Ramen z kaczki

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ramen z kaczki w misce.
Ramen z kaczki
Ramen z kaczki jest wspaniałym pomysłem na ciekawą zupę. Ten smaczny i aromatyczny wywar można podawać na kolację, czy obiad z pysznym makaronem i jajkiem.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 50 min
589 kcal
Kcal w porcji
316 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Piersi z kaczki ze skórą (500 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Por (70 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Grzyby shitake suszone (20 g)
  • Pasta miso (20 g)
  • Sos sojowy (65 ml)
  • Tymianek suszony (15 g)
  • Makaron sojowy (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, anyż
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ramen z kaczki krok po kroku

Zacznij od przygotowania mięsa. Skórę na każdej piersi ponacinaj na skos tak, aby utworzyć 1-centymetrową kratkę. Oprósz solą, pieprzem, dodaj tymianek i powcieraj nieco przyprawy.

Rozgrzej dużą patelnię. Ułóż piersi skórą do dołu i smaż do całkowitego wytopienia tłuszczu. Obróć i smaż na drugiej stronie 5 minut.

Warzywa obierz i włóż do garnka. Dodaj mięso. Wrzuć grzyby, obrany imbir, czosnek i anyż. Całość zalej 1,5 l wody. Zupę gotuj przez 3 godziny.

Do bulionu dodaj sos sojowy i pastę miso. Zagotuj.

Zupę odcedź. Mięso pokrój w paseczki.

Makaron gotuj do miękkości w osobnym garnku.

Bulion podawaj z makaronem i pokrojoną piersią z kaczki.

Jak oceniasz przepis na ramen z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ramenu z kaczki

Ramen z kaczki jest wspaniałym pomysłem na ciekawą zupę. Ten smaczny i aromatyczny wywar można podawać na kolację, czy obiad z pysznym makaronem i jajkiem.

Przepis na ramen z kaczki to doskonały wybór dla wszystkich miłośników azjatyckiej kuchni. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje tylko kilka chwil. Ramen można przygotować na mięsie wieprzowym, wołowym, ale także na drobiu. Najsmaczniejszy jest właśnie na kaczce. Choć wychodzi nieco tłusty, to właśnie dzięki temu tak bardzo zachwyca smakiem. Jest niezwykle odżywcza ze względu na duży dodatek białka, ale także makaron. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw. Jest niezwykle gęsta, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią czy zimą. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ramen z kaczki, który będzie smaczny i łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego najlepszy domowy ramen. Jednak niezwykle ważne jest, by zadbać o odpowiednie składniki, tak by zupa zachwycała smakiem. Mięso kaczki musi być koniecznie świeże, bez tego zupa nie zachwyci. Ramen można zrobić z pieczonej kaczki. Dzięki temu będzie delikatny i bardziej lekkostrawny. Ta zupa to doskonały pomysł na ciekawy obiad lub kolację. Ta receptura pozwala odwzorować tę smaczną zupę w swoim własnym domu, dzięki czemu całość jest po prostu fantastyczna i nieco zdrowsza, gdyż zawiera mniej soli. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i makaronem ryżowym, by była naprawdę pyszna, a przy okazji bardzo szybka, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dzięki niemu jest ona nie tylko smaczna, ale również dobra dla zdrowia.

Alergeny w ramenie z kaczki

Lista alergenów dla ramenu z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pasta miso
    • Sos sojowy
    • Makaron sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze ramenu z kaczki

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(316g)
Energia (kcal)
186.43
589.12
Białko (g)
9.91
31.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(316g)
Węglowodany (g)
19.57
61.84
Węglowodany przyswajalne (g)
17.79
56.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
5.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(316g)
Tłuszcz (g)
7.72
24.41
Tłuszcze nasycone (g)
3.29
10.39
Tłuszcze nienasycone (g)
4.44
14.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.34
10.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
3.48
Cholesterol (mg)
38.65
122.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(316g)
Witamina B6 (mg)
0.36
1.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.00
Witamina C (mg)
6.57
20.76
Tiamina (mg)
0.23
0.72
Ryboflawina (mg)
0.19
0.60
Niacyna (mg)
2.32
7.32
Foliany (µg (mcg))
30.07
95.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(316g)
Sód (mg)
455.08
1438.04
Potas (mg)
273.22
863.37
Wapń (mg)
50.03
158.11
Fosfor (mg)
121.91
385.23
Magnez (mg)
27.28
86.21
Żelazo (mg)
4.54
14.34
Cynk (mg)
0.87
2.76
Miedź (mg)
0.31
0.99
Szacunkowy indeks glikemiczny ramenu z kaczki 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ramenu z kaczki

Koszt składników
85.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
500 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
23.12
Za 500 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Imbir korzeń
5 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Grzyby shitake suszone
20 g
8.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 20 g
Pasta miso
20 g
5.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.47
Za 20 g
Sos sojowy
65 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
3.03
Za 65 ml
Tymianek suszony
15 g
1.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 15 g
Makaron sojowy
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Koszt składników
85.00