Racuszki z bananów

Opublikowano: 27.03.2022 r., 14:48 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste bananowe racuszki na talerzu
Racuszki z bananów
Delikatne i puszyste racuchy z bananami to świetny pomysł na słodki lunch lub podwieczorek. Dodatkowo dodaj swoje ulubione owoce i dodatki.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 10 min
159 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (200 g)
  • Banan - 1 sztuki (240 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na racuszki z bananów krok po kroku

Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem.

Wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wbij jajka i wlej mleko.

Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi lub miksera.

Usmaż placuszki na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na racuszki z bananów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat racuszków z bananów

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuszki z bananów. Konsystencją nie odbiegają od tradycyjnych racuchów, ale są zdecydowanie bardziej delikatne, puszyste i wilgotne, dlatego koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.

Puszyste i pyszne racuchy sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić racuszki z bananów na słodko?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Po

Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników takich jak: jajko, mąka, mleko, cukier, cukier waniliowy, odrobina proszku do pieczenia, banany oraz olej rzepakowy do smażenia. Mleko krowie możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie, ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana lub owsiana.

Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe, sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. I tak naprawdę masz już wszystko.

Najpierw przesiej mąkę przez sitko do miski, wsyp proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, wbij jajka i wlej mleko. Połącz składniki za pomocą rózgi lub miksera. Na końcu dodaj rozgniecione widelcem banany i ponownie zmiksuj. Tak przygotowane ciasto usmaż w niewielkich porcjach na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.

Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać z jabłkami posypane cukrem pudrem lub z jogurtem naturalnym. Śmiało możesz przygotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać, racuchy następnego dnia są tak samo dobre, jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie, ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.

Racuszki z bananów umilą Ci ciepłe i słoneczne dni oraz zimowe wieczory. Jest to potrawa, którą możesz podawać o każdej porze roku. Będzie to idealne danie nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Dlatego postaw na swoje ulubione dodatki do placuszków i przygotuj szybkie i łatwe racuchy.

Alergeny w racuszkach z bananów

Lista alergenów dla racuszków z bananów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze racuszków z bananów

na 100g gotowej potrawy

Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki owsianej, wystarczy, że zmiksujesz płatki owsiane na pył.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
227.45
159.22
Białko (g)
3.94
2.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
44.68
31.28
Węglowodany przyswajalne (g)
43.42
30.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
3.99
2.79
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
0.65
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
2.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.08
1.46
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
0.68
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.05
19.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
26.01
18.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.76
1.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.23
Witamina E (mg)
0.12
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.07
17.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.38
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.90
1.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.61
41.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.65
6.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
17.58
12.31
Potas (mg)
175.99
123.20
Wapń (mg)
30.01
21.00
Fosfor (mg)
60.19
42.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.48
10.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.13
1.49
Cynk (mg)
0.37
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuszków z bananów 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuszków z bananów

Koszt składników
21.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Banan
240 g
1 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
21.90