Ribollita
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
- Fasola konserwowa (400 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Koncentrat pomidorowy (20 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (120 g)
- Ser parmezan - tarty (50 g)
Przepis na ribollitę krok po kroku
Cebulę obierz i pokój w kostkę.
Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną cebulę.
Następnie do cebuli dodaj pokrojoną marchewkę i smaż przez około 5 minut.
Do warzyw dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalej gorącym bulionem. Zawartość garnka zagotuj.
Do garnka dodaj fasolę z zalewą, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki oregano oraz majeranku, odrobinę soli oraz pieprzu.
Składniki wymieszaj, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
Do garnka dodaj cukinię i gotuj kolejne 10 minut.
Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypaną tartym parmezanem oraz udekorowaną listkami bazylii lub jarmużem.
-
Fabada
-
Zupa fasolowa z makaronem
-
Zupa krem z fasolki szparagowej
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Zupa fasolowa na żeberkach
-
Zupa fasolkowa
-
Lobio po ormiańsku
-
Zupa fasolowa tradycyjna
-
Zupa z czerwonej fasoli
-
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
-
Zupa z fasolką szparagową
-
Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
-
Zupa fasolowa ze śmietaną
-
Zupa fasolowa
Więcej informacji na temat ribolliti
Ribollita to toskańska zupa z fasoli, którą można podać z jarmużem lub listkami bazylii. Zupa wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej. Ribollita to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa doskonale smakuje również podana na następny dzień. Sprawdzony przepis na ribollitę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: oliwa z oliwek, cebula, marchew, czosnek, bulion warzywny, fasola konserwowa, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, cukinia, parmezan, sól, pieprz, majeranek, oregano oraz bazylia świeża.
Jak zrobić ribollitę? Cebulę obierz i pokój w kostkę. Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodaj pokrojoną marchewkę i smaż przez około 5 minut. Do warzyw dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalej gorącym bulionem. Zawartość garnka zagotuj. Do garnka dodaj fasolę z zalewą, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki oregano oraz majeranku, odrobinę soli oraz pieprzu. Składniki wymieszaj, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Do garnka dodaj cukinię i gotuj kolejne 10 minut. Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypaną tartym parmezanem oraz udekorowaną listkami bazylii lub jarmużem.
Cukinia zawiera składniki mineralne oraz witaminy, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi ona źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A.
Podsumowując pyszna zupa toskańska to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa stanowi doskonały sposób na włączenie do diety nasion roślin strączkowych. Świetnie sprawdzi się również do wykorzystania nadmiaru warzyw z lodówki. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w ribollicie
Lista alergenów dla ribolliti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
W przepisie na ribollitę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża
Wartości odżywcze ribolliti
Rribollita to doskonała propozycja na włączenie do diety nasion roślin strączkowych. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo zupa jest bardzo sycąca, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(575g)
Węglowodany
(575g)
Tłuszcze
(575g)
Witaminy
(575g)
Składniki mineralne
(575g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.