Przepis na ratatouille krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Ząbki czosnku posiekaj.

Natnij skórkę pomidorów. Polej je wrzątkiem, a potem zimną wodą. Zdejmij skórkę i wyciągnij szypułki, a potem pokrój pomidory w kostkę.

Papryki opłucz i pozbądź się gniazd nasiennych oraz błonek. Następnie pokrój papryki w kostkę.

Z cukinii odetnij końce. Cukinię przekrój na pół i za pomocą łyżki pozbądź się nasion. Następnie pokrój cukinię w kostkę.

Bakłażan pokrój w plastry i posyp solą. Odstaw na bok na ok. 25-30 min, aby puścił sok.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebule i przesmażaj przez ok. 3-4 min. Dodaj czosnek i wymieszaj. Po 1 minucie dodaj papryki. Smaż ok. 5 min.

Dodaj cukinię, a potem odciśnięty i osuszony bakłażan. Smaż kolejne 5 min.

Następnie dodaj pomidory, 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku.

Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min.

Podawaj na ciepło.

Ratatouille znajduje się w czarnym głębokim talerzu. Talerz leży na ściereczce. Obok talerza leżą dwie drewniane łyżki.
Ratatouille
Koszt przygotowania dania
18.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
134 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Ratatouille - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ratatouille

Ratatouille można podać na obiad. Jest to nie tylko wegetariańskie, ale też wegańskie danie. Ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Ratatuj to bezpieczne danie, które możesz przygotować jako poczęstunek dla swoich gości, gdy nie masz pewności, czy m.in. jedzą mięso lub produkty pochodzenia zwierzęcego.

Jak zrobić ratatouille? Kolejnym atutem tego dania jest to, że jest łatwe w przygotowaniu. Przede wszystkim należy zacząć od przyszykowania sobie wszystkich produktów. Warzywa trzeba m.in. opłukać, obrać i pokroić. Tę potrawę można przygotować na trzy sposoby. Pierwszą opcją jest zrobienie wszystkiego w jednym garnku, tak jak jest to opisane w przepisie. Drugi sposób zakłada, że cebulę z czosnkiem, paprykę, cukinię i bakłażan trzeba osobno podsmażać na patelni. Gdy wszystkie warzywa znajdą się w garnku, można dodać pomidory i przyprawy oraz zioła.

Ratatuj można przygotować w jeszcze inny sposób, który odbiega znacznie od tych wymienionych powyżej. Bakłażan, cukinię i pomidory należy pokroić w cienkie plasterki. Ten przepis na ratatouille z warzyw zakłada również osobny sos pomidorowy. Sos trzeba umieścić na dnie naczynia do zapiekania, a na sosie ułożyć pokrojone warzywa.

Warzywa w ratatuj powinny być chrupiące. Składniki na to danie nie mogą być zbyt długo gotowane, aby nie zaczęły się rozpadać. Powinny zachować delikatną twardość. Skróć czas gotowania, jeśli warzywa zaczną się robić zbyt miękkie. Tak samo w drugą stronę – wydłuż ten czas, jeśli wciąż będą zbyt twarde. Jeżeli przygotujesz ratatouille z cukinią, która ma cienką skórkę, to nie musisz tej skórki obierać. Dotyczy to zwykle młodej cukinii. Jeśli jednak skórka okaże się gruba, to warto się jej pozbyć.

Ten przepis na ratatuj warzywne możesz zmodyfikować, aby danie wpasowywało się w twoje gusta smakowe. Choć zazwyczaj robi się je z bakłażanem, cukinią, papryką i cebulą, to jeżeli któryś z tych składników szczególnie ci nie odpowiada, możesz go czymś zastąpić. Ratatuj można podawać jako osobny posiłek, ale może je też zrobić z makaronem.

Wartości odżywcze ratatouille

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - ratatouille kcal
Białko
1.04 g
3.80 g

Węglowodany w ratatouille

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany
5.23 g
19.10 g
Węglowodany przyswajalne
3.69 g
13.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.55 g
5.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz
1.72 g
6.28 g
Tłuszcze nasycone
0.35 g
1.30 g
Tłuszcze nienasycone
1.34 g
4.89 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.10 g
4.03 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.24 g
0.86 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: bakłażan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ratatouille

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A
37.38 µg (mcg)
136.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.54 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
51.07 mg
186.40 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.66 mg
2.42 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.18 mg
Niacyna
0.63 mg
2.31 mg
Foliany
23.42 µg (mcg)
85.49 µg (mcg)
Beta karoten
397.06 µg (mcg)
1449.28 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ratatouille

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód
4.55 mg
16.61 mg
Potas
225.61 mg
823.48 mg
Wapń
12.96 mg
47.30 mg
Fosfor
28.04 mg
102.34 mg
Magnez
12.95 mg
47.26 mg
Żelazo
0.34 mg
1.26 mg
Cynk
0.21 mg
0.78 mg
Miedź
0.06 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ratatouille 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ratatouille

Lista alergenów dla ratatouille przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ratatouille

Cena przygotowania ratatouille

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pomidor
480 g
3 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.40
Za 480 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Papryka żółta
220 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Bakłażan
250 g
1 sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.94
Za 250 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Koszt składników
46.30
Jak oceniasz przepis na ratatouille
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób