Ravioli z mięsem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Mięso mielone wołowe (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Białko jajka (2 szt.)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Masło - 4 łyżki (40 g)
- Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki (40 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na ravioli z mięsem krok po kroku
Mąkę wysyp na stół, wbij jajka i dwa białka. Dodaj sól i olej, zagnieć ciasto.
Uformuj kulę i odstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
Masło rozpuść na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso i dopraw do smaku.
Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła.
Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj cienko.
Na jednej części ciasta nałóż mięso mielone w 3 cm odstępach.
Nałóż kolejną część ciasta i wytnij kwadraty z farszem w środku. Zagnieć boki i ugotuj w wodzie.
Ravioli ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 8 minut.
Więcej informacji na temat ravioli z mięsem
Ravioli z mięsem to nic innego jak pierożki, które bez problemu przygotujesz w swoim domu. Będzie to niezwykły pomysł na szybki i prosty, ale bardzo efektowny obiad.
Mój sprawdzony przepis powstaje z kilku podstawowych składników, które z całą pewnością masz w swoim domu. Zaopatrz się w: mąkę, mięso mielone, jajka, cebulę, czosnek, masło, koncentrat pomidorowy i olej rzepakowy.
Moje dzisiejsze ravioli powstało z mięsem mielonym, ale o rodzaju farszu śmiało możesz zadecydować sam. Pierożki są też pyszne z serem lub szpinakiem.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Zatem, jak zrobić ravioli z mięsem?
W pierwszej kolejności Mąkę wysyp na stół, wbij jajka i dwa białka. Dodaj sól i olej, zagnieć ciasto. Uformuj kulę i odstaw ciasto do lodówki na 30 minut. Następnie masło rozpuść na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso i dopraw do smaku. Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła. W tym czasie ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj cienko. Na jednej części ciasta nałóż mięso mielone w 3 cm odstępach. Nałóż kolejną część ciasta i wytnij kwadraty z farszem w środku. Zagnieć boki i ugotuj w wodzie. Tak przygotowane ravioli z mięsem mielonym możesz od razu ugotować, ale możesz też zamrozić. Skoro już znasz mój przepis na ravioli z mięsem, wykorzystaj go i przekonaj się, jakie są pyszne. Będzie to idealny pomysł na ciepły posiłek lub na obiad w gronie znajomych.
Alergeny w ravioli z mięsem
Lista alergenów dla ravioli z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ravioli z mięsem
Przepis na ravioli jest uniwersalny, o farszu możesz zadecydować samodzielnie.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.