Racuszki z rabarbarem

Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste racuszki z karmelizowanym rabarbarem
Racuszki z rabarbarem
Ma nic lepszego niż domowe racuszki z rabarbarem. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jakie są pyszne.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 3 min
73 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (280 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
  • Cukier wanilinowy - 2 łyżki (20 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Rabarbar (300 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na racuszki z rabarbarem krok po kroku

Umyj rabarbar i obierz, a następnie pokrój na małe kawałki (ok. 1 cm długości).

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia.

W osobnej misce roztrzep jajka i dodaj mleko. Wymieszaj do połączenia składników.

Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Dodaj pokrojony rabarbar do ciasta i delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.

Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron, około 2-3 minuty z każdej strony.

Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na racuszki z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat racuszków z rabarbarem

Maj to zdecydowanie miesiąc rabarbaru dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na racuszki z rabarbarem. Będzie to idealny pomysł nie tylko na deser dla dzieci, ale również dla wszystkich dorosłych. Moje dzisiejsze racuszki z rabarbarem powstają dosłownie z kilku podstawowych składników takich jak mąka pszenna, jajka, rabarbar, cukier, cukier waniliowy, cukier puder oraz odrobina oleju.

Dzisiejszy placuszki z rabarbarem na słodko powstały z użyciem mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten dlatego, jeśli cierpisz na alergię na pszenicę lub celiakię, koniecznie zwróć na to uwagę. W takiej sytuacji możesz zamienić tradycyjną mąkę na mąkę bezglutenową.

Zatem, jak zrobić placuszki z rabarbarem?

Umyj rabarbar i obierz, a następnie pokrój na małe kawałki (ok. 1 cm długości). W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. W osobnej misce roztrzep jajka i dodaj mleko. Wymieszaj do połączenia składników. Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj pokrojony rabarbar do ciasta i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron, około 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.

Sam widzisz, jak prosty jest to przepis na najlepsze placuszki z cukrem pudrem. Moje dzisiejsze racuchy to nie racuszki drożdżowe, ponieważ wcale nie użyliśmy drożdży, tylko proszek do pieczenia, jeśli nie chcesz go używać, po prostu wymień na odrobinę drożdży. Nie ma znaczenia czy użyjesz drożdży świeżych, czy suszonych w każdym razie będziesz musiał poczekać na wyrośnięcie ciasta.

Nasze najlepsze placuszki na słodko są już gotowe, śmiało możesz podać je wszystkim domownikom.

Alergeny w racuszkach z rabarbarem

Lista alergenów dla racuszków z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze racuszków z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że użyta w przepisie mąka pszenna naturalnie zawiera gluten.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
183.18
73.27
Białko (g)
6.26
2.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
28.23
11.29
Węglowodany przyswajalne (g)
27.69
11.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
5.19
2.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.67
0.67
Tłuszcze nienasycone (g)
3.52
1.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.48
0.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.04
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.43
16.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.90
0.76
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.80
18.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
26.73
10.69
Potas (mg)
217.60
87.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
86.70
34.68
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
116.23
46.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.50
7.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.79
0.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.56
0.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuszków z rabarbarem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuszków z rabarbarem

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
280 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 280 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Rabarbar
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
34.80