Ravioli ze szpinakiem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Szpinak mrożony (200 g)
- Ser Feta (100 g)
- Czosnek (50 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
Przepis na ravioli ze szpinakiem krok po kroku
Na stolnicy zagnieć ciasto z mąki pszennej, 180ml ciepłej wody, 15 ml oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli. Ciasto powinno łatwo odchodzić od dłoni.
Przygotuj farsz: na 15ml oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak. Duś przez chwilę. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokruszony ser feta oraz mascarpone i dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części - obydwie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów.
Z ciasta wytnij po długości prostokątne paski o szerokości 5 cm. Pokrój na kwadraty 5x5.
Nakładaj łyżeczkę farszu na środek ciasta. Przykryj farsz płatem ciasta. Brzegi dociśnij widelcem. Możesz też skorzystać ze specjalnej formy do ravioli.
W garnku zagotuj 3 litry wody, wsyp łyżkę soli.
Gotuj ravioli około 5 minut. Gdy będą gotowe same zaczną wypływać.
Gotowe ravioli podawaj z odrobiną masła i świeżą natką pietruszki.
Więcej informacji na temat ravioli ze szpinakiem
Ravioli ze szpinakiem to doskonała propozycja na lekki obiad. Ravioli to włoski odpowiednik polskich pierogów. Ciasto na ravioli jest zdecydowanie cieńsze niż ciasto na pierogi. Przepis na dobre ravioli ze szpinakiem jest stosunkowo prosty do przygotowania, nie będziesz więc potrzebować dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tych włoskich pierożków będziesz potrzebować następujących składników spożywczych: mąka pszenna, oliwa z oliwek, sól, szpinak mrożony, czosnek, cebula, serek mascarpone, feta, pieprz młotkowany.
Jak zrobić ravioli ze szpinakiem? Najpierw musisz przygotować ciasto. Na stolnicy przygotuj mąkę pszenną, ciepłą wodę, oliwę z oliwek oraz pół łyżeczki soli. Zagnieć ciasto. Powinno się łatwo odklejać od rąk. Przykryj gotowe ciasto ściereczką i zostaw aby odpoczęło przez 30 minut. W między czasie przygotuj farsz. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę. Dodaj rozmrożony szpinak. Dopraw solą i pieprzem młotkowanym. Dodaj ser mascarpone i pokruszoną fetę. Zestaw z ognia i wymieszaj dokładnie. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Wykrój przez całą długość ciasta prostokąty o szerokości 5 centymetrów. Po czym podziel je na mniejsze kawałki o wymiarach 5x5. Na kawałek ciasta nakładaj łyżeczkę farszu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i zlep brzegi widelcem. Możesz też skorzystać z gotowej foremki do ravioli. Pierożki możesz także przygotować z ricottą i parmezanem zamiast serka mascarpone i fety.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu.
Podsumowując włoskie pierożki ze szpinakiem są wspaniałym pomysłem na lekki obiad. Szpinak jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Pierożki możesz zamrozić i przechowywać z zamrażarce do 3 miesięcy. Będą idealną propozycją na jarski obiad. Warto kilka razy w tygodniu zrezygnować z mięsa i zastąpić je warzywną alternatywą.
Alergeny w ravioli ze szpinakiem
Lista alergenów dla ravioli ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze ravioli ze szpinakiem
Jeśli nie będziesz polewać ich masłem uzyskasz niskokaloryczną wersję potrawy. Szpinak zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dodatek sera sprawia, że możesz spokojnie podać pierożki jako zamiennik dania z mięsem.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.