Rillettes z kaczki

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rillettes z kaczki podany na pieczywie oraz w słoiczku.
Rillettes z kaczki
Rillettes z kaczki to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Wolno gotowana kaczka przypomina coś na kształt szarpanej wieprzowiny. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 180 min
390 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udko kacze (1000 g)
  • Smalec (300 g)
  • Wino białe wytrawne pół szklanki (120 ml)
  • Whisky (70 ml)
  • Cebula 1 mała sztuka (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na rillettes z kaczki krok po kroku

Mięso kaczki osusz ręcznikiem i natrzyj solą.

Umieść w lodówce na około 24 godziny do zamarynowania.

Do garna wlej wino, whisky i dodaj smalec.

Dodaj mięso z kaczki skórą do dołu.

Dodaj ząbki czosnku, liść laurowy i posiekaną drobno cebulę.

Gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 2-3 godziny.

W połowie gotowania przewróć mięso.

Mięso oddziel od kości i rozdziel widelcem na mniejsze kawałki.

Mięso umieść w płaskim naczyniu i zalej pozostałym po gotowaniu płynem.

Posyp wierzch tymiankiem i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem pieczywa.

Jak oceniasz przepis na rillettes z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat rillettes z kaczki

Rillettes z kaczki to bardzo dobry pomysł na pyszne smarowidło do chleba dla całej rodziny. Tradycyjne Francuskie smarowidło przygotować można także z kurczaka lub wieprzowiny. Smaczne mięso podane z dodatkiem tłuszczu jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na rillettes z kaczki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kaczki, smalec, whisky, czosnek, sól, cebula, liść laurowy, tymianek, białe wino.

Jak zrobić rillettes z kaczki? Mięso kaczki osusz ręcznikiem i natrzyj solą. Umieść w lodówce na około 24 godziny do zamarynowania. Do garka wlej wino, whisky i dodaj smalec. Dodaj mięso z kaczki skórą do dołu. Dodaj ząbki czosnku, liść laurowy i posiekaną drobno cebulę. Gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 2-3 godziny. W połowie gotowania przewróć mięso. Mięso oddziel od kości i rozdziel widelcem na mniejsze kawałki. Mięso umieść w płaskim naczyniu i zalej pozostałym po gotowaniu płynem. Posyp wierzch tymiankiem i schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem pieczywa.

Mięso kaczki było dawniej jadane częściej niż dotychczas. Jest ono bogate w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Pozawalają zapobiegać miażdżycy i obniżają poziom cholesterolu. Czosnek jest warzywem bardzo często wykorzystywanym w kuchni do aromatyzowania dań. Zawiera on dużą ilość substancji o działaniu przeciwzapalnym.

Podsumowując domowe smarowidło jest bardzo aromatyczne. Można je podawać na ciepło i na zimno. Najlepsze smarowidło do kanapek podać można przygotowując francuski wieczór, w gronie znajomych. Smaczne smarowidło jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 7 dni. Pyszne rillettes z kaczki przygotować można także z innego rodzaju mięsa. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania.

Alergeny w rillettes z kaczki

Lista alergenów dla rillettes z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze rillettes z kaczki

na 100g gotowej potrawy

Rillettes z kaczki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera dużą ilość kalorii, lecz nie zawiera prawie węglowodanów. Danie świetnie sprawdzi się dla osób na diecie ketogenicznej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
325.36
390.43
Białko (g)
11.14
13.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
0.67
0.81
Węglowodany przyswajalne (g)
0.59
0.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.09
0.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
28.79
34.55
Tłuszcze nasycone (g)
12.42
14.90
Tłuszcze nienasycone (g)
16.38
19.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.95
15.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.43
4.11
Cholesterol (mg)
69.11
82.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.35
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.50
Witamina C (mg)
3.69
4.43
Tiamina (mg)
0.23
0.27
Ryboflawina (mg)
0.18
0.21
Niacyna (mg)
2.13
2.56
Foliany (µg (mcg))
14.42
17.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
36.30
43.56
Potas (mg)
171.55
205.86
Wapń (mg)
5.04
6.05
Fosfor (mg)
110.04
132.05
Magnez (mg)
14.01
16.82
Żelazo (mg)
2.68
3.22
Cynk (mg)
0.53
0.64
Miedź (mg)
0.20
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny rillettes z kaczki 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rillettes z kaczki

Koszt składników
127.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kacze
1000 g
22.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 2
29.33
Za 1000 g
Smalec
300 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 2
5.77
Za 300 g
Wino białe wytrawne
120 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.43
Za 120 ml
Whisky
70 ml
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 70 ml
Cebula
80 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Koszt składników
127.00