Rafaello z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana - 1 szklanka (180 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Mleczko kokosowe - 1 szklanka (250 ml)
- Wiórki kokosowe (300 g)
- Erytrytol - pół szklanki (100 g)
- Czekolada deserowa (100 g)
- Masło (20 g)
Przepis na rafaello z kaszy jaglanej krok po kroku
Kaszę jaglaną przepłucz a sitku i wstaw do garnka.
Zalej ją mlekiem i mleczkiem kokosowym.
Gotuj do zupełnej miękkości przez około 20 minut, tak by wchłonęła płyn.
Do kaszy dodaj 1 szklankę wody, 200 g wiórek, a także słodzik.
Gotuj przez kolejne 8 - 10 minut.
Następnie całość ostudź i zblenduj na gładką masę.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej kaszę, wygładzając wierzch ciasta.
W garnku roztop czekoladę i masło. Dokładnie rozmieszaj.
Polewę wylej na wierzch ciasta i posyp pozostałą częścią wiórek.
Ciasto schłodź w lodówce przez 4 - 5 godzin.
Więcej informacji na temat rafaello z kaszy jaglanej
Rafaello z kaszy jaglanej to wspaniały pomysł na niezwykle zdrowy deser na bazie kaszy. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a smakuje naprawdę wybornie. To idealny wybór dla wszystkich miłośników kokosowych słodkości. Dodatkowo, w tej wersji pominięty zostaje dodatek cukru, dzięki czemu sprawdzi się idealnie nawet na diecie redukcyjnej, czy dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Przepis na rafaello z kaszy jaglanej pozwala na przygotowanie niezwykle ciekawego ciasta, które, choć zdrowe smakuje obłędnie. Jest zupełnie bezglutenowe, więc sprawdzi się nawet dla osób z celiakią. Do tego ciasta nie używa się mąki. Całe ciasto bazuje tylko na kaszy jaglanej. Kasza ta robiona jest z prosa. Kiedyś była niezwykle popularna, później na długi czas popadła w zapomnienie. Od jakiegoś czasu, głównie ze względu na swoje prozdrowotne działanie, ale również brak białek glutenowych, znów wróciła do łask. Dzięki temu z łatwością można znaleźć ją w większości dużych sklepów. Wzrosła również popularność dań na jej bazie. Ten deser jest jednym z nich. Kasza jaglana jest skarbnicą wielu prozdrowotnych składników, dlatego dobrze by gościła w menu jak najczęściej. To produkt o dość dużej zawartości białka. To wspaniałe źródło witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B6. Dodatkowo dostarcza sporo magnezu, który wpływa pozytywnie na układ mięśniowy, ale również nerwowy. Dostarcza również żelaza - pierwiastka, bez którego nie ma mowy o zdrowym organizmie. Jest on odpowiedzialny za wiele reakcji, dlatego jego niedobór skutkuje upośledzoną odpornością. Brak odpowiedniej ilości żelaza prowadzi również do niedokrwistości. Poza tym kasza jaglana dostarcza również miedzi. Ta kasza jest bardzo lekkostrawna, dlatego sprawdzi się również w diecie osób z chorobami układu pokarmowego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rafaello z kaszy jaglanej, tak by było niezwykle smaczne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego naprawdę wyjątkowy deser, o gęstej i delikatnej konsystencji. Do jego zrobienia wystarczy jedynie kasza, mleko i wiórki kokosowe. Jest odpowiedni również dla dzieci. To domowe rafaello jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobre rozwiązanie na bezglutenowy łatwy deser.
Alergeny w rafaello z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla rafaello z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Czekolada deserowa
- Masło
Wartości odżywcze rafaello z kaszy jaglanej
To zdrowa opcja na deser.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.