Red velvet ciasto
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Cukier (150 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Serek śmietankowy (400 g)
- Kefir - pół szklanki (130 g)
- Ocet winny (20 ml)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Masło (120 g)
- Cukier puder (100 g)
Przepis na red velvet ciasto krok po kroku
Do miski wbij jajka.
Dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.
Wlej olej rzepakowy, kefir oraz ocet i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.
Wymieszaj delikatnie składniki.
Dodaj czerwony barwnik i ponownie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.
Przekrój na dwa blaty.
W misce umieść ciepłe masło i cukier puder.
Zmiksuj, aż masa nieco zwiększy swoją objętość.
Dodaj serek śmietankowy i szczyptę soli.
Wymieszaj krem.
Pozostaw 1/3 kremu do dekoracji ciasta.
Pozostałą częścią przełóż blaty ciasta.
Wierzch posmaruj kremem i schłodź w lodówce.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Milky way
-
Murzynek
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Placek z bananami
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik japoński
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto na walentynki
Więcej informacji na temat red velvet ciasta
Red velvet ciasto to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Na bazie ciasta upiec można także babeczki lub spód do tortu. Biszkopt można przygotować bez barwnika. Wystarczy dodać do ciasta soku z buraka. Domowe wilgotne ciasto jest idealne także jako deser na walentynki. Przepis na ciasto red velvet jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, barwnik do ciasta, kakao, olej rzepakowy, serek śmietankowy, kefir, ocet, proszek do pieczenia, masło, cukier puder.
Jak zrobić ciasto red velvet? Do miski wbij jajka. Dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Wlej olej rzepakowy, kefir oraz ocet i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie składniki. Dodaj barwnik i ponownie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Przekrój na dwa blaty. W misce umieść ciepłe masło i cukier puder. Zmiksuj, aż masa nieco zwiększy swoją objętość. Dodaj serek śmietankowy i szczyptę soli. Wymieszaj krem. Pozostaw 1/3 kremu do dekoracji ciasta. Pozostałą częścią przełóż blaty ciasta. Wierzch posmaruj kremem i schłodź w lodówce.
Kefir to fermentowany napój mleczny. Produkuje się go najczęściej z mleka krowiego, rzadziej koziego i owczego. Kefir jest świetnym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych oraz składników mineralnych. Kefir jest niskokaloryczny i zawiera sporą ilość białka. Kefir jest także świetnym źródłem wapnia, który jest naturalnym budulcem naszych kości i zębów. Niedobory wapnia mogą prowadzić do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.
Podsumowując smaczne ciasto to prosty przepis na pyszny deser. Pyszne domowe ciasto podać można na wiele różnych okazji. Ciasto świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy. Można dodać do niego także świeże owoce. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w red velvet ciastu
Lista alergenów dla red velvet ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
- Kefir
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze red velvet ciasta
Red velvet ciasto to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
kakao,
olej rzepakowy,
kefir,
masło,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.