Risotto z cukinią i papryką

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z warzywami na talerzu.
Risotto z cukinią i papryką
Risotto z cukinią i papryką to doskonała propozycja na pyszny obiad lub kolację. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na danie z ryżu oraz warzyw.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
293 kcal
Kcal w porcji
425 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia - 2 małe sztuki (500 g)
  • Ryż do risotto (150 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
  • Papryka żółta - 1 mała sztuka (150 g)
  • Masło (20 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Wino białe wytrawne - pół szklanki (125 ml)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na risotto z cukinią i papryką krok po kroku

Cukinie umyj i pokrój w kostkę.

Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cukinię oraz papryki. Na koniec dodaj czosnek, wymieszaj i smaż przez chwilę. Składniki przełóż na talerz.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę.

Następnie do garnka z cebulą dodaj ryż i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając składniki.

Ryż podlej winem i gotuj do całkowitego odparowania wina.

Następnie do ryżu dodawaj po pół szklanki bulionu, gotuj, aż ryż wchłonie bulion i dodaj kolejną partię bulionu. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie ugotowany al dente.

Do ryżu dodaj przesmażoną cukinię z papryką, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki duś przez 5 minut.

Gotowe risotto przełóż na talerze i udekoruj je natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na risotto z cukinią i papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat risotta z cukinią i papryką

Risotto z cukinią i papryką to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Pyszne risotto najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu. Przepis na risotto z cukinią i papryką jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania risotto potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, ryż do risotto, cebula, czosnek, papryka czerwona, papryka żółta, masło, bulion warzywny, białe wino, oliwa z oliwek, natka pietruszki, sól i pieprz.

A jak zrobić risotto z cukinią i papryką? Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cukinię oraz papryki. Na koniec dodaj czosnek, wymieszaj i smaż przez chwilę. Składniki przełóż na talerz. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Następnie do garnka z cebulą dodaj ryż i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając składniki. Ryż podlej winem i gotuj do całkowitego odparowania wina. Następnie do ryżu dodawaj po pół szklanki bulionu, gotuj, aż ryż wchłonie bulion i dodaj kolejną partię bulionu. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie ugotowany al dente. Do ryżu dodaj przesmażoną cukinię z papryką, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki duś przez 5 minut. Gotowe risotto przełóż na talerze i udekoruj je natką pietruszki.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować risotto oraz jaki ryż wybrać do jego przygotowania. Najlepsze risotto świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Smaczne risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w risotcie z cukinią i papryką

Lista alergenów dla risotta z cukinią i papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze risotta z cukinią i papryką

na 100g gotowej potrawy

Risotto z cukinią i papryką to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Cukinia oraz papryka stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w jadłospisie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
69.11
293.73
Białko (g)
1.33
5.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
9.99
42.44
Węglowodany przyswajalne (g)
2.51
10.65
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
3.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
2.35
9.99
Tłuszcze nasycone (g)
0.97
4.10
Tłuszcze nienasycone (g)
1.39
5.89
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.13
4.81
Brak danych dla: ryż do risotto, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.86
Brak danych dla: ryż do risotto, papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.50
10.62
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A (µg (mcg))
33.81
143.68
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.47
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
34.58
146.96
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
1.57
Brak danych dla: ryż do risotto, papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.80
33.16
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
1.53
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.93
67.70
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
279.89
1189.52
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
91.07
387.05
Potas (mg)
139.62
593.37
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.16
51.67
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
21.06
89.48
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.57
40.68
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
1.38
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.18
0.75
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z cukinią i papryką 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z cukinią i papryką

Koszt składników
85.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
2 małe sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Ryż do risotto
150 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Papryka żółta
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Wino białe wytrawne
125 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
85.20