Racuszki serowe
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 (80 g)
- Cukier (20 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na racuszki serowe krok po kroku
W misce umieść twaróg i rozdrobnij widelcem.
Wbij jajka, dodaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszaj, ugniatając.
Na patelnie wlej olej i podgrzej.
Dłońmi, najlepiej nawilżonymi wodą, formuj kulki i spłaszczaj na placuszki.
Układaj na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor.
Racuszki podaj oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem miodu/ syropu klonowego, lub dżemu.
Więcej informacji na temat racuszków serowych
Racuszki serowe to idealny pomysł na pyszne danie dla dzieci. Świetnie sprawdzą się na deser, ale również na szybki obiad. Koniecznie sprawdź jak zrobić racuszki serowe.
Na początku w misce umieść twaróg i rozdrobnij widelcem. Wbij jajka, dodaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, ugniatając. Na patelnie wlej olej i podgrzej. Dłońmi, najlepiej nawilżonymi wodą, formuj kulki i spłaszczaj na placuszki. Układaj na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor. Racuszki podaj oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem miodu/ syropu klonowego, lub dżemu. Takie najlepsze placuszki z twarożkiem to idealne rozwiązanie, jeśli potrzebne Ci szybkie i dobre danie na słodki obiad. Ten prosty przepis na racuszki serowe na pewno wykorzystasz nie raz.
Syrniki, czyli racuszki serowe to bardzo popularne danie w Rosji, Ukrainie i Białorusi. Pomimo braku drożdży są bardzo puszyste i delikatne. Racuchy te można podawać również z jogurtem naturalnym, śmietaną lub dżemem czy marmoladą. Nie wiem czy wiecie, ale na Podlasiu podaje się racuchy również podczas wieczerzy wigilijnej. Na szczęście na nasz przepis nie musicie czekać do grudnia by go wykonać.
Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To także smaczne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Z tego też względu dzieci powinny spożywać twaróg półtłusty i tłusty zamiast chudego.
Alergeny w racuszkach serowych
Lista alergenów dla racuszków serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze racuszków serowych
Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.