Ragout wołowe
- Polędwica wołowa - mielona (600 g)
- Cebula (100 g)
- Ciecierzyca konserwowa (240 g)
- Passata pomidorowa (500 g)
- Fasola czerwona (300 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na ragout wołowe krok po kroku
Paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Do garnka z grubym dnem wlej oliwę i zeszklij na nim cebulę.
Pod koniec podsmażania dodaj czosnek pokrojony w plasterki.
Dodaj przyprawy (bez soli) i razem chwilę podsmażaj. Następnie dodaj przygotowaną paprykę.
Gdy papryka stanie się miękka, dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor.
Dolej 1/4 szklanki wody i dopraw solą. Duś pod przykryciem przez kilka minut.
W międzyczasie odcedź ciecierzycę i fasolę.
Strączki dodaj do mięsa i wlej passatę.
Gotuj razem przez 30 minut. Jeśli robi się zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.
Gotowe danie podaj z ryżem, makaronem lub pieczywem.
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Carbonada
-
Strogonow wołowy
-
Eintopf
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Wołowina z warzywami
-
Gulasz wołowy
Więcej informacji na temat ragout wołowego
Tradycyjne, pyszne ragout to określenie na danie, które przygotowuje się z mięsa, warzyw lub ryb.
Ragout wołowe to idealne danie jednogarnkowe. Idealnie smakuje z ryżem, makaronem i pieczywem, dlatego to świetny pomysł na obiad.
Ten sprawdzony przepis na ragout wołowe jest bardzo prosty w wykonaniu. Na początku paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem wlej oliwę i zeszklij na nim cebulę. Pod koniec podsmażania dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj przyprawy (bez soli) i razem chwilę podsmażaj. Następnie dodaj przygotowaną paprykę. Gdy papryka stanie się miękka, dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor. Dolej 1/4 szklanki wody i dopraw solą. Duś pod przykryciem przez kilka minut. W międzyczasie odcedź ciecierzycę i fasolę. Strączki dodaj do mięsa i wlej passatę. Gotuj razem przez 30 minut. Jeśli robi się zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Gotowe danie podaj z ryżem, makaronem lub pieczywem.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ragout wołowe, tak by było najlepsze.
Wołowinę otrzymuje się z bydła, które w czasie uboju miało powyżej 6 miesięcy. Jest to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Wołowina jest mięsem o znacznych wymaganiach, jeśli chcesz, by przygotowany z niej posiłek był smaczny. Należy unikać soli podczas przygotowania mięsa, by nie stało się twarde podczas obróbki cieplnej.
Stek wołowy to element wołowiny pochodzący z części grzbietowej. Ma włóknistą budowę, błonki i okalającą warstwę tłuszczu. Chociaż określa się, że mięsa czerwone (w tym wołowina) powinny być unikane ze względów zdrowotnych, to warto maksymalnie raz w tygodniu przygotować dania z wołowiny. Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D. To także bardzo dobre źródło białka pełnowartościowego, które odpowiada za prawidłową pracę i rozrost mięśni. By w pełni korzystać z dobrodziejstw wartości odżywczych produktów należy spożywać różnorodne produkty.
Alergeny w ragout wołowym
Lista alergenów dla ragout wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ragout wołowe
Wartości odżywcze ragout wołowego
W wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D. To także bardzo dobre źródło białka pełnowartościowego, które odpowiada za prawidłową pracę i rozrost mięśni.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.