Ratatuj
- Bakłażan - 1 sztuka (300 g)
- Cukinia - 2 sztuki (400 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (200 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Pomidor - 5 sztuk (1000 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Natka pietruszki (50 g)
Przepis na ratatuj krok po kroku
Bakłażan i cukinię pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm, porusz solą i odstaw na 20 minut.
Pomidory natnij na krzyż i sparz gorącą wodą i pokrój na ćwiartki.
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, podsmaż krótko plastry bakłażana i cukinii, odstaw na bok.
Papryki pokrój na plastry o grubości 1,5 cm usuń gniazda nasienne, odstaw na bok.
Podsmaż krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wlej pomidory i przyprawy, wymieszaj, gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Przełóż plastry warzyw, a całość zalej pomidorami. Posyp posiekaną pietruszką.
-
Fasola po bretońsku
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Pierogi ze szpinakiem i serem
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat ratatuj
Ratatuj, a oryginalnie ratatouille to nic innego jak pyszne, warzywne danie, które idealnie sprawdzi się dla osób na diecie roślinnej, ale nie tylko. Pamiętaj, aby przynajmniej jeden raz w tygodniu podawać obiady całkowicie bezmięsne. Jeśli zawsze brakowało Ci na nie pomysłu, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ratatuj. Zaopatrz się w takie składniki jak cukinia, papryka, pomidory, bakłażan, oliwa z oliwek i dodatkowo natka pietruszki. Z tych kilku składników przygotujesz smaczne danie.
Zatem, jak zrobić ratatuj?
W pierwszej kolejności bakłażan i cukinię pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm, porusz solą i odstaw na 20 minut. Pomidory natnij na krzyż i sparz gorącą wodą i pokrój na ćwiartki. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, podsmaż krótko plastry bakłażana i cukinii, odstaw na bok. Następnie papryki pokrój na plastry o grubości 1,5 cm usuń gniazda nasienne, odstaw na bok. Podsmaż krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej pomidory i przyprawy, wymieszaj, gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Przełóż plastry warzyw, a całość zalej pomidorami. Posyp posiekaną pietruszką. Nasze domowe ratatuj z papryką jest dobre do spożycia.
Możesz je podawać jako przystawkę przed daniem głównym, ale będzie to też dobry pomysł na posiłek dla całej rodziny np. na obiad.
Ja użyłam świeże pomidory, które pozbawiła skóry, jeśli jednak chcesz oszczędzić czas śmiało postaw na pomidory z puszki. Warto wspomnieć, że nasza potrawa z warzywami jest bezglutenowa.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Alergeny w ratatuj
Lista alergenów dla ratatuj przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ratatuj
Wartości odżywcze ratatuj
Do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnych warzyw.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.