Radicchio
- Cykoria czerwona (400 g)
- Gruszka - 4 sztuki (400 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Ser Feta (100 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
- Ocet winny - 2 łyżki (20 ml)
- Miód - 2 łyżki (40 g)
Przepis na radicchio krok po kroku
Radicchio porwij na małe kawałki, opłucz i osusz, ułóż na półmisku.
Gruszki pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne, ułóż na sałacie.
Ser feta rozdrobnij i posyp nim sałatkę.
Orzechy rozdrobnij i ułóż na sałatce.
Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę, ocet winny, pieprz i miód, polej sałatkę sosem.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat radicchio
Radicchio to po prostu cykoria liściowa. Radicchio jest przysmakiem zimowym. Późną jesienią oraz zimą jej goryczka nabiera bardzo wykwintnego charakteru. Ma piękny czerwony kolor oraz charakterystyczny smak, dzięki czemu możemy z niej przygotować wspaniałą sałatkę. Pomysłów na sałatki z radicchio jest mnóstwo, ale moje serce skradła sałatka z dodatkiem gruszki, sera feta oraz orzechów włoskich. Jest pyszna i w dodatku bardzo szybka w przygotowaniu. Całości dopełnia dressing na bazie octu winnego, miodu, oliwy oraz soku z cytryny.
Główka radicchio przypomina z wyglądu sałatę lodową. Wyróżniamy kilka odmian, które różnią się nieco wyglądem. Odmiana Chioggia ma zwarte niewielkie główki, podobna jest do kapusty. Odmiana Treviso posiada charakterystyczne, podłużne liście. Radicchio variegate di Castelfranco to skrzyżowanie radicchio i endywii. Odmiana Castelfranco wyróżnia się luźno ułożonymi i łagodniejszymi w smaku liśćmi. Verona ma czerwone, otwarte liście z białymi żyłkami, przypomina nieco kapustę.
A co z właściwościami zdrowotnymi? Radicchio jest niskokaloryczne - 100 gram liści zawiera jedynie 23 kcal. Bogate jest w laktukopikrynę, która nadaje roślinie gorzki smak. Jest to silny środek przeciwmalaryczny, poza tym ma działanie uspokajające oraz przeciwbólowe. Czerwona sałata radicchio jest bogactwem antyoksydantów, szczególnie zeaksantyny i luteiny. Ponadto roślina ta jest dobrym źródłem witamin z grupy B i znakomitym źródłem witaminy K. Dostarcza również niewielkie ilości minerałów, takich jak mangan, miedź, żelazo, cynk i potas.
Jak zrobić radicchio? Sałatka jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, nie wymaga większych zdolności kulinarnych. A do tego jest bardzo dobra i efektownie wygląda na talerzu. Pomysł na tą sałatkę narodził się przypadki, kiedy na sklepowej półce spotkałam to cudo pierwszy raz. Poniżej przedstawiam swój autorski przepis na radicchio.
Opłukaj sałatkę i odsącz z wody. Ułóż na półmisku. Przekrój gruszki na pół, usuń gniazda, następnie pokrój na większe kawałki. Gruszki ułóż na sałacie. Na wierzchu pokrusz ser feta. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. A teraz czas na dressing: wymieszaj oliwę, ocet winny, sok z cytryny oraz miód i polej sałatkę. Smacznego!
Alergeny w radicchio
Lista alergenów dla Radicchio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
W przepisie na Radicchio nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny
Wartości odżywcze radicchio
Sałatka zawiera dużo antyoksydantów.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.