Racuszki z rabarbarem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (280 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Cukier wanilinowy - 2 łyżki (20 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Rabarbar (300 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na racuszki z rabarbarem krok po kroku
Umyj rabarbar i obierz, a następnie pokrój na małe kawałki (ok. 1 cm długości).
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia.
W osobnej misce roztrzep jajka i dodaj mleko. Wymieszaj do połączenia składników.
Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Dodaj pokrojony rabarbar do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron, około 2-3 minuty z każdej strony.
Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuszków z rabarbarem
Maj to zdecydowanie miesiąc rabarbaru dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na racuszki z rabarbarem. Będzie to idealny pomysł nie tylko na deser dla dzieci, ale również dla wszystkich dorosłych. Moje dzisiejsze racuszki z rabarbarem powstają dosłownie z kilku podstawowych składników takich jak mąka pszenna, jajka, rabarbar, cukier, cukier waniliowy, cukier puder oraz odrobina oleju.
Dzisiejszy placuszki z rabarbarem na słodko powstały z użyciem mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten dlatego, jeśli cierpisz na alergię na pszenicę lub celiakię, koniecznie zwróć na to uwagę. W takiej sytuacji możesz zamienić tradycyjną mąkę na mąkę bezglutenową.
Zatem, jak zrobić placuszki z rabarbarem?
Umyj rabarbar i obierz, a następnie pokrój na małe kawałki (ok. 1 cm długości). W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. W osobnej misce roztrzep jajka i dodaj mleko. Wymieszaj do połączenia składników. Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj pokrojony rabarbar do ciasta i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron, około 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.
Sam widzisz, jak prosty jest to przepis na najlepsze placuszki z cukrem pudrem. Moje dzisiejsze racuchy to nie racuszki drożdżowe, ponieważ wcale nie użyliśmy drożdży, tylko proszek do pieczenia, jeśli nie chcesz go używać, po prostu wymień na odrobinę drożdży. Nie ma znaczenia czy użyjesz drożdży świeżych, czy suszonych w każdym razie będziesz musiał poczekać na wyrośnięcie ciasta.
Nasze najlepsze placuszki na słodko są już gotowe, śmiało możesz podać je wszystkim domownikom.
Alergeny w racuszkach z rabarbarem
Lista alergenów dla racuszków z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuszków z rabarbarem
Pamiętaj, że użyta w przepisie mąka pszenna naturalnie zawiera gluten.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.