Ravioli z ricottą
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Serek ricotta (100 g)
- Szpinak mrożony (200 g)
- Czosnek (10 g)
- Masło (15 g)
Przepis na ravioli z ricottą krok po kroku
Na maśle podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do niego szpinak i smaż do zwiędnięcia.
Do szpinaku dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Na stolnicy zagnieć ciasto z mąki pszennej, 180 ml ciepłej wody, 15 ml oliwy z oliwek i odrobiny soli.
Ciasto podziel na dwie części - obydwie rozwałkuj cienko.
Z ciasta wytnij po długości prostokątne paski o szerokości 5 cm. Pokrój na kwadraty.
Nakładaj łyżeczkę farszu na środek ciasta. Przykryj farsz płatem ciasta. Brzegi dociśnij widelcem.
W dużym garnku podgrzej wodę z odrobiną soli i gotuj pierożki 3 minuty od wypłynięcia.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat ravioli z ricottą
Ravioli z ricottą to włoski odpowiednik polskich pierogów. W tym wypadku podane są z pysznym i kremowym serkiem, który doskonale łączy się ze szpinakiem.
Przepis na ravioli z ricottą to doskonała opcja na obiad. Jest dobre nawet dla początkujących osób. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz już w swoim domu. Pierożki ze szpinakiem i serkiem smakują niesamowicie pysznie i będą idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny na szybko. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będą idealną opcją dla zabieganych osób. Przepięknie wyglądają i można je zrobić w kilkanaście minut. Szpinak powinien być świeży, dzięki temu całe danie będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Najlepiej połączyć szpinak z cebulą i czosnkiem, które podkreślają jego smak. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu. Jest bardzo sycący, więc zaspokoi głód na długi czas.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ravioli z ricottą, które będzie pyszne i w pełni domowe, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Choć można dostać je w każdym sklepie, to jednak najlepsze jest to tradycyjne, przygotowywane w domu. Warto się za nie zabrać, gdyż wcale nie są skomplikowane. Robi się je z serem i szpinakiem. Dzięki czemu całość jest nie tylko sycąca i smaczna, ale również zdrowa. Ricotta to kremowy serek, który wspaniale komponuje się zarówno na słodko, jak i słono. W opcji ze szpinakiem z ostrym czosnkiem jest po prostu fantastyczny. Czosnek przełamuje lekko słodkawy smak, dzięki czemu całość jest po prostu wspaniała. To danie pochodzi z włoskiej kuchni i zawiera wszystkie charakterystyczne dla niej produkty. Całość nie tylko pięknie się prezentuje, ale również zaskakuje wspaniałym aromatem. Pierożki można podawać z oliwą smakową lub pysznym sosem na bazie pomidorów. Wystarczy skarmelizowana cebula z czosnkiem, świeżym pieprzem i ziołami, by stworzyć naprawdę pyszną kompozycję smakową, która nigdy się nie nudzi. To smaczne danie ma wspaniały aromat, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Jest proste i tanie.
Alergeny w ravioli z ricottą
Lista alergenów dla ravioli z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Masło
Wartości odżywcze ravioli z ricottą
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.