Ratatouille
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Pomidor - 3 sztuki (480 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (220 g)
- Cukinia - 1 sztuka (300 g)
- Bakłażan - 1 sztuka (250 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na ratatouille krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Ząbki czosnku posiekaj.
Natnij skórkę pomidorów. Polej je wrzątkiem, a potem zimną wodą. Zdejmij skórkę i wyciągnij szypułki, a potem pokrój pomidory w kostkę.
Papryki opłucz i pozbądź się gniazd nasiennych oraz błonek. Następnie pokrój papryki w kostkę.
Z cukinii odetnij końce. Cukinię przekrój na pół i za pomocą łyżki pozbądź się nasion. Następnie pokrój cukinię w kostkę.
Bakłażan pokrój w plastry i posyp solą. Odstaw na bok na ok. 25-30 min, aby puścił sok.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebule i przesmażaj przez ok. 3-4 min. Dodaj czosnek i wymieszaj. Po 1 minucie dodaj papryki. Smaż ok. 5 min.
Dodaj cukinię, a potem odciśnięty i osuszony bakłażan. Smaż kolejne 5 min.
Następnie dodaj pomidory, 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku.
Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min.
Podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat ratatouille
Ratatouille można podać na obiad. Jest to nie tylko wegetariańskie, ale też wegańskie danie. Ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Ratatuj to bezpieczne danie, które możesz przygotować jako poczęstunek dla swoich gości, gdy nie masz pewności, czy m.in. jedzą mięso lub produkty pochodzenia zwierzęcego.
Jak zrobić ratatouille? Kolejnym atutem tego dania jest to, że jest łatwe w przygotowaniu. Przede wszystkim należy zacząć od przyszykowania sobie wszystkich produktów. Warzywa trzeba m.in. opłukać, obrać i pokroić. Tę potrawę można przygotować na trzy sposoby. Pierwszą opcją jest zrobienie wszystkiego w jednym garnku, tak jak jest to opisane w przepisie. Drugi sposób zakłada, że cebulę z czosnkiem, paprykę, cukinię i bakłażan trzeba osobno podsmażać na patelni. Gdy wszystkie warzywa znajdą się w garnku, można dodać pomidory i przyprawy oraz zioła.
Ratatuj można przygotować w jeszcze inny sposób, który odbiega znacznie od tych wymienionych powyżej. Bakłażan, cukinię i pomidory należy pokroić w cienkie plasterki. Ten przepis na ratatouille z warzyw zakłada również osobny sos pomidorowy. Sos trzeba umieścić na dnie naczynia do zapiekania, a na sosie ułożyć pokrojone warzywa.
Warzywa w ratatuj powinny być chrupiące. Składniki na to danie nie mogą być zbyt długo gotowane, aby nie zaczęły się rozpadać. Powinny zachować delikatną twardość. Skróć czas gotowania, jeśli warzywa zaczną się robić zbyt miękkie. Tak samo w drugą stronę – wydłuż ten czas, jeśli wciąż będą zbyt twarde. Jeżeli przygotujesz ratatouille z cukinią, która ma cienką skórkę, to nie musisz tej skórki obierać. Dotyczy to zwykle młodej cukinii. Jeśli jednak skórka okaże się gruba, to warto się jej pozbyć.
Ten przepis na ratatuj warzywne możesz zmodyfikować, aby danie wpasowywało się w twoje gusta smakowe. Choć zazwyczaj robi się je z bakłażanem, cukinią, papryką i cebulą, to jeżeli któryś z tych składników szczególnie ci nie odpowiada, możesz go czymś zastąpić. Ratatuj można podawać jako osobny posiłek, ale może je też zrobić z makaronem.
Alergeny w ratatouille
Lista alergenów dla ratatouille przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ratatouille
Wartości odżywcze ratatouille
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.