Risotto z brokułami
- Ryż do risotto - 1 szklanka (220 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Brokuły - Różyczki z 1 sztuki (170 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Masło - 1 łyżka (15 g)
- Ser parmezan - 2 łyżki (16 g)
Przepis na risotto z brokułami krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę.
Dodaj drobno posiekaną cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.
Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.
Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.
Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu. Gdy zostanie połowa bulionu, dodaj podzielone na małe części różyczki brokuła.
Patelnie zdejmij z gazu.
Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta z brokułami
Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio vialone nano, baldo, roma i carnaroli. Najpopularniejszym i popularnie dostępnym ryżem w Polsce jest odmiana Arborio. Kształt takiego ryżu jest owalny, z wyraźnie zaokrąglonymi końcami. Taki kształt pomaga w równomiernym jego gotowaniu. Jego szczególną cechą charakterystyczną jest duża zawartość skrobi, dzięki temu risotto jest kremowe, a ryż nie jest ani sypki, ani posklejany jak rozgotowany ryż długoziarnisty. Pamiętaj aby ryżu do risotto nigdy ani nie płukać, ani nie moczyć, wymywa się skrobię, przez co potrawa jest mniej kremowa a ryż bardziej sypki. Ryż ten jest bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza i witaminy E, zawiera także witaminy z grupy B, cynk i potas. Pomimo wysokiej zawartości amylopektyny, która jest nierozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby będące na diecie o niskim i średnim indeksie glikemicznym powinny jeść risotto z dodatkiem dobrej oliwy, pełnowartościowego źródła białka, jak na przykład pierś z kurczaka czy indyka oraz z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.
Risotto z brokułami to kolejna smaczna propozycja podania klasycznego risotto. Tak jak w przypadku innych wegetariańskich propozycji i tą możesz wzbogacić o mięso. Risotto z kurczakiem i brokułami to idealna propozycja dla osób, które spożywają mięso. Przepis na risotto z brokułami i kurczakiem jest analogiczny do wersji wegetariańskiej, przed dodaniem ryżu na patelnię najpierw podsmaż mięso a później, postępuj zgodnie z przepisem. Inną modyfikacją przepisu jest risotto z brokułami i pieczarkami. Dzięki dodatkowi brokułów danie zyskuje więcej wartości odżywczych. Brokuły są źródłem sulforafanu, związku o silnym działaniu przeciwutleniającym, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Jednak aby brokuły miały takie właściwości, muszą być świeże i gotowana na parze przez maksymalnie 4 minuty. Brokuły dostarczają witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A i K. Ze składników mineralnych są dobrym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Risotto z brokułami jest pysznym daniem, jednak aby było w pełni wartościowe, podaj je z sałatką ze świeżych warzyw. Przepisy na sałatki warzywne do obiadu znajdziesz na naszej stronie.
Risotto z brokułami to fajna i pyszna propozycja wykwintnego dania. Możesz je podać na wyjątkowe okazje, rodzinny obiad lub kolację we dwoje.
Alergeny w risotcie z brokułami
Lista alergenów dla risotta z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze risotta z brokułami
Risotto z brokułami to pyszna propozycja podania risotto. Aby stworzyć pełnowartościowe danie, podaj risotto z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.