Risotto pomidorowe
- Ryż do risotto (100 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Pomidory w puszce (200 g)
- Wino białe wytrawne - ćwierć szklanki (60 ml)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Masło (30 g)
- Ser parmezan - tarty (40 g)
- Bazylia świeża (20 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na risotto pomidorowe krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem.
Gdy cebula będzie miękka, dodaj ryż i smaż przez około minutę.
Następnie wlej wino i całość smaż kilka minut.
Gdy wino odparuje, do ryżu dodaj chochelkę gorącego bulionu i pozostaw go do odparowania.
Następnie dodaj pomidory z puszki oraz kolejną chochelkę bulionu. Składniki wymieszaj i pozostaw do zredukowania.
Następnie powtórz czynność dodawania bulionu i redukowania go, do momentu, aż ryż będzie miękki na zewnątrz oraz al dente w środku.
Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Danie zdejmij z ognia, dodaj do niego parmezan oraz masło i dokładnie wymieszaj.
Risotto przełóż na talerze i podawaj na ciepło udekorowane listkami bazylii.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta pomidorowego
Risotto pomidorowe to doskonała propozycja na smaczny obiad. Najlepsze risotto z sosem pomidorowym świetnie sprawdzi się również podane na kolację. Prosty przepis na risotto pomidorowe nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, bulion warzywny, pomidory w puszce, białe wino wytrawne, cebula, czosnek, masło, parmezan, bazylia świeża, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.
A jak zrobić risotto pomidorowe? Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie miękka, dodaj ryż i smaż przez około minutę. Następnie wlej wino i całość smaż kilka minut. Gdy wino odparuje, do ryżu dodaj chochelkę gorącego bulionu i pozostaw go do odparowania. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz kolejną chochelkę bulionu. Składniki wymieszaj i pozostaw do zredukowania. Następnie powtórz czynność dodawania bulionu i redukowania go, do momentu, aż ryż będzie miękki na zewnątrz oraz al dente w środku. Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Danie zdejmij z ognia, dodaj do niego parmezan oraz masło i dokładnie wymieszaj. Risotto przełóż na talerze i podawaj na ciepło udekorowane listkami bazylii.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Pomidory są niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując pyszne risotto pomidorowe to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na danie jest czasochłonny. Risotto pomidorowe to danie wegetariańskie.
Alergeny w risotcie pomidorowym
Lista alergenów dla risotta pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze risotta pomidorowego
Risotto pomidorowe to doskonała propozycja na samczy obiad bez mięsa. Pomidory stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.