Red velvet ciasto

Opublikowano: 25.07.2022 r., 11:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Red velvet ciasto podane na białym talerzu.
Red velvet ciasto
Red velvet ciasto to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto red velvet to czerwone ciasto, które przekłada się kremem z lekko słonego serka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
560 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Cukier (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
  • Serek śmietankowy (400 g)
  • Kefir - pół szklanki (130 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Masło (120 g)
  • Cukier puder (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
barwnik spożywczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na red velvet ciasto krok po kroku

Do miski wbij jajka.

Dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.

Wlej olej rzepakowy, kefir oraz ocet i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.

Wymieszaj delikatnie składniki.

Dodaj czerwony barwnik i ponownie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.

Przekrój na dwa blaty.

W misce umieść ciepłe masło i cukier puder.

Zmiksuj, aż masa nieco zwiększy swoją objętość.

Dodaj serek śmietankowy i szczyptę soli.

Wymieszaj krem.

Pozostaw 1/3 kremu do dekoracji ciasta.

Pozostałą częścią przełóż blaty ciasta.

Wierzch posmaruj kremem i schłodź w lodówce.

Jak oceniasz przepis na red velvet ciasto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat red velvet ciasta

Red velvet ciasto to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Na bazie ciasta upiec można także babeczki lub spód do tortu. Biszkopt można przygotować bez barwnika. Wystarczy dodać do ciasta soku z buraka. Domowe wilgotne ciasto jest idealne także jako deser na walentynki. Przepis na ciasto red velvet jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, barwnik do ciasta, kakao, olej rzepakowy, serek śmietankowy, kefir, ocet, proszek do pieczenia, masło, cukier puder.

Jak zrobić ciasto red velvet? Do miski wbij jajka. Dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Wlej olej rzepakowy, kefir oraz ocet i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie składniki. Dodaj barwnik i ponownie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Przekrój na dwa blaty. W misce umieść ciepłe masło i cukier puder. Zmiksuj, aż masa nieco zwiększy swoją objętość. Dodaj serek śmietankowy i szczyptę soli. Wymieszaj krem. Pozostaw 1/3 kremu do dekoracji ciasta. Pozostałą częścią przełóż blaty ciasta. Wierzch posmaruj kremem i schłodź w lodówce.

Kefir to fermentowany napój mleczny. Produkuje się go najczęściej z mleka krowiego, rzadziej koziego i owczego. Kefir jest świetnym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych oraz składników mineralnych. Kefir jest niskokaloryczny i zawiera sporą ilość białka. Kefir jest także świetnym źródłem wapnia, który jest naturalnym budulcem naszych kości i zębów. Niedobory wapnia mogą prowadzić do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.

Podsumowując smaczne ciasto to prosty przepis na pyszny deser. Pyszne domowe ciasto podać można na wiele różnych okazji. Ciasto świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy. Można dodać do niego także świeże owoce. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w red velvet ciastu

Lista alergenów dla red velvet ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Kefir
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze red velvet ciasta

na 100g gotowej potrawy

Red velvet ciasto to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
350.60
560.95
Białko (g)
7.10
11.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
33.30
53.28
Węglowodany przyswajalne (g)
32.60
52.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
21.95
35.12
Tłuszcze nasycone (g)
10.27
16.43
Tłuszcze nienasycone (g)
11.68
18.69
Cholesterol (mg)
86.92
139.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
156.81
250.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
155.39
248.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.68
2.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.87
68.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.00
25.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
130.17
208.28
Potas (mg)
237.04
379.27
Wapń (mg)
95.19
152.31
Fosfor (mg)
180.39
288.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.12
33.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.04
3.26
Cynk (mg)
0.69
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny red velvet ciasta 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania red velvet ciasta

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Serek śmietankowy
400 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 3
7.11
Za 400 g
Kefir
130 g
pół szklanki
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.71
Za 130 g
Ocet winny
20 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
46.50