Risotto dyniowe
- Ryż do risotto - 1 szklanka (220 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
- Dynia - 0,25 sztuki (215 g)
- Cebula szalotka - 2 sztuki (40 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Masło - 1 łyżka (15 g)
- Ser parmezan - 2 łyżki (16 g)
Przepis na risotto dyniowe krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę.
Dodaj drobno posiekaną cebulę.
Dynię pokrój w kostkę. Połowę odłóż na później.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj połowę dyni.
Całość szybko podsmaż i dodaj małą szczyptę tymianku oraz sporej szczypcie soli i pieprzu.
Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.
Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.
Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.
Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.
Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu. Gdy zostanie połowa bulionu, dodaj pozostałą część dyni.
Patelnie zdejmij z gazu.
Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta dyniowego
Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio vialone nano, baldo, roma i carnaroli. Najpopularniejszym i popularnie dostępnym ryżem w Polsce jest odmiana Arborio. Kształt takiego ryżu jest owalny, z wyraźnie zaokrąglonymi końcami. Taki kształt pomaga w równomiernym jego gotowaniu. Jego szczególną cechą charakterystyczną jest duża zawartość skrobi, dzięki temu risotto jest kremowe, a ryż nie jest ani sypki, ani posklejany jak rozgotowany ryż długoziarnisty. Pamiętaj aby ryżu do risotto nigdy ani nie płukać, ani nie moczyć, wymywa się skrobię, przez co potrawa jest mniej kremowa a ryż bardziej sypki. Ryż ten jest bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza i witaminy E, zawiera także witaminy z grupy B, cynk i potas. Pomimo wysokiej zawartości amylopektyny, która jest nierozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby będące na diecie o niskim i średnim indeksie glikemicznym powinny jeść risotto z dodatkiem dobrej oliwy, pełnowartościowego źródła białka, jak na przykład pierś z kurczaka czy indyka oraz z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.
Risotto dyniowe to kolejna wyśmienita propozycja podania i przygotowania klasycznego risotto. Dyniowe risotto posiada także wiele cennych właściwości odżywczych. Dynia jest ogromnym źródłem beta-karotenu, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C nawet po obróbce termicznej, a także cynku pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Wysoka zawartość witaminy A oraz duża witaminy E wpływa na poprawę wyglądu skóry. Dzięki sporej zawartości błonnika i niskiej kaloryczności dynia wspomaga proces redukcji masy ciała. Dynia zawiera związek o nazwie kukurbityna, który ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Najwięcej zawierają go pestki, jednak pamiętaj aby wybierać te surowe, w prażonych ilość jest znikoma. Dynia, pomimo że ma wysoki indeks glikemiczny, posiada niski ładunek glikemiczny, dlatego może być spożywana w rozsądnych ilościach przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Risotto z dynią jest wyśmienitą potrawą wegetariańską. Danie to możesz przygotować także z dynią i cukinią, a w szybszej wersji z puree z dyni. Takie puree z dyni możesz przygotować do słoików, według naszego przepisu i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Risotto będzie świetnie smakować z pieczoną dynią z miodem. Możesz zastąpić całą dynię, dynią pieczoną lub przygotować taką dynię do dekoracji. Oryginalną wersją jest także risotto z dynią i mlekiem kokosowym. Oprócz tego risotto dyniowe z kurczakiem jest kolejną możliwością modyfikacji klasycznego przepisu. Przepis na risotto z dynią jest łatwy i możesz wprowadzić w nim dużo modyfikacji, dzięki czemu dopasujesz go do tego, co smakuje Ci najbardziej.
Risotto dyniowe to fantastyczna propozycja na wyjątkową, wykwintną kolację z rodziną, znajomymi czy drugą połówką. Danie to możesz także przygotować na rodzinny, niedzielny obiad, świetnie nadaje się dla dzieci.
Alergeny w risotcie dyniowym
Lista alergenów dla risotta dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze risotta dyniowego
Risotto dyniowe to fajna i oryginalna propozycja klasycznego dania. Aby stworzyć pełnowartościowy posiłek podaj je z sałatką ze świeżych warzyw.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.