Rafaello bez pieczenia

Opublikowano: 25.04.2022 r., 13:08 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe Rafaello na białej paterze
Raffaello bez pieczenia
Rafaello bez pieczenia to pyszne ciasto, które wykonasz w kilka chwil. Pyszne herbatniki przekładane budyniowo-kokosowym krem to idealny dodatek do popołudniowej kawy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 10 min
422 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (400 g)
  • Mleko 3,2% (800 ml)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania, waniliowe, bez cukru (80 g)
  • Cukier (60 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (10 g)
  • Wiórki kokosowe - 1,5 szklanki (135 g)
  • Masło - w temperaturze pokojowej (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
mikser, papier do pieczenia, folia spożywcza, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na rafaello bez pieczenia krok po kroku

W szklance wymieszaj budynie, mąkę i cukier. Wlej mleko i ponownie wymieszaj.

Pozostałe mleko wlej do rondelka. Zagotuj.

Następnie powoli wlej zawartość szklanki do rondelka i gotuj ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

Zdejmij z ognia i chwilę mieszaj. Następnie wierzch przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.

Gdy budyń ostygnie, zmiksuj najpierw masło na jasny, puszysty krem.

Ciągle miksując na mniejszych obrotach, dodawaj po łyżce budyniu, aż powstanie puszysty krem.

Dodaj połowę wiórek kokosowych do kremu i wymieszaj dokładnie.

W formie wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki. Na wierzch wyłóż 1/3 kremu. Przykryj herbatniki.

Wyłóż połowę pozostałego kremu i znów przykryj herbatnikami.

Wyłóż pozostały krem i wierzch, dokładnie posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Wstaw do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz przepis na rafaello bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia to dobre ciasto, które wykonasz w kilka chwil. Pyszne herbatniki przekładane budyniowo-kokosowym krem to idealny dodatek do popołudniowej kawy.

Ten pyszny deser wykonasz w kilka chwil, a jego chłodzenie może trwać tylko 3 godziny, choć lepiej by w lodówce spędził całą noc. Na samym początku należy przygotować krem. W szklance wymieszaj mąkę, proszek budyniowy cukier i odrobinę mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Zawartość szklanki wlej do mleka i całość gotuj, mieszając, aż powstanie jednolity, gęsty budyń. Odstaw do ostygnięcia, wierzch zakrywając folią spożywczą. Warto by folia dokładnie przylegała do budyniu, dzięki czemu nie powstanie kożuch. Następnie ubij masło na puch i stopniowo miksuj go wraz z budyniem na gładki krem. Na koniec dodaj wiórki i wymieszaj. Teraz wystarczy już tylko herbatniki wyłożyć na spód foremki i przykryć je kremem, powtarzając czynność jeszcze 2 razy by powstały 3 warstwy herbatników z kremem. Wierzch dokładnie posyp wiórkami kokosowymi i schowaj do lodówki na całą noc. Proszę bardzo, przepis na rafaello bez pieczenia gotowy.

Wiórki kokosowe produkuje się z miąższu kokosa. Na początku miąższ należy wysuszyć, a następnie zetrzeć i rozdrobnić na wiórki. Oprócz popularnego używania do ciast, deserów czy lodów można spotkać ich dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Kokos znany jest ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawiera witaminę C oraz E. Znaleźć w nim można również wapń, cynk i fosfor. Dlatego też wskazuje się na jego pozytywne oddziaływanie na stan skóry, paznokci i włosów. Bardzo popularną maską na włosy jest właśnie zwykły olej kokosowy, który powstaje poprzez tłoczenie wysuszonego miąższu kokosa. Warto więc uzupełnić swoją dietę w łyżkę wiórków kokosowych, tym bardziej że taka porcja zawiera tylko ok. 40 kcal.

Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić rafaello bez pieczenia to mam nadzieję, że nasze wskazówki rozwiały już Twoje wątpliwości. To idealne ciasto na zimno świetne do kawy.

Alergeny w rafaello bez pieczenia

Lista alergenów dla rafaello bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze rafaello bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Kokos znany jest ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawiera witaminę C oraz E. Znaleźć w nim można również wapń, cynk i fosfor.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
301.93
422.70
Białko (g)
4.21
5.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
27.58
38.62
Węglowodany przyswajalne (g)
25.75
36.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
2.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
20.01
28.01
Tłuszcze nasycone (g)
13.70
19.18
Tłuszcze nienasycone (g)
6.31
8.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.36
7.51
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
1.33
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.69
44.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
96.85
135.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.19
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.52
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
94.84
132.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.24
Ryboflawina (mg)
0.19
0.26
Niacyna (mg)
1.22
1.71
Foliany (µg (mcg))
31.61
44.26
Beta karoten (µg (mcg))
22.08
30.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
355.33
497.46
Potas (mg)
158.04
221.25
Wapń (mg)
106.21
148.69
Fosfor (mg)
207.01
289.81
Magnez (mg)
19.29
27.01
Żelazo (mg)
0.96
1.35
Cynk (mg)
0.52
0.72
Miedź (mg)
0.10
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny rafaello bez pieczenia 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rafaello bez pieczenia

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Mleko 3,2%
800 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 ml
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania, waniliowe, bez cukru
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Mąka pszenna typ 550
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Wiórki kokosowe
135 g
1,5 szklanki
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 135 g
Masło
200 g
w temperaturze pokojowej
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
25.00