Risotto z cukinią i papryką
- Cukinia - 2 małe sztuki (500 g)
- Ryż do risotto (150 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
- Papryka żółta - 1 mała sztuka (150 g)
- Masło (20 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Wino białe wytrawne - pół szklanki (125 ml)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na risotto z cukinią i papryką krok po kroku
Cukinie umyj i pokrój w kostkę.
Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cukinię oraz papryki. Na koniec dodaj czosnek, wymieszaj i smaż przez chwilę. Składniki przełóż na talerz.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę.
Następnie do garnka z cebulą dodaj ryż i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając składniki.
Ryż podlej winem i gotuj do całkowitego odparowania wina.
Następnie do ryżu dodawaj po pół szklanki bulionu, gotuj, aż ryż wchłonie bulion i dodaj kolejną partię bulionu. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie ugotowany al dente.
Do ryżu dodaj przesmażoną cukinię z papryką, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki duś przez 5 minut.
Gotowe risotto przełóż na talerze i udekoruj je natką pietruszki.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta z cukinią i papryką
Risotto z cukinią i papryką to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Pyszne risotto najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu. Przepis na risotto z cukinią i papryką jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania risotto potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, ryż do risotto, cebula, czosnek, papryka czerwona, papryka żółta, masło, bulion warzywny, białe wino, oliwa z oliwek, natka pietruszki, sól i pieprz.
A jak zrobić risotto z cukinią i papryką? Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cukinię oraz papryki. Na koniec dodaj czosnek, wymieszaj i smaż przez chwilę. Składniki przełóż na talerz. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Następnie do garnka z cebulą dodaj ryż i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając składniki. Ryż podlej winem i gotuj do całkowitego odparowania wina. Następnie do ryżu dodawaj po pół szklanki bulionu, gotuj, aż ryż wchłonie bulion i dodaj kolejną partię bulionu. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie ugotowany al dente. Do ryżu dodaj przesmażoną cukinię z papryką, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki duś przez 5 minut. Gotowe risotto przełóż na talerze i udekoruj je natką pietruszki.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować risotto oraz jaki ryż wybrać do jego przygotowania. Najlepsze risotto świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Smaczne risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w risotcie z cukinią i papryką
Lista alergenów dla risotta z cukinią i papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze risotta z cukinią i papryką
Risotto z cukinią i papryką to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Cukinia oraz papryka stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w jadłospisie.
Energia i białka
(425g)
Węglowodany
(425g)
Tłuszcze
(425g)
Witaminy
(425g)
Składniki mineralne
(425g)
-
cukinia,
ryż,
cebula,
czosnek,
papryka,
papryka,
masło,
oliwa z oliwek,
oliwki,
pietruszka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.