Risotto z cukinią
- Ryż biały (300 g)
- Cukinia - 1 duża sztuka (350 g)
- Bulion drobiowy (800 g)
- Cebula - 1 sztuka (80 g)
- Masło (30 g)
- Ser parmezan (40 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na risotto z cukinią krok po kroku
Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Na oliwie podsmaż cebulę.
Na patelnię wsyp ryż.
Podsmażaj kilka minut na średnim ogniu uważając, aby ryż się nie przypalił.
Stopniowo wlewaj bulion, co jakiś czas mieszając.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Startą cukinię dodaj na patelnię i wymieszaj.
Na patelnię dodaj kawałki masła, wymieszaj, aż się rozpuści.
Risotto dopraw i posyp startym serem.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotto z cukiną
Miękki ryż i delikatna, świeża cukinia to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak również kolację.
Świeża cukinia to idealny dodatek do delikatnego risotto. Jednak, aby danie nie było zbyt mdłe, warto dodać coś, co przełamie jego smak i sprawi, że stanie się on bardziej wyrazisty. Dla osób lubiących pikantne potrawy idealnym dodatkiem jest papryczka chilli. Dobrze sprawdzi się również niewielka ilość podsmażanego boczku, lub dobrze przyprawionego kurczaka. Do risotto można dodać też inne warzywa, na przykład pomidory, dzięki którym danie będzie nie tylko ciekawiej smakowało, ale również lepiej się prezentowało, ze względu na różne kolory wykorzystanych warzyw. Nie warto także żałować sobie dodatku świeżych, ani suszonych ziół, do ich dodatku zachęca każdy przepis.
Do przygotowania risoto z cukinią najlepiej sprawdzi się specjalny ryż do risotto, dzięki któremu potrawa będzie miała charakterystyczną, kremową konsystencję. Bez obaw można wykorzystać też inne rodzaje ryżu, risotto będzie wtedy jednak bardziej sypkie. Ryż można ugotować na bulionie lub wodzie. Wersja na bulionie nada mu bardziej wyrazistego smaku, jednak czas gotowania znacząco się wydłuża. Niektóre przepisy sugerują również podlewanie ryżu białym, wytrawnym winem, w celu dodatkowego wzbogacenia smaku i zapewnienia delikatności potrawy.
Ryż z cukinią może stanowić dodatek, na przykład do pieczonego mięsa, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie główne, zarówno na obiad, jak i na kolację. Risotto najlepiej zjeść tuż po przygotowaniu, kiedy ryż jest miękki i lekko klejący, przez co cała potrawa jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach. To danie można zaliczyć do kategorii wykwintnych, dlatego idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Mimo to, jest stosunkowo szybkie i proste w przygotowaniu, nie wiąże się też z dużym bałaganem, wymagającym poświęcenia dużej ilości czasu na sprzątnięcie kuchni. Risotto z cukinią zachwycą się również dzieci!
Alergeny w risotto z cukinią
Lista alergenów dla risotto z cukiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze risotto z cukiną
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.