Risotto z cukinią

Opublikowano: 18.03.2021 r.
Ryż, cukinia, bulion drobiowy, cebula, masło, parmezan i oliwa z oliwek – to zestaw składników, który sprawi, że risotto z cukinią stanie się Twoim nowym faworytem w kuchni. Aromatyczne, kremowe danie w jednej misce, które łączy delikatność ryżu i cukinii z intensywnym smakiem parmezanu i masła.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 300 g
 - Cukinia - 350 g (1 duża sztuka)
 - Bulion drobiowy - 800 g
 - Cebula - 80 g (1 sztuka)
 - Masło - 30 g
 - Ser parmezan - 40 g
 - Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka
 
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj.
 - Na patelni rozgrzej oliwę.
 - Na oliwie podsmaż cebulę.
 - Na patelnię wsyp ryż.
 - Podsmażaj kilka minut na średnim ogniu uważając, aby ryż się nie przypalił.
 - Stopniowo wlewaj bulion, co jakiś czas mieszając.
 - Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
 - Startą cukinię dodaj na patelnię i wymieszaj.
 - Na patelnię dodaj kawałki masła, wymieszaj, aż się rozpuści.
 - Risotto dopraw i posyp startym serem.