- Udko kacze 1000 g
- Smalec 300 g
- Wino białe wytrawne 120 ml pół szklanki
- Whisky 70 ml
- Cebula 80 g 1 mała sztuka
Przepis na rillettes z kaczki krok po kroku
Mięso kaczki osusz ręcznikiem i natrzyj solą.
Umieść w lodówce na około 24 godziny do zamarynowania.
Do garna wlej wino, whisky i dodaj smalec.
Dodaj mięso z kaczki skórą do dołu.
Dodaj ząbki czosnku, liść laurowy i posiekaną drobno cebulę.
Gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 2-3 godziny.
W połowie gotowania przewróć mięso.
Mięso oddziel od kości i rozdziel widelcem na mniejsze kawałki.
Mięso umieść w płaskim naczyniu i zalej pozostałym po gotowaniu płynem.
Posyp wierzch tymiankiem i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podawaj z dodatkiem pieczywa.

Informacje dietetyczne - rillettes z kaczki
Wartości odżywcze rillettes z kaczki
Rillettes z kaczki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera dużą ilość kalorii, lecz nie zawiera prawie węglowodanów. Danie świetnie sprawdzi się dla osób na diecie ketogenicznej.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rillettes z kaczki
Lista alergenów dla rillettes z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Więcej informacji na temat rillettes z kaczki
Rillettes z kaczki to bardzo dobry pomysł na pyszne smarowidło do chleba dla całej rodziny. Tradycyjne Francuskie smarowidło przygotować można także z kurczaka lub wieprzowiny. Smaczne mięso podane z dodatkiem tłuszczu jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na rillettes z kaczki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kaczki, smalec, whisky, czosnek, sól, cebula, liść laurowy, tymianek, białe wino.
Jak zrobić rillettes z kaczki? Mięso kaczki osusz ręcznikiem i natrzyj solą. Umieść w lodówce na około 24 godziny do zamarynowania. Do garka wlej wino, whisky i dodaj smalec. Dodaj mięso z kaczki skórą do dołu. Dodaj ząbki czosnku, liść laurowy i posiekaną drobno cebulę. Gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 2-3 godziny. W połowie gotowania przewróć mięso. Mięso oddziel od kości i rozdziel widelcem na mniejsze kawałki. Mięso umieść w płaskim naczyniu i zalej pozostałym po gotowaniu płynem. Posyp wierzch tymiankiem i schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem pieczywa.
Mięso kaczki było dawniej jadane częściej niż dotychczas. Jest ono bogate w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Pozawalają zapobiegać miażdżycy i obniżają poziom cholesterolu. Czosnek jest warzywem bardzo często wykorzystywanym w kuchni do aromatyzowania dań. Zawiera on dużą ilość substancji o działaniu przeciwzapalnym.
Podsumowując domowe smarowidło jest bardzo aromatyczne. Można je podawać na ciepło i na zimno. Najlepsze smarowidło do kanapek podać można przygotowując francuski wieczór, w gronie znajomych. Smaczne smarowidło jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 7 dni. Pyszne rillettes z kaczki przygotować można także z innego rodzaju mięsa. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania.
Szacunkowy koszt przygotowania rillettes z kaczki
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023