Risotto z borowikami
- Ryż do risotto (200 g)
- Borowiki (150 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
- Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Ser parmezan (100 g)
Przepis na risotto z borowikami krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
Gdy będą rumiane dorzuć do nich oczyszczone i pokrojone grzyby. Całość podsmaż przez 5 minut.
Na patelnię wysyp ryż i podsmaż przez 1 minutę. Podlej go jedną szklanką bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, dolej kolejną. Całość powtarzaj aż do całkowitego zmięknięcia ryżu.
Gotowe danie dopraw solą, pieprzem, gałką i posiekaną natką pietruszki.
Posyp startym parmezanem.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta z borowikami
Risotto z borowikami jest daniem prostym, a przy okazji niezwykle smacznym. To coś dla fanów kuchni włoskiej, dla której właśnie charakterystyczne jest risotto. W połączeniu z polskimi grzybami tworzy niezwykle smaczny posiłek, o idealnej konsystencji, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również syci na długo. Będzie dobrą opcją na co dzień.
Przepis na risotto z borowikami jest bardzo łatwe i szybkie, dlatego będzie dobrą opcją dla początkujących kucharzy. To danie świetnie sprawdzi się na co dzień. Można je wykonać z każdym rodzajem grzybów, jednak najlepiej sprawdzają się właśnie borowiki. To dlatego, że wyróżniają się niezwykle mocnym aromatem, więc całe danie jest bardzo smakowite.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić risotto z borowikami, które będzie proste, a przy tym będzie miało odpowiednią konsystencję, ten przepis sprawdzi się idealnie. To potrawa świetnie nadająca się na co dzień, ze względu na bardzo szybkie i nieskomplikowane przygotowanie. Do jej wykonania potrzeba tylko kilku składników, a efekt końcowy jest zachwycający. Najlepiej do risotto użyć specjalnego ryżu, który pod wpływem odpowiedniej obróbki termicznej stanie się miękki i klejący. Idealnie sprawdza się np. arborio. Można również zrobić to danie z dodatkiem zwykłego białego ryżu, jednak efekt nie będzie aż tak spektakularny.
To potrawa, która świetnie sprawdzi się na obiad, ale również na kolację. Ma pyszny smak i wspaniałą, gęstą konsystencję. Ze względu na naprawdę sporą zawartość ryżu syci na długo. Dostarcza również białka, choć jest daniem bezmięsnym. Idealnie łączy się z tartym parmezanem, który oprócz wspaniałych walorów smakowych dostarcza również sporą dawkę wapnia.
To danie niezwykle pyszne, głównie ze względu na dodatek grzybów. Świetnie komponuje się zwłaszcza z borowikami. Jednak można je przygotować również z innymi grzybami leśnymi. Najlepiej używać tych świeżych, choć sprawdzą się również mrożone.
To naprawdę dobre danie, które będzie idealne zwłaszcza na diecie wegetariańskiej. Jest tak smaczne, że znika z talerzy w mgnieniu oka.
Alergeny w risottcie z borowikami
Lista alergenów dla risotta z borowikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze risotta z borowikami
To pyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Dostarcza sporo witamin i składników prozdrowotnych.
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.