Rafaello na krakersach
- Krakersy (400 g)
- Cukier (250 g)
- Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Budyń (proszek) (80 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (250 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
Przepis na rafaello na krakersach krok po kroku
Budyń rozpuść w mleku, dodaj cukier i żółtka.
Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wystudź budyń.
W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij do powstania puszystej masy.
Cały czas miksując, dodawaj partiami budyń.
Na koniec dodaj do masy wiórki kokosowe.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą, umieść w niej pierwszą warstwę krakersów, na nią wyłóż 1/3 porcji masy.
Przykryj kolejną porcją ciastek, na nie wyłóż dżem i resztę ciasta złóż z krakersów i masy.
Na samej górze ma zostać masa, którą udekorujesz wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstaw do lodówki na około 5-6 godzin.
Więcej informacji na temat rafaello na krakersach
Rafaello na krakersach to świetny pomysł na pyszne ciasto kokosowe. Ciasto bez pieczenia należy przygotować dzień przed podaniem, aby wszystkie składniki miały możliwość się dobrze połączyć. Przepis na rafaello na krakersach jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: krakersy, mleko, budyń śmietankowy, cukier, masło, wiórki kokosowe, dżem truskawkowy, żółtka jaj.
Jak zrobić rafaello na krakersach? Budyń rozpuść w mleku, dodaj cukier i żółtka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń. W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij do powstania puszystej masy. Cały czas miksując, dodawaj partiami budyń. Na koniec dodaj do masy wiórki kokosowe. Blaszkę wyłóż folią spożywczą, umieść w niej pierwszą warstwę krakersów, na nią wyłóż 1/3 porcji masy. Przykryj kolejną porcją ciastek, na nie wyłóż dżem i resztę ciasta złóż z krakersów i masy. Na samej górze ma zostać masa, którą udekorujesz wiórkami kokosowymi. Ciasto wstaw do lodówki na około 5-6 godzin.
Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie, w 100 gramach mają ponad 600 kilokalorii. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D oraz tłuszczu.
Podsumowując szybkie ciasto bez pieczenia to prosty przepis na pyszny deser. Świetnie sprawdzi się podany jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wzbogacenie ciasta dżemem nadaje mu lekko kwaskowatego posmaku.
Alergeny w rafaello na krakersach
Lista alergenów dla rafaello na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze rafaello na krakersach
Rafaello na krakersach to słodki wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto jest produktem o dużej zawartości cukru oraz tłuszczu. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto zawiera także gluten, więc nie jest dobre na chorujących na celiakię.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.