Ravioli z dynią
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Serek ricotta (100 g)
- Puree z dyni (100 g)
- Cebula (100 g)
- Masło (10 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
Przepis na ravioli z dynią krok po kroku
Na maśle podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej osiekaną papryczkę chili.
Do cebuli dodaj dynię i serek, całość wymieszaj i przypraw.
Na stolnicy zagnieć ciasto z mąki pszennej, 180 ml ciepłej wody, 15 ml oliwy z oliwek i odrobiny soli.
Ciasto podziel na dwie części - obydwie rozwałkuj cienko.
Z ciasta wytnij po długości prostokątne paski o szerokości 5 cm. Pokrój na kwadraty.
Nakładaj łyżeczkę farszu na środek ciasta. Przykryj farsz płatem ciasta. Brzegi dociśnij widelcem.
W dużym garnku podgrzej wodę z odrobiną soli i gotuj pierożki 3 minuty od wypłynięcia.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat ravioli z dynią
Ravioli z dynią to świetna opcja dla miłośników prostych, ale ciekawych dań. Połączenie słodkiej dyni z ostrym chili i słodką cebulą tworzy fantastyczną kompozycję. Te włoskie pierożki zachwycają smakiem.
Przepis na ravioli z dynią to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Powstają z niego najlepsze domowe ravioli. Całość nie tylko pięknie się prezentuje, ale również zaskakuje wspaniałym aromatem. Pierożki można podawać z oliwą smakową lub pysznym sosem na bazie pomidorów. Wystarczy skarmelizowana cebula z czosnkiem, świeżym pieprzem i ziołami, by stworzyć naprawdę pyszną kompozycję smakową, która nigdy się nie nudzi. To smaczne danie ma wspaniały aromat, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Jest proste i tanie. Całość robi się w kilka chwil, a smakuje po prostu obłędnie. Do przygotowania tego dania nie potrzeba zbyt dużo produktów, a każdy z łatwością można spotkać w większym sklepie. Jednym z głównych składników jest dynia, która, choć uprawiana również w Polsce, nie cieszy się zbyt dużą popularnością. To warzywo sezonowe, jednak nawet poza sezonem można znaleźć ją w wersji mrożonej, która równie dobrze sprawdzi się w tej potrawie. Dynia powinna pojawiać się w menu jak najczęściej, ze względu na swoje dobroczynne działanie. To wspaniała skarbnica witamin i składników prozdrowotnych. Ze względu na swój piękny pomarańczowy kolor jest pełna beta-karotenu, który wspaniale wpływa na stan skóry, ale również oczu. Dodatkowo to warzywo niskokaloryczne, dlatego sprawdzi się również na diecie redukcyjnej. Jest też opcją lekkostrawną.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ravioli z dynią, które będzie pyszne, domowe i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących. Te pierożki są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Robi się je głównie z dynią i ricottą. Ricotta to kremowy serek, który wspaniale komponuje się zarówno na słodko, jak i słono. W opcji ze szpinakiem z ostrym czosnkiem jest po prostu fantastyczny. Czosnek przełamuje lekko słodkawy smak, dzięki czemu całość jest po prostu wspaniała. To danie pochodzi z włoskiej kuchni i zawiera wszystkie charakterystyczne dla niej produkty.
Alergeny w ravioli z dynią
Lista alergenów dla ravioli z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Masło
Wartości odżywcze ravioli z dynią
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(208g)
Węglowodany
(208g)
Tłuszcze
(208g)
Witaminy
(208g)
Składniki mineralne
(208g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.