Ragout z indyka

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Indyk ragout z ziemniakami
Ragout z indyka
Ragout z indyka to pyszny sos, który doskonale sprawdza się zarówno z makaronem, jak i z ziemniakami. Ma niezwykle intensywny smak i mnóstwo zdrowych składników.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas duszenia 60 min
258 kcal
Kcal w porcji
388 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (400 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Papryka zielona (120 g)
  • Cebula (100 g)
  • Cukinia (200 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Bulion drobiowy (150 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (200 g)
  • Rozmaryn świeży (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ragout z indyka krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem.

Oliwę rozgrzej w garnku i wrzuć mięso.

Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dorzuć gałązki rozmarynu.

Warzywa pokrój w dość duże kawałki i dodaj je do mięsa.

Całość podsmaż 10 minut, a następnie zalej bulionem.

Duś całość przez 25 minut, do miękkości.

Dolej przecier i dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Jak oceniasz przepis na ragout z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,9% osób

Więcej informacji na temat ragout z indyka

Ragout z indyka to pyszny sos, który doskonale sprawdza się zarówno z makaronem, jak i z ziemniakami. Ma niezwykle intensywny smak i mnóstwo zdrowych składników.

Przepis na ragout z indyka to doskonały pomysł na obiad dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Zwykle ragout przygotowuje się z mięsa czerwonego, zwłaszcza wołowiny, jednak lepiej postawić na drobiowe. Dlaczego? Czerwone mięso jest źródłem dużej ilości żelaza, a także kwasów nasyconych i cholesterolu. Według najnowszych zaleceń nie powinno pojawiać się w menu częściej niż dwa razy w tygodniu. Składniki, które posiada w nadmiarze, są bowiem prozapalne, co negatywnie wpływa na cały organizm i zwiększają prawdopodobieństwo chorób. Zamiast tego warto więc postawić na mięso drobiowe, które jest delikatne, a przy tym dobre dla zdrowia. Ten przepis możesz przygotować zarówno na bazie kurczaka, jak i indyka. Polecany jest jednak indyk. To mięso, które gości w menu rzadziej, a dla zdrowia niezwykle ważna jest różnorodność na talerzu. Indyk to mięso zdrowe, zwłaszcza duszone z warzywami. Mięso z indyka dostarcza sporo cennych minerałów i witamin. Mięso z indyka jest źródłem witamin z grupy B, które wspierają koncentrację i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Pierś indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a jednocześnie dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. Indyk ma także nieco więcej doskonale przyswajalnego białka (posiadającego komplet aminokwasów egzogennych). Znacząco ułatwia bilansowanie jadłospisu i utrzymanie właściwych poziomów cukru u osób zmagających się z cukrzycą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ragout z indyka w domu, by było smaczne i proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Ragout zwykle kojarzy się z wyśmienitymi restauracjami, jednak niekoniecznie trzeba jechać do dobrej restauracji, by spróbować tego dania. Domowe ragout może być równie smaczne. Potrzebny jest tylko dobry przepis. Ta receptura krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces przygotowania ragout.

Alergeny w ragout z indyka

Lista alergenów dla ragout z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze ragout z indyka

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, dostarczająca sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(388g)
Energia (kcal)
66.61
258.43
Białko (g)
6.86
26.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(388g)
Węglowodany (g)
4.44
17.23
Węglowodany przyswajalne (g)
3.27
12.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
4.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(388g)
Tłuszcz (g)
2.73
10.59
Tłuszcze nasycone (g)
1.03
4.01
Tłuszcze nienasycone (g)
1.70
6.58
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.57
6.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
1.69
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.87
53.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(388g)
Witamina A (µg (mcg))
80.59
312.70
Witamina B6 (mg)
0.33
1.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.36
Witamina C (mg)
30.87
119.76
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.20
Witamina E (mg)
0.86
3.34
Brak danych dla: rozmaryn świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.29
5.01
Tiamina (mg)
0.05
0.18
Ryboflawina (mg)
0.09
0.37
Niacyna (mg)
3.19
12.38
Foliany (µg (mcg))
16.93
65.68
Beta karoten (µg (mcg))
803.80
3118.76
Brak danych dla: rozmaryn świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(388g)
Sód (mg)
87.50
339.50
Potas (mg)
241.24
936.02
Wapń (mg)
15.15
58.78
Fosfor (mg)
69.36
269.13
Magnez (mg)
16.86
65.43
Żelazo (mg)
0.65
2.53
Cynk (mg)
0.48
1.87
Miedź (mg)
0.08
0.30
Mangan (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ragout z indyka 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ragout z indyka

Koszt składników
104.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka zielona
120 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukinia
200 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion drobiowy
150 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Przecier pomidorowy z solą
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Rozmaryn świeży
5 g
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 5
35.00
Za 5 g
Koszt składników
104.00