Risotto dyniowe

Opublikowano: 11.02.2022 r., 12:41 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto dyniowe podane na jasnym talerzu w ciemne kropki, na drewnianym stole, obok patelnia, połówki dyni i naturalna ściereczka
Risotto dyniowe
Wypróbuj najlepszy i sprawdzony przepis na risotto dyniowe. Pyszne, wyjątkowe kremowe risotto to idealna propozycja na wykwintną czy romantyczną kolację.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 40 min
316 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto 1 szklanka (220 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (24 ml)
  • Dynia 0,25 sztuki (215 g)
  • Cebula szalotka 2 sztuki (40 g)
  • Bulion warzywny 3 szklanki (750 ml)
  • Masło 1 łyżka (15 g)
  • Ser parmezan 2 łyżki (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
garnek, chochelka, patelnia głęboka

Przepis na risotto dyniowe krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Dodaj drobno posiekaną cebulę.

Dynię pokrój w kostkę. Połowę odłóż na później.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj połowę dyni.

Całość szybko podsmaż i dodaj małą szczyptę tymianku oraz sporej szczypcie soli i pieprzu.

Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.

Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.

Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.

Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.

Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu. Gdy zostanie połowa bulionu, dodaj pozostałą część dyni.

Patelnie zdejmij z gazu.

Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na risotto dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat risotta dyniowego

Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio vialone nano, baldo, roma i carnaroli. Najpopularniejszym i popularnie dostępnym ryżem w Polsce jest odmiana Arborio. Kształt takiego ryżu jest owalny, z wyraźnie zaokrąglonymi końcami. Taki kształt pomaga w równomiernym jego gotowaniu. Jego szczególną cechą charakterystyczną jest duża zawartość skrobi, dzięki temu risotto jest kremowe, a ryż nie jest ani sypki, ani posklejany jak rozgotowany ryż długoziarnisty. Pamiętaj aby ryżu do risotto nigdy ani nie płukać, ani nie moczyć, wymywa się skrobię, przez co potrawa jest mniej kremowa a ryż bardziej sypki. Ryż ten jest bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza i witaminy E, zawiera także witaminy z grupy B, cynk i potas. Pomimo wysokiej zawartości amylopektyny, która jest nierozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby będące na diecie o niskim i średnim indeksie glikemicznym powinny jeść risotto z dodatkiem dobrej oliwy, pełnowartościowego źródła białka, jak na przykład pierś z kurczaka czy indyka oraz z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.

Risotto dyniowe to kolejna wyśmienita propozycja podania i przygotowania klasycznego risotto. Dyniowe risotto posiada także wiele cennych właściwości odżywczych. Dynia jest ogromnym źródłem beta-karotenu, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C nawet po obróbce termicznej, a także cynku pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Wysoka zawartość witaminy A oraz duża witaminy E wpływa na poprawę wyglądu skóry. Dzięki sporej zawartości błonnika i niskiej kaloryczności dynia wspomaga proces redukcji masy ciała. Dynia zawiera związek o nazwie kukurbityna, który ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Najwięcej zawierają go pestki, jednak pamiętaj aby wybierać te surowe, w prażonych ilość jest znikoma. Dynia, pomimo że ma wysoki indeks glikemiczny, posiada niski ładunek glikemiczny, dlatego może być spożywana w rozsądnych ilościach przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Risotto z dynią jest wyśmienitą potrawą wegetariańską. Danie to możesz przygotować także z dynią i cukinią, a w szybszej wersji z puree z dyni. Takie puree z dyni możesz przygotować do słoików, według naszego przepisu i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Risotto będzie świetnie smakować z pieczoną dynią z miodem. Możesz zastąpić całą dynię, dynią pieczoną lub przygotować taką dynię do dekoracji. Oryginalną wersją jest także risotto z dynią i mlekiem kokosowym. Oprócz tego risotto dyniowe z kurczakiem jest kolejną możliwością modyfikacji klasycznego przepisu. Przepis na risotto z dynią jest łatwy i możesz wprowadzić w nim dużo modyfikacji, dzięki czemu dopasujesz go do tego, co smakuje Ci najbardziej.

Risotto dyniowe to fantastyczna propozycja na wyjątkową, wykwintną kolację z rodziną, znajomymi czy drugą połówką. Danie to możesz także przygotować na rodzinny, niedzielny obiad, świetnie nadaje się dla dzieci.

Alergeny w risotcie dyniowym

Lista alergenów dla risotta dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze risotta dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Risotto dyniowe to fajna i oryginalna propozycja klasycznego dania. Aby stworzyć pełnowartościowy posiłek podaj je z sałatką ze świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
98.89
316.46
Białko (g)
2.00
6.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
15.61
49.95
Węglowodany przyswajalne (g)
2.02
6.46
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
3.34
10.68
Tłuszcze nasycone (g)
1.25
3.99
Tłuszcze nienasycone (g)
2.09
6.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.74
5.58
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.24
0.78
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.37
10.78
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
89.19
285.40
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.00
6.39
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.96
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.38
33.20
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.18
0.56
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.87
12.39
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
588.51
1883.24
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
190.27
608.87
Potas (mg)
80.13
256.42
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.49
68.77
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
19.98
63.94
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
3.83
12.26
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.23
0.73
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.12
0.38
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta dyniowego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta dyniowego

Koszt składników
84.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
220 g
1 szklanka
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Dynia
215 g
0,25 sztuki
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 215 g
Cebula szalotka
40 g
2 sztuki
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Ser parmezan
16 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 16 g
Koszt składników
84.70