Przepis na rillettes z kaczki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso kaczki osusz ręcznikiem i natrzyj solą.

Umieść w lodówce na około 24 godziny do zamarynowania.

Do garna wlej wino, whisky i dodaj smalec.

Dodaj mięso z kaczki skórą do dołu.

Dodaj ząbki czosnku, liść laurowy i posiekaną drobno cebulę.

Gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 2-3 godziny.

W połowie gotowania przewróć mięso.

Mięso oddziel od kości i rozdziel widelcem na mniejsze kawałki.

Mięso umieść w płaskim naczyniu i zalej pozostałym po gotowaniu płynem.

Posyp wierzch tymiankiem i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem pieczywa.

Rillettes z kaczki podany na pieczywie oraz w słoiczku.
Rillettes z kaczki
Koszt przygotowania dania
43.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
390 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
24

Rillettes z kaczki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rillettes z kaczki

Rillettes z kaczki to bardzo dobry pomysł na pyszne smarowidło do chleba dla całej rodziny. Tradycyjne Francuskie smarowidło przygotować można także z kurczaka lub wieprzowiny. Smaczne mięso podane z dodatkiem tłuszczu jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na rillettes z kaczki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kaczki, smalec, whisky, czosnek, sól, cebula, liść laurowy, tymianek, białe wino.

Jak zrobić rillettes z kaczki? Mięso kaczki osusz ręcznikiem i natrzyj solą. Umieść w lodówce na około 24 godziny do zamarynowania. Do garka wlej wino, whisky i dodaj smalec. Dodaj mięso z kaczki skórą do dołu. Dodaj ząbki czosnku, liść laurowy i posiekaną drobno cebulę. Gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 2-3 godziny. W połowie gotowania przewróć mięso. Mięso oddziel od kości i rozdziel widelcem na mniejsze kawałki. Mięso umieść w płaskim naczyniu i zalej pozostałym po gotowaniu płynem. Posyp wierzch tymiankiem i schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem pieczywa.

Mięso kaczki było dawniej jadane częściej niż dotychczas. Jest ono bogate w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Pozawalają zapobiegać miażdżycy i obniżają poziom cholesterolu. Czosnek jest warzywem bardzo często wykorzystywanym w kuchni do aromatyzowania dań. Zawiera on dużą ilość substancji o działaniu przeciwzapalnym.

Podsumowując domowe smarowidło jest bardzo aromatyczne. Można je podawać na ciepło i na zimno. Najlepsze smarowidło do kanapek podać można przygotowując francuski wieczór, w gronie znajomych. Smaczne smarowidło jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 7 dni. Pyszne rillettes z kaczki przygotować można także z innego rodzaju mięsa. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania.

Wartości odżywcze rillettes z kaczki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
325.36 kcal
390.43 kcal
Białko
11.14 g
13.37 g

Węglowodany w rillettes z kaczki

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
0.67 g
0.81 g
Węglowodany przyswajalne
0.59 g
0.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.09 g
0.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
28.79 g
34.55 g
Tłuszcze nasycone
12.42 g
14.90 g
Tłuszcze nienasycone
16.38 g
19.65 g
Tłuszcze jednonasycone
12.95 g
15.54 g
Tłuszcze wielonasycone
3.43 g
4.11 g
Cholesterol
69.11 mg
82.93 mg

Witaminy w przepisie na rillettes z kaczki

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6
0.35 mg
0.42 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Witamina C
3.69 mg
4.43 mg
Tiamina
0.23 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.21 mg
Niacyna
2.13 mg
2.56 mg
Foliany
14.42 µg (mcg)
17.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rillettes z kaczki

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
36.30 mg
43.56 mg
Potas
171.55 mg
205.86 mg
Wapń
5.04 mg
6.05 mg
Fosfor
110.04 mg
132.05 mg
Magnez
14.01 mg
16.82 mg
Żelazo
2.68 mg
3.22 mg
Cynk
0.53 mg
0.64 mg
Miedź
0.20 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rillettes z kaczki 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rillettes z kaczki

Lista alergenów dla rillettes z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania rillettes z kaczki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kacze
1000 g
22.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 2
29.33
Za 1000 g
Smalec
300 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 2
5.77
Za 300 g
Wino białe wytrawne
120 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.43
Za 120 ml
Whisky
70 ml
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 70 ml
Cebula
80 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Koszt składników
127.00
Jak oceniasz przepis na rillettes z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób