryż wchłonie cały bulion. Czynność powtarzaj, aż wykorzystasz c cały bulion. Następnie na patelnię dodaj wcześniej przygotowane pomidory i cukinię. Składniki dokładnie wymieszaj i duś przez około 15 minut. Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe danie przełóż na talerze i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Risotto możesz udekorować natką pietruszki i podać z parmezanem.
Jaki ryż wybrać do przygotowania risotto? Najczęściej wykorzystuje się okrągłe ziarna ryżu białego, które są krótkie lub średnie. Ryż do risotto powinien charakteryzować się wysoką zawartością skrobi oraz niską zawartością amylozy, ponieważ takie ziarna mają zdolność wchłaniania płynów i uwalniania skrobi. Najlepiej sprawdzi się ryż Arborio, Baldo, Carnaroli, Roma oraz Padano.
Podsumowując risotto z cukinią i pomidorami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe lub kolacyjne. Najlepsze risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i doskonale smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania risotto dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, dlatego warto przygotować risotto.
Alergeny w risotcie z cukinią i pomidorami
Lista alergenów dla risotta z cukinią i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze risotta z cukinią i pomidorami
Risotto z cukinią i pomidorami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Cukinia oraz pomidory wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.