Raita
- Jogurt naturalny 2% (200 g)
- Ogórek - szklarniowy (180 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Papryczka chili zielona świeża (5 g)
- Cukier - szczypta (4 g)
Przepis na raita krok po kroku
Pół łyżeczki nasion kuminu i pół łyżeczki ziaren kolendry podpraż na suchej patelni.
Umieść nasiona w moździerzu i rozgnieć je.
Ogórka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z soku za pomocą ściereczką.
Papryczkę chilli bardzo drobno posiekaj.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
W miseczce umieść jogurt, nasiona z moździerza, ogórka, cukier, papryczkę chilli i czosnek.
Dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Więcej informacji na temat raita
Raita to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej. Ten pyszny, ostry dip na bazie jogurtu i ogórka będzie idealnym dodatkiem do mięsa.
Ten prosty przepis na raitę wykonasz w kilka minut. Potrzebne składniki to gęsty jogurt (naturalny lub grecki), ogórek szklarniowy, dwa ząbki czosnku, zielona papryczka chilli. Konieczne będą również przyprawy takie jak kumin, kolendra, cukier i sól. Domowa indyjska raita to także świetny pomysł na dodatek do warzyw z grilla.
Pół łyżeczki nasion kuminu i pół łyżeczki ziaren kolendry podpraż na suchej patelni. Umieść nasiona w moździerzu i rozgnieć je. Ogórka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z soku za pomocą ściereczką. Papryczkę chilli bardzo drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W miseczce umieść jogurt, nasiona z moździerza, ogórka, cukier, papryczkę chilli i czosnek. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić raitę. To bardzo popularny sos podawany do obiadu. Na pierwszy rzut oka przypomina tzatziki, ale odróżnia je dodatek przypraw. Jeśli jednak pojedziesz do Indii to pod nazwą Raita możesz spotkać również taki sos przygotowany z owocami lub warzywami oraz ukryty pod nazwą Dahi.
Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.
Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków.
Alergeny w raita
Lista alergenów dla raita przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze raita
Czosnek najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.