Ragout warzywne

Opublikowano: 22.08.2023 r., 15:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ragout warzywne w białej miseczce
Ragout warzywne
Przepis na ragout warzywne to świetny pomysł na smaczne danie z warzywami. Taki obiad będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 40 min
107 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (400 g)
  • Bakłażan - 1 sztuka (240 g)
  • Pomidor - 3 sztuki (540 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Cukinia - 1 sztuka (600 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Marchewka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, mielony czosnek, natka pietruszki suszona
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na ragout warzywne krok po kroku

Bakłażana umyj i pokrój w grubsze półplasterki. Dokładnie je posól i zostaw na 20-30 minut. Po tym czasie każdy plaster wysusz ręcznikiem papierowym.

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Pomidory i cukinię umyj. Pomidora pokrój w kostkę, a cukinię w ćwierć-plasterki.

Na patelnię wlej oliwę i podgrzej. Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj marchewkę.

Dodaj na patelnię paprykę, cukinię i bakłażana. Duś przez 15 minut.

Dodaj pomidory i dopraw całość przyprawami.

Duś jeszcze 15 minut.

Jak oceniasz przepis na ragout warzywne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,0% osób

Więcej informacji na temat ragout warzywnego

Przepis na ragout warzywne to świetny pomysł na pyszne danie z warzywami. Takie danie będzie nie tylko smaczne, ale i bardzo dobre dla Twojego zdrowia.

Bakłażana umyj i pokrój w grubsze półplasterki. Dokładnie je posól i zostaw na 20-30 minut. Po tym czasie każdy plaster wysusz ręcznikiem papierowym. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory i cukinię umyj. Pomidora pokrój w kostkę, a cukinię w ćwierć-plasterki. Na patelnię wlej oliwę i podgrzej. Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj marchewkę. Dodaj na patelnię paprykę, cukinię i bakłażana. Duś przez 15 minut. Dodaj pomidory i dopraw całość przyprawami. Duś jeszcze 15 minut.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ragout warzywne. Taka wegetariańska potrawa przygotowana w domu to idealny przepis na zdrową dietę.

Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia. Można spożywać ją w formie surowej lub gotowanej.

Pomidory to świetne źródło witaminy C i potasu. Ten ostatni składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Wraz z dużą garścią pomidorków koktajlowych (ok. 100 g) dostarczymy tylko 19 kcal, dlatego to świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Dania z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Dodatek tłuszczu do warzyw zwiększa przyswajanie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Jeśli wiesz już, jak się robi domowe ragout, to nie czekaj i wykonaj to pyszne danie już dziś!

Alergeny w ragout warzywnym

Lista alergenów dla ragout warzywnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na ragout warzywne nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • natka pietruszki suszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ragout warzywnego

na 100g gotowej potrawy

Dania z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
35.86
107.57
Białko (g)
1.04
3.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.96
14.87
Węglowodany przyswajalne (g)
3.33
10.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.62
4.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
1.73
5.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.38
1.14
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
4.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.10
3.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.76
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bakłażan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
86.74
260.23
Witamina B6 (mg)
0.15
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
35.34
106.02
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.78
2.33
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.06
0.18
Niacyna (mg)
0.62
1.87
Foliany (µg (mcg))
24.76
74.27
Beta karoten (µg (mcg))
889.14
2667.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
8.47
25.41
Potas (mg)
234.94
704.82
Wapń (mg)
13.56
40.69
Fosfor (mg)
29.63
88.89
Magnez (mg)
13.54
40.62
Żelazo (mg)
0.34
1.01
Cynk (mg)
0.24
0.71
Miedź (mg)
0.05
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny ragout warzywnego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ragout warzywnego

Koszt składników
52.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
400 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Bakłażan
240 g
1 sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 240 g
Pomidor
540 g
3 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
7.20
Za 540 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cukinia
600 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
52.30