Ribollita

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa ribollita w miseczce
Ribollita
Ribollita to toskańska zupa z fasoli i warzyw. Zupa świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na smaczną zupę.
Przygotowanie 60 min
262 kcal
Kcal w porcji
575 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
  • Fasola konserwowa (400 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy (20 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (120 g)
  • Ser parmezan - tarty (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na ribollitę krok po kroku

Cebulę obierz i pokój w kostkę.

Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną cebulę.

Następnie do cebuli dodaj pokrojoną marchewkę i smaż przez około 5 minut.

Do warzyw dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalej gorącym bulionem. Zawartość garnka zagotuj.

Do garnka dodaj fasolę z zalewą, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki oregano oraz majeranku, odrobinę soli oraz pieprzu.

Składniki wymieszaj, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.

Cukinię umyj i pokrój w kostkę.

Do garnka dodaj cukinię i gotuj kolejne 10 minut.

Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypaną tartym parmezanem oraz udekorowaną listkami bazylii lub jarmużem.

Jak oceniasz przepis na ribollitę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat ribolliti

Ribollita to toskańska zupa z fasoli, którą można podać z jarmużem lub listkami bazylii. Zupa wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej. Ribollita to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa doskonale smakuje również podana na następny dzień. Sprawdzony przepis na ribollitę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: oliwa z oliwek, cebula, marchew, czosnek, bulion warzywny, fasola konserwowa, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, cukinia, parmezan, sól, pieprz, majeranek, oregano oraz bazylia świeża.

Jak zrobić ribollitę? Cebulę obierz i pokój w kostkę. Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodaj pokrojoną marchewkę i smaż przez około 5 minut. Do warzyw dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalej gorącym bulionem. Zawartość garnka zagotuj. Do garnka dodaj fasolę z zalewą, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki oregano oraz majeranku, odrobinę soli oraz pieprzu. Składniki wymieszaj, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Do garnka dodaj cukinię i gotuj kolejne 10 minut. Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypaną tartym parmezanem oraz udekorowaną listkami bazylii lub jarmużem.

Cukinia zawiera składniki mineralne oraz witaminy, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi ona źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A.

Podsumowując pyszna zupa toskańska to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa stanowi doskonały sposób na włączenie do diety nasion roślin strączkowych. Świetnie sprawdzi się również do wykorzystania nadmiaru warzyw z lodówki. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w ribollicie

Lista alergenów dla ribolliti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

W przepisie na ribollitę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ribolliti

na 100g gotowej potrawy

Rribollita to doskonała propozycja na włączenie do diety nasion roślin strączkowych. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo zupa jest bardzo sycąca, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(575g)
Energia (kcal)
45.64
262.42
Białko (g)
2.41
13.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(575g)
Węglowodany (g)
5.43
31.20
Węglowodany przyswajalne (g)
3.94
22.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
8.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(575g)
Tłuszcz (g)
1.78
10.25
Tłuszcze nasycone (g)
0.65
3.76
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
6.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.90
5.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
1.32
Cholesterol (mg)
1.57
9.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(575g)
Witamina A (µg (mcg))
52.18
300.04
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.16
Witamina C (mg)
3.59
20.67
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.07
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
2.43
Retinol (µg (mcg))
4.64
26.69
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.23
Ryboflawina (mg)
0.04
0.23
Niacyna (mg)
0.45
2.61
Foliany (µg (mcg))
5.33
30.64
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
474.32
2727.32
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(575g)
Sód (mg)
282.11
1622.12
Potas (mg)
171.48
985.99
Wapń (mg)
45.09
259.25
Fosfor (mg)
49.90
286.93
Magnez (mg)
14.42
82.93
Żelazo (mg)
0.68
3.89
Cynk (mg)
0.31
1.76
Miedź (mg)
0.08
0.46
Szacunkowy indeks glikemiczny ribolliti 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ribolliti

Koszt składników
75.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Fasola konserwowa
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Cukinia
120 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Ser parmezan
50 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
75.30