Ragout z jagnięciny

Opublikowano: 01.06.2022 r., 9:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jagnięce ragout w garnuszku
Ragout z jagnięciny
Ragout z jagnięciny to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pochodzące z Francji danie można przygotować z ulubionego rodzaju mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 80 min
779 kcal
Kcal w porcji
425 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka jagnięca (1200 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Por (200 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie do zapiekania

Przepis na ragout z jagnięciny krok po kroku

Mięso podziel na porcje.

Obierz marchew ze skórki i przekrój na cztery części.

Obierz cebulę i pokrój w pióra.

Pora pokrój w paski.

W naczyniu do zapiekania umieść mięso i warzywa.

Dodaj liść laurowy, rozmaryn i ziele angielskie.

Dopraw solą i pieprzem.

Wlej bulion i dodaj masło.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 80 minut.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na ragout z jagnięciny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat ragout z jagnięciny

Ragout z jagnięciny to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej, które podać można na wiele różnych sposobów. Sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować idealne danie na imprezę ze znajomymi. Przepis na ragout z jagnięciny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka jagnięca, cebula, marchew, rozmaryn, por, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, masło, bulion drobiowy.

Jak zrobić ragout z jagnięciny? Mięso podziel na porcje. Obierz marchew ze skórki i przekrój na cztery części. Obierz cebulę i pokrój w pióra. Pora pokrój w paski. W naczyniu do zapiekania umieść mięso i warzywa. Dodaj liść laurowy, rozmaryn i ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion i dodaj masło. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 80 minut. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wpływa na prawidłową pracę naszych jelit. Jest także bardzo dobrym czynnikiem zmniejszającym poziom glukozy we krwi. Marchew po poddaniu obróbce termicznej staje się bardziej słodka i zwiększa się jej indeks glikemiczny. Marchew zawiera sporą ilość beta-karotenu, który jest naturalnym substratem do produkcji witaminy A. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem UV. Ma także działanie antynowotworowe i używa się jej w leczeniu zmian trądzikowych. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy A jest bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Podsumowując łatwe danie jakim jest ragout to świetny pomysł na obiad. Można je przygotować z różnego rodzaju mięsa. Smaczne danie podać można na kolację w gronie znajomych. Pyszne danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w ragout z jagnięciny

Lista alergenów dla ragout z jagnięciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze ragout z jagnięciny

na 100g gotowej potrawy

Ragout z jagnięciny to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera ono także sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest dobrym źródłem składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
183.30
779.01
Białko (g)
7.98
33.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
3.24
13.75
Węglowodany przyswajalne (g)
2.60
11.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
2.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
15.40
65.43
Tłuszcze nasycone (g)
8.86
37.65
Tłuszcze nienasycone (g)
6.54
27.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.55
23.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
4.18
Cholesterol (mg)
47.85
203.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A (µg (mcg))
149.59
635.77
Witamina B6 (mg)
0.10
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
1.10
4.68
Witamina C (mg)
2.37
10.06
Witamina E (mg)
0.42
1.77
Retinol (µg (mcg))
49.70
211.24
Tiamina (mg)
0.07
0.30
Ryboflawina (mg)
0.12
0.52
Niacyna (mg)
2.90
12.33
Foliany (µg (mcg))
17.63
74.93
Beta karoten (µg (mcg))
1006.63
4278.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
105.78
449.56
Potas (mg)
176.00
748.00
Wapń (mg)
19.33
82.17
Fosfor (mg)
82.89
352.28
Magnez (mg)
14.19
60.29
Żelazo (mg)
0.92
3.91
Cynk (mg)
1.60
6.79
Miedź (mg)
0.07
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny ragout z jagnięciny 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ragout z jagnięciny

Koszt składników
149.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka jagnięca
1200 g
40.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
96.00
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Koszt składników
149.50