Risotto
- Ryż biały - 1,5 szklanki (285 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (240 g)
- Cukinia - 1 szt (300 g)
- Suszone pomidory w oleju - 6 szt (120 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 szt (400 g)
- Ser parmezan (50 g)
Przepis na risotto krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula będzie rumiana dodaj do niej pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
Do kurczaka dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Podsmaż przez chwilę.
Po chwili dodaj ryż. Podsmaż go przez chwilę.
Zalej połową szklanki wody i dodaj tymianek, oregano i bazylię.
Do risotto wlewaj małymi porcjami bulion, zamieszaj i odczekaj aż ryż wchłonie całą wodę.
Gotuj je tak przez około 20 minut, cały czas dolewając bulionu.
Do gotowego risotto wsyp parmezan i dobrze wymieszaj.
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotto
Risotto to pyszny posiłek, który można zrobić niezwykle łatwo i prosto. To idealny sposób na przeniesienie włoskiego klimatu do swojej kuchni w kilka minut. Jest bardzo aromatyczne i kremowe. To dobry pomysł na pyszne danie, które zaskakuje pełnią smaku.
Przepis na risotto jest niezwykle szybki i prosty. Można go zrobić w dosłownie kilka chwil i w dodatku w jednym garnku. To idealny przepis dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. To danie choć niezwykle łatwe, smakuje naprawdę wybornie.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić risotto, które będzie niezwykle pysznie, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Risotto z tej receptury powstaje bardzo szybko i w łatwy sposób. Warto sobie wcześniej przygotować wszystkie składniki, by cały proces był jeszcze szybszy. Dzięki temu przepisowi przygotujesz naprawdę wspaniałe danie w pół godziny. A jest ono tak dobre, że ciężko jest się powstrzymać od wzięcia dokładki. Na pewno przekona do siebie nawet największych niejadków.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować risotto, które będzie jak najbardziej zbliżone do tradycyjnego dania, to ta receptura pozwoli ci przygotować ryż jak z włoskiej kuchni. Ten wychodzi niezwykle kremowy i gęsty. Za jego strukturę odpowiada duża ilość parmezanu i bulion. Warto wybierać dobrej jakości składniki na risotto. Dobrze jest zadbać o odpowiedni ryż, gdyż to on stanowi podstawę potrawy i decyduje o kremowej konsystencji. Najlepszym wyborem będzie ryż arborio, który po ugotowaniu staje się niezwykle kleisty. Do potrawy można dodać odrobinę białego wina i szczyptę szafranu, jeśli chce się jeszcze bardziej wzbogacić smak potrawy.
To klasyczne danie można przygotowywać na wiele różnych sposobów, mieszając dodatki, tak że za każdym razem powstaje inna kombinacja smakowa. W tej wersji za pyszny smak odpowiada słodka papryka, pyszna cukinia i suszone pomidory. Warto wybrać te w zalewie, gdyż choć są bardziej kaloryczne, mają więcej smaku. Wszystko to skomponowane z kurczakiem, który dopełnia smak tego dania. To niezwykle prosty przepis na przepyszne danie z warzywami, które rozpływa się w ustach.
Alergeny w risotto
Lista alergenów dla risotto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze risotto
Risotto to dobry pomysł na posiłek, gdyż jest bardzo lekki i można przemycić w nim wiele różnych warzyw.
Energia i białka
(506g)
Węglowodany
(506g)
Tłuszcze
(506g)
Witaminy
(506g)
Składniki mineralne
(506g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.