Ravioli z mięsem

Opublikowano: 26.09.2022 r., 20:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Włoskie ravioli z mięsem
Ravioli z mięsem
Ravioli z mięsem to pyszna propozycja obiadowa. Dzięki mojemu przepisowi w prosty i szybki sposób przygotujesz domowe ravioli.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 10 min
108 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 25 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Mięso mielone wołowe (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Białko jajka (2 szt.)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Masło - 4 łyżki (40 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ravioli z mięsem krok po kroku

Mąkę wysyp na stół, wbij jajka i dwa białka. Dodaj sól i olej, zagnieć ciasto.

Uformuj kulę i odstaw ciasto do lodówki na 30 minut.

Masło rozpuść na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso i dopraw do smaku.

Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła.

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj cienko.

Na jednej części ciasta nałóż mięso mielone w 3 cm odstępach.

Nałóż kolejną część ciasta i wytnij kwadraty z farszem w środku. Zagnieć boki i ugotuj w wodzie.

Ravioli ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 8 minut.

Jak oceniasz przepis na ravioli z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat ravioli z mięsem

Ravioli z mięsem to nic innego jak pierożki, które bez problemu przygotujesz w swoim domu. Będzie to niezwykły pomysł na szybki i prosty, ale bardzo efektowny obiad.

Mój sprawdzony przepis powstaje z kilku podstawowych składników, które z całą pewnością masz w swoim domu. Zaopatrz się w: mąkę, mięso mielone, jajka, cebulę, czosnek, masło, koncentrat pomidorowy i olej rzepakowy.

Moje dzisiejsze ravioli powstało z mięsem mielonym, ale o rodzaju farszu śmiało możesz zadecydować sam. Pierożki są też pyszne z serem lub szpinakiem.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Zatem, jak zrobić ravioli z mięsem?

W pierwszej kolejności Mąkę wysyp na stół, wbij jajka i dwa białka. Dodaj sól i olej, zagnieć ciasto. Uformuj kulę i odstaw ciasto do lodówki na 30 minut. Następnie masło rozpuść na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso i dopraw do smaku. Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła. W tym czasie ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj cienko. Na jednej części ciasta nałóż mięso mielone w 3 cm odstępach. Nałóż kolejną część ciasta i wytnij kwadraty z farszem w środku. Zagnieć boki i ugotuj w wodzie. Tak przygotowane ravioli z mięsem mielonym możesz od razu ugotować, ale możesz też zamrozić. Skoro już znasz mój przepis na ravioli z mięsem, wykorzystaj go i przekonaj się, jakie są pyszne. Będzie to idealny pomysł na ciepły posiłek lub na obiad w gronie znajomych.

Alergeny w ravioli z mięsem

Lista alergenów dla ravioli z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ravioli z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Przepis na ravioli jest uniwersalny, o farszu możesz zadecydować samodzielnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
271.68
108.67
Białko (g)
12.49
5.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
27.80
11.12
Węglowodany przyswajalne (g)
27.49
11.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
12.19
4.88
Tłuszcze nasycone (g)
6.11
2.44
Tłuszcze nienasycone (g)
6.09
2.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.61
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
65.42
26.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
47.37
18.95
Potas (mg)
198.16
79.26
Wapń (mg)
27.45
10.98
Fosfor (mg)
128.09
51.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.91
8.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.90
1.16
Cynk (mg)
1.76
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ravioli z mięsem 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ravioli z mięsem

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mięso mielone wołowe
300 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.25
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
40 g
4 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
4 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
51.50