Radicchio

Opublikowano: 08.12.2022 r., 10:02 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z gruszką i orzechami
Radicchio
Radicchio to po prostu cykoria sałatowa. Jeśli spotkaliście kiedyś w sklepie radicchio i nie wiedzieliście, co z niego można przygotować, to przychodzę z pomysłem na pyszną sałatkę z dodatkiem gruszki, sera feta i orzechów włoskich. Całości dopełnia pyszny dressing na bazie octu winnego i miodu.
Przygotowanie 20 min
325 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cykoria czerwona (400 g)
  • Gruszka 4 sztuki (400 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek (50 ml)
  • Ocet winny 2 łyżki (20 ml)
  • Miód 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, ocet winny
Sprzęt kuchenny
półmisek

Przepis na radicchio krok po kroku

Radicchio porwij na małe kawałki, opłucz i osusz, ułóż na półmisku.

Gruszki pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne, ułóż na sałacie.

Ser feta rozdrobnij i posyp nim sałatkę.

Orzechy rozdrobnij i ułóż na sałatce.

Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę, ocet winny, pieprz i miód, polej sałatkę sosem.

Jak oceniasz przepis na radicchio
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat radicchio

Radicchio to po prostu cykoria liściowa. Radicchio jest przysmakiem zimowym. Późną jesienią oraz zimą jej goryczka nabiera bardzo wykwintnego charakteru. Ma piękny czerwony kolor oraz charakterystyczny smak, dzięki czemu możemy z niej przygotować wspaniałą sałatkę. Pomysłów na sałatki z radicchio jest mnóstwo, ale moje serce skradła sałatka z dodatkiem gruszki, sera feta oraz orzechów włoskich. Jest pyszna i w dodatku bardzo szybka w przygotowaniu. Całości dopełnia dressing na bazie octu winnego, miodu, oliwy oraz soku z cytryny.

Główka radicchio przypomina z wyglądu sałatę lodową. Wyróżniamy kilka odmian, które różnią się nieco wyglądem. Odmiana Chioggia ma zwarte niewielkie główki, podobna jest do kapusty. Odmiana Treviso posiada charakterystyczne, podłużne liście. Radicchio variegate di Castelfranco to skrzyżowanie radicchio i endywii. Odmiana Castelfranco wyróżnia się luźno ułożonymi i łagodniejszymi w smaku liśćmi. Verona ma czerwone, otwarte liście z białymi żyłkami, przypomina nieco kapustę.

A co z właściwościami zdrowotnymi? Radicchio jest niskokaloryczne - 100 gram liści zawiera jedynie 23 kcal. Bogate jest w laktukopikrynę, która nadaje roślinie gorzki smak. Jest to silny środek przeciwmalaryczny, poza tym ma działanie uspokajające oraz przeciwbólowe. Czerwona sałata radicchio jest bogactwem antyoksydantów, szczególnie zeaksantyny i luteiny. Ponadto roślina ta jest dobrym źródłem witamin z grupy B i znakomitym źródłem witaminy K. Dostarcza również niewielkie ilości minerałów, takich jak mangan, miedź, żelazo, cynk i potas.

Jak zrobić radicchio? Sałatka jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, nie wymaga większych zdolności kulinarnych. A do tego jest bardzo dobra i efektownie wygląda na talerzu. Pomysł na tą sałatkę narodził się przypadki, kiedy na sklepowej półce spotkałam to cudo pierwszy raz. Poniżej przedstawiam swój autorski przepis na radicchio.

Opłukaj sałatkę i odsącz z wody. Ułóż na półmisku. Przekrój gruszki na pół, usuń gniazda, następnie pokrój na większe kawałki. Gruszki ułóż na sałacie. Na wierzchu pokrusz ser feta. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. A teraz czas na dressing: wymieszaj oliwę, ocet winny, sok z cytryny oraz miód i polej sałatkę. Smacznego!

Alergeny w radicchio

Lista alergenów dla Radicchio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

W przepisie na Radicchio nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze radicchio

na 100g gotowej potrawy

Sałatka zawiera dużo antyoksydantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
162.77
325.55
Białko (g)
3.40
6.80
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.29
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.74
23.48
Węglowodany przyswajalne (g)
8.57
17.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.17
6.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.49
24.98
Tłuszcze nasycone (g)
3.09
6.19
Tłuszcze nienasycone (g)
9.40
18.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.54
9.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.86
9.72
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser feta, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.02
16.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
114.77
229.55
Witamina B6 (mg)
0.14
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.33
20.67
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.03
Witamina E (mg)
1.56
3.12
Retinol (µg (mcg))
11.26
22.52
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Ryboflawina (mg)
0.14
0.27
Niacyna (mg)
0.43
0.86
Foliany (µg (mcg))
53.95
107.89
Beta karoten (µg (mcg))
1242.43
2484.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
119.78
239.57
Potas (mg)
241.70
483.41
Wapń (mg)
92.91
185.82
Fosfor (mg)
83.08
166.16
Magnez (mg)
29.44
58.88
Żelazo (mg)
0.75
1.51
Cynk (mg)
0.73
1.47
Miedź (mg)
0.28
0.57
Mangan (mg)
0.48
0.97
Brak danych dla: ocet winny, miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny radicchio 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania radicchio

Koszt składników
72.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cykoria czerwona
400 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 400 g
Gruszka
400 g
4 sztuki
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
2.67
Za 400 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Ocet winny
20 ml
2 łyżki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Miód
40 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Koszt składników
72.60