Ravioli ze szpinakiem

Opublikowano: 27.08.2021 r., 9:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ravioli na talerzu ze szpinakiem
Ravioli ze szpinakiem
Ravioli ze szpinakiem to doskonała propozycja na włoskie pierożki z bardzo cienkiego ciasta. Są szybkie w przygotowaniu i przepyszne. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
719 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Szpinak mrożony (200 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica

Przepis na ravioli ze szpinakiem krok po kroku

Na stolnicy zagnieć ciasto z mąki pszennej, 180ml ciepłej wody, 15 ml oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli. Ciasto powinno łatwo odchodzić od dłoni.

Przygotuj farsz: na 15ml oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak. Duś przez chwilę. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokruszony ser feta oraz mascarpone i dokładnie wymieszaj.

Ciasto podziel na dwie części - obydwie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów.

Z ciasta wytnij po długości prostokątne paski o szerokości 5 cm. Pokrój na kwadraty 5x5.

Nakładaj łyżeczkę farszu na środek ciasta. Przykryj farsz płatem ciasta. Brzegi dociśnij widelcem. Możesz też skorzystać ze specjalnej formy do ravioli.

W garnku zagotuj 3 litry wody, wsyp łyżkę soli.

Gotuj ravioli około 5 minut. Gdy będą gotowe same zaczną wypływać.

Gotowe ravioli podawaj z odrobiną masła i świeżą natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na ravioli ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem to doskonała propozycja na lekki obiad. Ravioli to włoski odpowiednik polskich pierogów. Ciasto na ravioli jest zdecydowanie cieńsze niż ciasto na pierogi. Przepis na dobre ravioli ze szpinakiem jest stosunkowo prosty do przygotowania, nie będziesz więc potrzebować dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tych włoskich pierożków będziesz potrzebować następujących składników spożywczych: mąka pszenna, oliwa z oliwek, sól, szpinak mrożony, czosnek, cebula, serek mascarpone, feta, pieprz młotkowany.

Jak zrobić ravioli ze szpinakiem? Najpierw musisz przygotować ciasto. Na stolnicy przygotuj mąkę pszenną, ciepłą wodę, oliwę z oliwek oraz pół łyżeczki soli. Zagnieć ciasto. Powinno się łatwo odklejać od rąk. Przykryj gotowe ciasto ściereczką i zostaw aby odpoczęło przez 30 minut. W między czasie przygotuj farsz. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę. Dodaj rozmrożony szpinak. Dopraw solą i pieprzem młotkowanym. Dodaj ser mascarpone i pokruszoną fetę. Zestaw z ognia i wymieszaj dokładnie. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Wykrój przez całą długość ciasta prostokąty o szerokości 5 centymetrów. Po czym podziel je na mniejsze kawałki o wymiarach 5x5. Na kawałek ciasta nakładaj łyżeczkę farszu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i zlep brzegi widelcem. Możesz też skorzystać z gotowej foremki do ravioli. Pierożki możesz także przygotować z ricottą i parmezanem zamiast serka mascarpone i fety.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu.

Podsumowując włoskie pierożki ze szpinakiem są wspaniałym pomysłem na lekki obiad. Szpinak jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Pierożki możesz zamrozić i przechowywać z zamrażarce do 3 miesięcy. Będą idealną propozycją na jarski obiad. Warto kilka razy w tygodniu zrezygnować z mięsa i zastąpić je warzywną alternatywą.

Alergeny w ravioli ze szpinakiem

Lista alergenów dla ravioli ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze ravioli ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie będziesz polewać ich masłem uzyskasz niskokaloryczną wersję potrawy. Szpinak zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dodatek sera sprawia, że możesz spokojnie podać pierożki jako zamiennik dania z mięsem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
256.91
719.34
Białko (g)
9.92
27.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
41.04
114.91
Węglowodany przyswajalne (g)
40.17
112.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
6.25
17.50
Tłuszcze nasycone (g)
3.13
8.76
Tłuszcze nienasycone (g)
3.12
8.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.54
Tiamina (mg)
0.53
1.49
Ryboflawina (mg)
0.36
1.02
Niacyna (mg)
3.60
10.08
Foliany (µg (mcg))
108.93
305.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
134.30
376.03
Potas (mg)
177.12
495.94
Wapń (mg)
97.94
274.23
Fosfor (mg)
118.42
331.57
Magnez (mg)
37.86
106.00
Żelazo (mg)
3.41
9.55
Cynk (mg)
1.03
2.87
Miedź (mg)
0.15
0.41
Mangan (mg)
0.61
1.72
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ravioli ze szpinakiem 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ravioli ze szpinakiem

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
45.00