Racuszki z bananów
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (200 g)
- Banan - 1 sztuki (240 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na racuszki z bananów krok po kroku
Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem.
Wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wbij jajka i wlej mleko.
Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi lub miksera.
Usmaż placuszki na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat racuszków z bananów
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuszki z bananów. Konsystencją nie odbiegają od tradycyjnych racuchów, ale są zdecydowanie bardziej delikatne, puszyste i wilgotne, dlatego koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.
Puszyste i pyszne racuchy sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.
Jak zrobić racuszki z bananów na słodko?
To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Po
Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników takich jak: jajko, mąka, mleko, cukier, cukier waniliowy, odrobina proszku do pieczenia, banany oraz olej rzepakowy do smażenia. Mleko krowie możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie, ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana lub owsiana.
Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe, sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. I tak naprawdę masz już wszystko.
Najpierw przesiej mąkę przez sitko do miski, wsyp proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, wbij jajka i wlej mleko. Połącz składniki za pomocą rózgi lub miksera. Na końcu dodaj rozgniecione widelcem banany i ponownie zmiksuj. Tak przygotowane ciasto usmaż w niewielkich porcjach na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.
Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane racuchy możesz podawać z jabłkami posypane cukrem pudrem lub z jogurtem naturalnym. Śmiało możesz przygotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać, racuchy następnego dnia są tak samo dobre, jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie, ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.
Racuszki z bananów umilą Ci ciepłe i słoneczne dni oraz zimowe wieczory. Jest to potrawa, którą możesz podawać o każdej porze roku. Będzie to idealne danie nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Dlatego postaw na swoje ulubione dodatki do placuszków i przygotuj szybkie i łatwe racuchy.
Alergeny w racuszkach z bananów
Lista alergenów dla racuszków z bananów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze racuszków z bananów
Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki owsianej, wystarczy, że zmiksujesz płatki owsiane na pył.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.